MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ЧПГ: і маленька організація спроможна робити добрі справи

04.08.2014   
Георгій Кобзар
З січня 2014 року на системному рівні було організовано надання безоплатної первинної правової допомоги в місті Чугуєві та Чугуївському районі Харківської області.

З січня 2014 року на системному рівні було організовано надання безоплатної первинної правової допомоги  в місті Чугуєві та Чугуївському районі Харківської області.

Відтепер надання «Центром правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи безоплатної первинної правової допомоги мешканцям Чугуївського району здійснюється на базі громадської приймальні Чугуївської районної державної адміністрації, а мешканцям Чугуєва – на базі громадської приймальні Чугуївської міської ради.

3 рази на місяць, щоп’ятниці, проводиться виїзний прийом громадян у селищних та сільських радах Чугуївського району.

1 раз на місяць у п’ятницю відбувається «День правової допомоги ветеранам», під час якого спеціалісти Центру проводять прийом людей похилого віку в приміщеннях (офісах) Чугуївської міської та Чугуївської районної організацій ветеранів України.

За «плаваючим» графіком проходить особистий прийом з правових питань громадян, які перебувають на обліку в Чугуївському міжрайонному відділі КВІ управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області. За цей період було проведено 4 таких прийоми.

Виходячи з того, що частина звернень не потребувала аналізу з боку юриста, їх розгляд здійснювався координатором приймальні Юрієм Чумаком.

Також до роботи приймальні на постійній основі було залучено фахівця-юриста. В найбільш суспільно значущих випадках до захисту або представлення інтересів у суді запрошувався на принципі Pro bono голова ЧПГ адвокат Роман Лихачов.

Зацікавленим особам, що зверталися за правовою допомогою, вручалися інформаційні буклети, централізовано підготовлені в межах ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення» програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження», а також розроблені самими фахівцями Чугуївської правозахисної групи та видані за сприяння Харківської правозахисної групи.

Загалом протягом півроку було надано 402 правові консультації мешканцям Чугуєва та Чугуївського району. Також було підготовлено 13 позовів до судів загальної юрисдикції та адміністративних судів.

Центр протягом звітного періоду активно долучався до спільних форм роботи партнерів ініціативи, брав участь у навчальних заходах, розробляв інформаційні матеріали (підготовив 2 інформаційні буклети з правових питань: для забудовників житла та осіб, засуджених до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, які планується випустити програмою «Верховенство права»), вів облік клієнтів за спільними стандартами.

Фахівці Центру приймали участь у правопросвітницьких кампаніях (наприклад, до Дня безпечнішого Інтернету), проводили роз’яснення щодо реформування адміністративно-територіальної політики держави, розповідали працівникам міліції про виборче законодавство, надавали інформацію щодо продовження вищої освіти вимушеним переселенцям з Криму, що сприяло утвердженню демократичних цінностей і розвитку громадянського суспільства в Україні в цілому.

Продовжувалось розміщення стендів та буклетів в органах державної влади та управління, правоохоронних органах та військових частинах, що надасть змогу підвищити правову свідомість мешканцям м. Чугуєва та Чугуївського району. Так, правовий стенд розміщено у пенітенціаріїв Чугуївщини, в бібліотеках з’явилися нові правові буклети.

Новою формою роботи стало започатковане консультування мешканців віддалених сіл і селищ за допомогою скайп-зв’язку.

Тривала співпраця з органами місцевого самоврядування, спрямована на отримання позитивних управлінських рішень щодо надання в 2015 році для Центру приміщень та співфінансування діяльності Центру іншим шляхом.

Так, у березні 2014 представники Чугуївського міськвиконкому, презентуючи зборах Асоціації міст України свій досвід роботи у сфері забезпечення відкритості діяльності та залучення громадськості до місцевого самоврядування, відмітили саме співробітництво з Чугуївською правозахисною групою.

А під час розгляду питання про виконання «Програми правової освіти населення Чугуївського району на 2013-2015 роки» на березневій сесії Чугуївської районної ради, депутати відзначили вагомий внесок Чугуївської правозахисної групи, на базі якої працює «Центр правової інформації та консультацій». Адже, майже весь блок просвітницької діяльності взяли на себе саме працівники Центру.

Регулярно відбувалося інформування громадськості у місцевих ЗМІ та через Інтернет-видання про найбільш вагомі факти порушень прав людини та шляхи їх подолання, а також про судові справи, в ході яких порушені права були відновлені, що давало не тільки мешканцям Чугуєва та Чугуївського району, але й усієї України певний алгоритм правових дій та підсилювало віру у власні сили, що, сприяло посиленню правових можливостей бідних верств суспільства.

 Поділитися