MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна стикнулася із загрозою поглиблення проблеми торгівлі людьми

18.10.2014   
Віктор Тарасов
18 жовтня відмічається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Цього року великий ризик збільшення випадків торгівлі людьми в Україні зумовлений погіршенням економічної ситуації та хвилею внутрішньої міграції громадян, які переселяються з окупованої території та районів ведення Антитерористичної операції до інших регіонів країни.

18 жовтня відмічається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Цього року великий ризик збільшення випадків торгівлі людьми в Україні зумовлений погіршенням економічної ситуації та хвилею внутрішньої міграції громадян, які переселяються з окупованої території та районів ведення Антитерористичної операції до інших регіонів країни.

Нещодавно група експертів із заходів стосовно протидії торгівлі людьми (GRETA) висловила глибоку стурбованість щодо негативного впливу поточної кризи в Україні на боротьбу з сучасним рабством, а також зростання кількості вимушених переселенців, зокрема жінок, дітей та людей із особливими потребами, які є вразливою групою в контексті торгівлі людьми.

Про це йдеться в оприлюдненій доповіді GRETA. «Складна економічна ситуація в країні і брак робочих місць підвищили вразливість сільського населення», – наголошується в документі.

А результати моніторингу, проведеного представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні у 1-й половині 2014 р., показують, що наша держава може незабаром стикнутися зі значним зростанням обсягів торгівлі людьми внаслідок масового переміщення осіб з Автономної Республіки Крим та Донбаського регіону в межах України та до Російської Федерації.

На думку МОМ, переміщені особи ставатимуть дедалі вразливішими із приходом осені (зокрема, через підвищення цін на енергоносії та продукти харчування).

Становище на Донбасі також викликає серйозне занепокоєння: місцеві джерела інформують про виникнення каналів торгівлі жінками з зони конфлікту для сексуальної експлуатації та викрадення жінок та дівчат. У пресі й соціальних мережах повідомлялося про примусове вербування чоловіків та хлопців до незаконних збройних формувань та для трудової експлуатації.

За даними правоохоронних органів, міжнародні злочинні угрупування поновили канали вербування та переміщення осіб з України для незаконної трансплантації органів та тканин людини. А теперішня економічна ситуація створює високий рівень пропозиції на цьому незаконному ринку.

При цьому більшість постраждалих осіб, які звернулися до МОМ у 1-й половині 2014 р., зазнали трудової експлуатації (88, 5%), що відповідає тенденціям останніх 2-х років (89% у 2013 р. та 80% – у 2012 р.). Основними галузями цього виду експлуатації є будівництво, сільське господарство, виробництво та сфера послуг. Чоловіки переважають серед виявлених постраждалих осіб, що також є стабільною рисою останніх років (56% у 2014 р., 52% у 2013 р. та 56% – у 2012 р.). Більшість постраждалих осіб у 2014 р. – молоді люди до 35-ти років.

Характерно, що понад 50% постраждалих від сучасного рабства, за даними МОМ, походять з обласних центрів (хоча раніше більшість були із сільської місцевості), що відображає загальне погіршення економічної ситуації в Україні.

І Російська Федерація залишається основною країною призначення для торгівлі людьми з України: 84% постраждалих осіб, які звернулися до МОМ у 2014 році, повернулися саме з цієї країни (77% у 2013 р.).

В якості ілюстрацій наведемо 2 історії, пов’язані з торгівлею людьми, жертвами якої стали мешканці Чернігівщини:

 

1. Протягом 2014 року злочинці завербували та переправили через державний кордон України до Росії біля десяти жінок з Київської, Чернігівської, Дніпропетровської, Одеської та Донецької областей, які в подальшому потрапили в сексуальне рабство.

Постачали «живий товар» до Росії троє українських вербувальниць. За кожну дівчину вони отримували по 500 доларів США. Зловмисниці підшукували молодих дівчат, яким надавали завідомо неправдиву інформацію про те, чим доведеться займатися в РФ. Дівчат переправляли до Москви, а звідти – на Далекий Схід.

Жертви в готелях надавали сексуальні послуги за грошову винагороду. В день обслуговували від 10 до 15 клієнтів, всі гроші у них забирала хазяйка, залишаючи кошти тільки на дрібні витрати. З готелю дівчата вийти не могли, бо перебували під постійним контролем. З них вимагали відпрацювати декілька тисяч доларів, які нібито були витрачені на переліт, оформлення документів, проживання та харчування.

У липні 2014 року працівники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС України в Чернігівській області затримали двох вербувальниць під час спроби переміщення через державний кордон ще п’яти дівчат.

Работоргівцям загрожує покарання до 15 років позбавлення волі.

 

2. Весною 2013 року двоє чоловіків з одного з сіл Городнянського району Чернігівської області працювали у підприємця в сусідньому Щорському районі. Згодом останній запропонував їм поїхати на заробітки на будівництво до Москви, пообіцявши оплату в 1000 доларів на місяць. Звісно, що це була пропозиція, від якої чоловіки не змогли відмовитися.

Підприємець особисто перевіз чолов’яг своєю автівкою до Білорусі, де і передав їх. Через 3 дні білоруси привезли заробітчан автомобілем до Підмосков’я. Там передали їх громадянину Молдови, що займався будівництвом котеджів для російських військових. Там вже перебувало ще 5 чернігівських хлопців. Білоруси поїхали.

Працівники харчувалися погано, чим прийдеться, іноді харчі «підкидував» новий «роботодавець». Після місяця роботи чернігівці почали вимагати обіцяної платні, але хазяїн заявив, що віддав усі гроші білорусам, які їх привезли. Попрацювавши 3 місяці, робітники заявили, що більше не будуть трудитися задарма. Молдованин зглянувся, дав чоловікам по 2 тисячі рублів (приблизно по 600 гривень), та відвіз їх до кордону з Україною.

По приїзду в Чернігів, постраждалі звернулися до правоохоронних органів. Розпочато кримінальне провадження, заявники визнані потерпілими. Підприємець з Щорсу перебуває в розшуку.

 

Треба відзначити, що останніми роками УМВС України в Чернігівській області займає одне з перших місць за розкриттям злочинів у сфері торгівлі людьми. 90% відсотків потерпілих з Чернігівщини за цими кримінальними справами стали жертвами на території саме Російської Федерації.

Експерти GRETA закликають українську владу розвивати тренінги для слідчих, прокурорів і суддів з метою налагодження ще більш ефективного розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми.

До речі, як підкреслюють міжнародні фахівці, уряду Україні рекомендується підсилити й співпрацю з неурядовими громадськими організаціями для боротьби з сучасним рабством, а також передбачити збільшення бюджетних коштів на вирішення цієї проблеми.

А за висновками МОМ, внутрішньо переміщені особи також потребують підвищення обізнаності щодо безпечної міграції, працевлаштування та запобігання торгівлі людьми, адже вони є цільовою групою для недобросовісних посередників, які пропонують «послуги» з еміграції та отримання статусу біженця за кордоном.

У Чернігівській області правову, соціальну, психологічну та іншу допомогу особи, які постраждали від торгівлі людьми, можуть отримати в Чернігівському громадському комітеті захисту прав людини за адресою: вул. Горького 57/1, м. Чернігів, 14000. Телефон «гарячої лінії»: (0462) 612-532.

 

Довідка: Європейський день боротьби з торгівлею людьми був започаткований 18 жовтня 2007 р. Європейським парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми, небайдужості громадськості до цього явища та актуалізації проблеми на глобальному рівні.

У вересні 2010 року Україна ратифікувала Конвенцію Ради Європи про боротьбу з торгівлею людьми. А у вересні 2011 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про протидію торгівлі людьми», в якому зазначені основні вектори реалізації державної політики, спрямованої на протидію торгівлі людьми; визначені повноваження органів виконавчої влади при здійсненні заходів з протидії торгівлі людьми; механізм запобігання і боротьби з цим явищем, надання допомоги та захисту постраждалим особам, окреслені права потерпілих від торгівлі людьми тощо.

 

 Поділитися