MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кримські татари планують бойкотувати російську «імітацію виборів»

11.09.2014   
Юрій Нужний

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав жителів анексованого Криму бойкотувати місцеві «вибори» 14 вересня.

Він назвав їх імітацією виборчого процесу і псевдоволевиявленням, – повідомляє Громадське радіо «Голос Криму».

За словами лідера Меджлісу, кримських татар, особливо в селах, залякують, тиснуть на них і змушують громадян АРК йти на голосування.

«Немає виборів, є імітація. Так, частина людей піде проти своєї волі на вибори, особливо в селах. Оскільки ті люди, яким поставлено завдання забезпечити високий відсоток голосуючих, просто ходять по домах і говорять, що за списками тих, хто не вийде на вибори, будуть потім працювати «відповідні структури», – заявив Чубаров.

«Ми закликали всіх кримських татар, та й усіх інших людей у Криму, тобто все населення Криму, бойкотувати вибори як такі, що не принесуть на кримську землю ані спокій, ані мир», – наголосив голова Меджлісу.

Одночасно й Національний рух кримських татар (НРКТ) закликав кримських татар не брати участі у виборах до Держради Криму та місцевих рад республіки, які окупаційна російська влада призначила на 14 вересня.

«Закликаємо кримських татар і всіх жителів Криму, кому дороги мир, міжнаціональна злагода, рівноправність і справедливість, не брати участі в майбутніх виборах», – йдеться в заяві організації.

НРКТ наголошує, що «кримськотатарському народу не створено ніякої можливості для вибору адекватного повноважного депутатського корпусу в Держраді і місцевих муніципальних органах влади Криму».

А тим часом у Криму за останні кілька тижнів почастішали обшуки в будинках кримськотатарських сімей, а також у навчальних та релігійних установах.

Напередодні відбулася зустріч кримської самопроголошеної влади та силовиків з керівництвом Духовного управління мусульман Криму, на якому Муфтіят заявив про неприпустимість грубого порушення прав вірян.

Нагадаємо, російська влада призначила на 14 вересня 2014 р. у Криму проведення виборів депутатів Держради АРК, в Севастополі – Законодавчих зборів міста. Крім того, в обох суб’єктах заплановані муніципальні вибори.

Характерно, що офіційних міжнародних спостерігачів на цих «виборах» у Криму не буде. Про це оголосив «повноважний представник президента РФ в Кримському федеральному окрузі» Олег Белавенцев. На думку повпреда, «чесні вибори забезпечить конкурентна боротьба між партіями».

Натомість Генеральна прокуратура України заявила, що проведення виборів 14 вересня в Криму – на тимчасово окупованій території України, є спробою захоплення влади. Організаторам таких «виборів» загрожує до 10 років позбавлення волі.

 Поділитися