MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд у Нідерландах визнав, що Росія мусить сплатити 50 млрд. доларів компенсації

29.07.2014   
Георгій Кобзар
Ні, поки що не за збитий на Донеччині «Боїнг». Третейський суд в Гаазі вирішив, що Росія порушила Енергетичну хартію у справі ЮКОСа, і фактично визнав нафтокомпанію незаконно експропрійованою.

Третейський суд в Гаазі вирішив, що Росія порушила Енергетичну хартію у справі ЮКОСа, і фактично визнав нафтокомпанію незаконно експропрійованою.

Судовий процес почався ще в 2005 році. В якості позивача виступала група «Менатеп Лімітед» (GML), що представляє інтереси Леоніда Невзліна та Володимира Дубова.

GML, звернувшись майже десять років тому до Гаазького суду, оцінювала свої втрати в набагато більшу суму – $ 114 млрд. Але суд оцінив втрати в 50 млрд. доларів. Крім того, Росія повинна сплатити витрати на судовий процес у розмірі 65 млн. доларів.

У ході суду юристи позивача стверджували, що причиною податкових вимог російської влади до ЮКОСу було прагнення відібрати компанію в її законного власника. А той факт, що залишки «ЮКОСу» перейшли під контроль «Роснефти», тільки підтверджує пряму вигоду держави від банкрутства.

50 мільярдів доларів становить близько 12% від усіх доходів російського бюджету у 2014 році. Росія, за рішенням суду, повинна передати цю суму позивачам до 15 січня 2015 року. Якщо російська держава не виплатить грошей до цього часу, то почнеться нарахування пені.

У разі відмови від сплати визначеного судом відшкодування, під загрозою арешту може виявитися будь-яке іноземне майно Російської Федерації, в тому числі і держкомпаній (крім дипломатичних представництв).

Колишній власник «ЮКОСу» Михайло Ходорковський від процесу дистанціювався, оскільки ще в 2005 році продав свою долю в компанії партнерам з GML. Бувший олігарх, що провів у російській в’язниці 10 років, так прокоментував рішення Гаазького суду:

«Прекрасно, що акціонери компанії отримують шанс на компенсацію своїх збитків. Сумно, що ця компенсація піде з кишені держави, а не з кишень навколовладних мафіозі і путінських олігархів».

«Це перший незалежний суд, який вивчив справу ЮКОСа у всій повноті, з дослідженням доказів і заслуховуванням свідків. Висновки передбачувані для кожного неангажованого спостерігача ганебних басманних судилищ: справа ЮКОСа від початку і до кінця є неприкритим розграбуванням успішної компанії навколодержавною мафією», – йдеться в заяві Ходорковського на сайті його прес-центру.

Щоправда, протягом 10 днів із моменту оголошення вироку Росія має право звернутися з апеляційною заявою про анулювання судового рішення.

 Поділитися