MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як зберегти українське громадянство для жителів Криму?

12.08.2014   
Олена Луньова
Кримський правозахисний центр «Дія» звернувся до Президента, прем’єр-міністра та Омбудсмена з проханням якнайшвидшого врегулювання питання паспортизації кримчан.
Кримський правозахисний центр «Дія» звернувся до Президента, прем’єр-міністра та Омбудсмена з проханням якнайшвидшого врегулювання питання паспортизації кримчан. Тисячі жителів півострова, що бажають зберегти українське громадянство, стикаються зі стіною нерозуміння з боку української бюрократії. Щоб реалізувати зобов’язання держави перед кримчанами після окупації, 27 квітня 2014 Верховна Рада прийняла Закон «Про забезпечення прав і свобод та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Згідно з цим Законом, оформлення документів, що підтверджують громадянство України, здійснює Державна міграційна служба України (ДМСУ), у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України. У Прикінцевих та перехідних положень зазначеного Закону Кабінету Міністрів України доручено у 15-денний строк прийняти нормативно-правові акти на його виконання. І 4 червня 2014 було прийнято постанову КМУ №289 під назвою «Порядок оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус, громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території України». Проте, на думку багатьох правозахисників, вищезгадана постанова не тільки не допомагає у вирішенні проблемних питань, що зараз існують для кримчан, які залишилися проживати на тимчасово окупованій території, але й ускладнює існуючі процедури надання підрозділами ДМС України адміністративних послуг. Найбільшою проблемою є вимоги звернення до підрозділів ДМС особисто (п.п. 17, 22, 25 Порядку), оскільки між Кримом і територією материкової України з боку Криму фактично існує державний кордон РФ, а з боку материкової частини України – адміністративний кордон і пропускні пункти в’їзду-виїзду до України, для проходу через які необхідно пред’явлення документа, що посвідчує особу і приналежність до громадянства України. Таким чином, виникає «замкнуте коло»: особа, яка, наприклад, втратила паспорт громадянина України, не має можливості самостійно звернутися в найближчі до Криму підрозділи ДМС в Херсонській області, оскільки неможливо перетнути фактично існуючий кордон між Кримом і материковою частиною України без оригіналу документа, що посвідчує особу. Кримчани, які залишилися на тимчасово окупованій території, в більшості своїй громадянами України, тому розробка адекватного порядку отримання ними паспортних послуг повинна стати одним з пріоритетних завдань для нашої держави. Цей порядок повинен враховувати особливості правового режиму на тимчасово окупованій території, складності при виїзді з території Криму на материкову Україну, необхідності розробки порядку онлайн-реєстрації для отримання паспортних послуг в підрозділах ДМС і можливість звернення за отриманням послуги поштою тощо. Кримські правозахисники та громадські активісти щиро сподіваються на якнайшвидше врегулювання питання паспортизації українських громадян, які стали заручниками російської окупації.
 Поділитися