MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники просять Турчинова поставити на голосування законопроект «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»

06.10.2014    джерело: helsinki.org.ua
Голові Верховної Ради України Від правозахисних організацій та організацій, що опікуються проблемами внутрішньо переміщених осіб (ВПО)
Голові Верховної Ради України Від правозахисних організацій та організацій, що опікуються проблемами внутрішньо переміщених осіб (ВПО) Шановний Олександре Валентиновичу! Цим листом висловлюємо Вам свою повагу та звертаємось з наступним. Вже більше ніж півроку громадяни України, тікаючи від масових порушень прав людини та рятуючи своє життя, переселяються з Криму та Сходу України на інші території, покидаючи свої домівки, роботу, звичне життя За останніми даними Верховного комісара ООН у справах біженців кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні перевищила 200 тисяч. Однак, держава Україна досі не надала законодавчого визначення цьому явищу та не здійснила заходів, спрямованих на забезпечення прав переміщених осіб на територіях їхнього поселення. Відсутність законодавчого регулювання ситуації, враховуючи наближення холодів, може призвести до справжньої гуманітарної катастрофи. 28 серпня 2014 р. народні депутати Пацкан В.В., Геращенко І.В., Іонова М.М., Луценко І.С., Шевченко А. В., Бенюк Б.М., Кайда О.П. зареєстрували законопроект «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» за номером 4490а-1. Даний проект розроблений з залученням представників громадських організацій, в т.ч. тих, що займаються допомогою переселенцям, фахівців ОБСЄ, УВКБ ООН, Адміністрації Президента та отримав позитивну оцінку експертів. На превеликий жаль, Верховна Рада України не розглянула законопроект 16 вересня, хоч його було включено до порядку денного. Зважаючи на те, що ухвалення Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» має високе соціальне значення, адже від нього залежить становище понад 200 тисяч осіб, а також те, що Закон відкриває шлях для міжнародної благодійної допомоги переселенцям і допомозі державі у вирішенні цієї проблеми, просимо Вас зробити все можливе, для того, щоб законопроект був позачергово поставлений на голосування 7 жовтня 2014 р. як пріоритетний та був прийнятий. З повагою, Олександра Матвійчук, голова правління Центру Громадянських Свобод, координатор Євромайдан SOS Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи Микола Козирев, голова правління Української Гельсінкської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини Борис Захаров, керівник адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Альберт Заславський директор СГО "Київський Будинок Прав Людини" Ольга Скрипник, голова Центру громадянської просвіти «Альменда» Олександр Горбатко, головний координатор - директор ГО «Донбас СОС»
 Поділитися