MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

9 пунктів перемир’я

20.09.2014   
Яна Смелянская
У ніч на суботу, 20 вересня, після семи годин напружених переговорів у Мінську члени контактної групи по Україні підписали меморандум щодо здійснення режиму припинення вогню, принципова домовленість про який була досягнута на аналогічній зустрічі в Мінську 5 вересня.

Про це після закінчення переговорів заявив другий президент (1994-2004) Україна Леонід Кучма, який і зачитав текст меморандуму.

Меморандум містить наступні 9 пунктів:
1. Припинення застосування зброї вважається загальним.
2. Зупинка підрозділів і військових формувань сторін на лінії їхнього зіткнення станом на 19 вересня.
3. Заборона на застосування всіх видів зброъ і ведення наступальних дій.
4. Протягом доби з моменту прийняття даного меморандуму відвід засобів ураження калібром понад 100 міліметрів від лінії зіткнення на відстані не менше 15 кілометрів з кожного боку, в тому числі з населених пунктів, що дає можливість створити зону припинення застосування зброї шириною не менш 30 кілометрів - зони безпеки. При цьому відвести на лінії зіткнення сторін артилерійські системи калібру понад 100 міліметрів на видалення їх максимальної дальності стрільби.
5. Заборона на розміщення важкого озброєння і важкої техніки в районі, обмеженому населеними пунктами. 
6. Заборона на установку нових мінно-вибухових інженерних загороджень біля кордону зони безпеки, зобов'язання на зняття раніше встановлених мінно-вибухових загороджень в зоні безпеки.
7. Заборона з моменту прийняття даного меморандуму польотів бойової авіації та іноземних літальних апаратів за винятком апаратів ОБСЄ над зоною безпеки.
8. Розгортання в зоні припинення застосування зброї моніторингової місії ОБСЄ в складі групи спостерігачів організації протягом доби з моменту прийняття даного меморандуму. Вищевказану зону доцільно розділити на сектори, кількість кордонів яких узгодити в ході підготовки до роботи моніторингової групи наглядової місії ОБСЄ.
9. Виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України при моніторингу ОБСЄ.

Задача стежити за виконанням досягнутих домовленостей покладена на ОБСЄ. Кучма повідомив, що в ході засідання в Мінську прийнято рішення "про розгортання в зоні припинення застосування вогню місії ОБСЄ протягом доби і виведення всіх іноземних військових формувань з кожної зі сторін при моніторингу знову ж з боку ОБСЄ".

У засіданні, як і в попередній зустрічі 5 вересня, окрім Кучми брали участь самозваний «прем'єр» ДНР Олександр Захарченко, так званий "глава" ЛНР Ігор Плотницький, "перший віце-прем'єр" ДНР Андрій Пургин, "голова Верховної ради" ЛНР Олексій Карякін, посол РФ в Україні Михайло Зурабов, а також офіційний представник діючого голови ОБСЄ з питань врегулювання ситуації в Україні Хайді Тальявіні.

 
 Поділитися