MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Результати моніторингу харківських ЗМІ у контексті виборчої кампанії

03.10.2014   
Юрій Чумак
Деякі новини майже повністю присвячені діяльності нардепів, які зараз виступають і кандидатами до парламенту. Вони «прокинулися» і відтепер повсякденно працюють на благо свого піару. Складається враження, що й сонце у Харкові не сходить без їх участі…

Асоціація «Спільний простір» та Комітет «Рівність можливостей» у вересні провели системний моніторинг висвітлення у ЗМІ парламентських виборів, що мають відбутися 26 жовтня 2014 року. Моніторинг ставив за мету оцінити рівень якості інформування у проаналізованих ЗМІ, надання об'єктивної та збалансованої інформації щодо представлення учасників перегонів і їхніх програм, з тим щоб громадяни України змогли зробити усвідомлений вибір. Основна мета проекту – інформування громадськості про проведення медіа моніторингу під час передвиборчої кампанії та ініціювання дискусії щодо об’єктивності та якості висвітлення виборчих перегонів у мас-медіа.

Регіональним партнером проекту на Харківщині виступає обласне відділення «Комітету виборців України». З результатами спостереження громадські монітори поділилися на прес-конференції, що відбулася 3 жовтня 2014 р.

ТЕЛЕБАЧЕННЯ:

На харківських телеканалах протягом вересня посадові особи були представлені тільки як виконавці своїх посадових обов’язків, але у випадку з народними депутатами, чиї «подвиги» регулярно демонстрували «Харьковские известия», цей фактор був штучним, оскільки обранці відкрито піарилися, використовуючи свій статус нардепів лише як привід.

ОТБ-новини

Основними спікерами були губернатор Ігор Балута, а також Петро Порошенко, Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов. Виключно як виконавці своїх службових обов’язків. Усі, крім Балути – частіше за все, у контексті АТО та ведення перемовин із Росією.

«Батьківщину» згадали лише у зв’язку із виходом з лав її фракції в обласній раді низки депутатів.

Харьковские известия:

Теленовини 7 каналу майже повністю присвячені діяльності нардепів, які зараз виступають і кандидатами до парламенту. Вони «прокинулися» і відтепер повсякденно працюють на благо свого піару. Складається враження, що й сонце у Харкові не сходить без їх участі…

Володимир Мисик, Валерій Писаренко, Анатолій Денисенко, Дмитро Святаш, Євгеній Мураєв (рідше) – народні депутати, обрані від Харкова, чиї кандидатури для нової каденції, ймовірно, вже погодив міський голова Геннадій Кернес, постійно «маячили» в сюжетах підконтрольного мерові 7 телеканалу. Як і депутат Харківської міської ради Володимир Скоробагач.

Вони й дітей вітали з 1 вересня, і благоустрій двориків, підготовку до опалювального сезону здійснювали, і дитячі свята та конкурси організовували, і опікувалися допомогою переселенцям (Валерій Писаренко). Характерно, що піар Олександру Федьдману здійснювався більш тонко – через призму новин з його «Екопарку».

Згадали й КПУ – через заборону так званого «Маршу миру».

Подібні тенденції, на жаль, не оминули й інші телеканали. Так, «АТН» ледь не у кожному своєму випуску згадувало депутата Харківської міськради Анатолія Родзинського. Частим гостем новин медіа-групи «Объектив» став Олександр Давтян (щоправда, дійсно в контексті виконання обов’язків депутата Харківської облради), «Харківські вісті» теж не забували нардепів-мажоритарників.

ПРЕСА:

Харківська преса висвітлювала вибори мало активно та незбалансовано. Частка виборчого контенту в загальному обсязі матеріалів не перевищувала 30%. Найбільше інформації було подано в нейтральній тональності.

Найбільше поширювалась інформація про Петра Порошенка, Арсенія Яценюка та їх службову діяльність, яка висвітлювалась у нейтральній тональності.

Із суб’єктів виборчого процесу найбільше прямої мови отримав «Опозиційний блок» за рахунок статей замовного характеру.

На висвітлення виборчої кампанії суттєвий вплив справляла необхідність приділити увагу подіям припинення вогню на Донбасі, плану урегулювання військового конфлікту,

Найбільше має доступ до друкованих ЗМІ Петро Порошенко, як виконавець професійних обов’язків. Арсеній Яценюк, як виконавець обов’язків та його уряд. Останнього тижня почали з’являтися матеріали про інших гравців. Наприклад, про Радикальну партію Олега Ляшка.

В газеті «Слобідській край» останнім часом найбільше надавалося інформації про Петра Порошенка як виконавця своїх обов’язків. Також була інформація про діяльність Уряду та його очільника та про «Опозиційний блок».

Газета «Вечерний Харьков» тиждень тому друкувала статтю про «Опозиційний блоку», а минулого тижня не знайшла за необхідне надавати інформацію, пов’язану з виборами.

Газета «Время» надала інформацію про виконавців своїх обов’язків П.Порошенка, А.Яценюка, представників «Опозиційного блоку» та про Радикальну партію Ляшка. До використання медіаефектов слід віднести розміщення іміджевої статі про програмні постулати Опозиційного блоку.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ:

• У цілому засоби масової інформації забезпечували виборців різноманітною інформацією про вибори  та різні політичні суб’єкти-учасники перегонів.

• Велика частка ефіру була присвячена діяльності влади, багато представників якої є кандидатами. Водночас, за незначними винятками, критичних і незалежних оцінок діяльності влади з боку медіа було небагато.

• Результати моніторингу засвідчили значні відмінності представлення політичних гравців, а також обсягу їх представлення. Частина медіа більш-менш відкрито демонстрували свої політичні симпатії.

• Представлення політичних суб’єктів у новинах іноді було зумовлене не інформаційними приводами, а досягалося завдяки замовним матеріалам. Поява таких матеріалів, які були або рекламними (про тих, хто їх замовив) або негативними (проти своїх опонентів), як і раніше, є дуже тривожною тенденцією.

• Виборці виграли б набагато більше, якби медіа забезпечували більш аналітичне і детальне висвітлення перегонів, щоб допомогти громадянам проаналізувати й оцінити програми учасників перегонів.

Наважимося дати рецепт. Ні, не нардепам, вони якраз свій рецепт успіху вже знають (гроші – піар – влада – гроші), а виборцям: оцінювати діяльність нардепів потрібно не по лавочках, дитячих майданчиках і подарунках для дітей на 1 вересня, а за якістю та корисністю розроблених і прийнятих законів, які на системному рівні допомогли б підняти економіку і поліпшити життя в країні. Щоб лавочки спокійно і без пафосу встановлювали ЖЕКи, а батьки могли без матеріальних труднощів споряджати своїх діток до шкіл. Не чекаючи на милості від добреньких нардепів-мажоритарників.

Юрій Чумак, член правління Харківського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України»

 Поділитися