MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ухвалено рішення у справі про відшкодування моральних збитків трьом затриманим у Дніпропетровську в січні майданівцям – по 50 тис. грн.

12.11.2014   
Віталій Погосян, адвокат
В той час, коли люди намагались провести мирну акцію, представники МВС продемонстрували, що очікує тих, хто вирішив, що має право на вільне волевиявлення своїх думок.

26 січня 2014 року в період часу з 14:00 годин до 16:30 години, на площі, розташованій біля Дніпропетровської обласної державної адміністрації за адресою: м. Дніпропетровськ, пр. Кірова, 1, відбувалася мирна акція протесту, учасники якої мали на меті продемонструвати свою незгоду з незгодою підписання договору про асоціацію, та іншими подіями, які відбулися в Україні останнім часом, а саме: побиття мирних протестувальників на Майдані та вбивства на Майдані мирного протестувальника, мешканця Дніпропетровської області Сергія Нігояна, похорон якого відбувся в той же день.

У той час, коли люди намагались провести мирну акцію, представники МВС продемонстрували, що очікує тих, хто вирішив, що має право на вільне волевиявлення своїх думок.

Напередодні на площу перед ОДА завезено зібраний з вулиць сніг та зроблені свого роду барикади. ОДА оціплено озброєними шитками та дубинками робітниками міліції, а в самому приміщенні знаходилися озброєні держаками лопат «тітушки», які й почали провокувати мирних протестувальників. Найбільш цинічним було те, що «тітушки» знаходилися в будівлі держаної установи за спинами посадових осіб МВС. Потім було поливання митингувальників з пожежного шлангу в п’ятнадцятиградусний мороз, побиття «тітушками» мирних громадян та журналістів, а також використання вогнепальної зброї. Людей хапали просто на вулиці без усякого приводу.

Протягом ночі з 26 на 27 січня 2014 року слідчі судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Бібік М. М. та Решетнік М. О. виносять ухвали про застосування до затриманих запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, тобто до 27 березня 2014 року. Свої ухвали, які написані під копірку, судді обґрунтовують, зокрема, «наявними вагомими доказами, а саме: показами свідків та іншими матеріалами кримінального провадження; й відповідно існують ризики, що підозрюваний буде переховуватися від органів досудового розслідування та суду, а також незаконно впливати на свідків чи вчинить інше кримінальне правопорушення чи продовжить кримінальне правопорушення у якому підозрюється, а також перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином».

Стандартні формулювання, переписані з норм статті 177 КПК України. Те що деякі свідки на момент розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу не були допитані, що всі свідки без виключення є робітниками міліції, які безпосередньо затримували осіб, що навіть між показами цих так званих свідків і обставинами, покладеними в обґрунтування підозри, є суттєві протиріччя, не вплинуло на рішення суддів. Практично всіх затриманих 26 січня 2014 року кинули під варту.

Через деякий час, зусиллями адвокатів АО «Погосян, Томчук і партнери», які захищали 14 осіб, затриманих біля ОДА, запобіжний захід змінено на альтернативний, не пов’язаний із триманням під вартою.

19 та 20 лютого 2014 року Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська виніс ухвалу про звільнення затриманих від кримінальної відповідальності на підставі ст. 1 Закону України № 737-VІІ від 29.01.2014 «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань.

Не погодившись з закриттям провадження по нереабілітуючим обставинам, адвокати підготували та направили до апеляційного суду Дніпропетровської області скарги. Суд апеляційної інстанції відмінив ухвали про застосування так званого Закону про амністію, та направив провадження до суду першої інстанції.

Отже, остаточно ця «епопея» була закрита в області претензій від МВС до затриманих «майданівців» аж в період з 16 по 20 травня 2014 року, коли, нарешті, прокуратурою винесено постанову про закриття кримінальних проваджень на підставі п. 1 ч. 1 ст. 284 КПК України за відсутністю події кримінального правопорушення.

Але це був лише перший етап, а другим стала наша робота з відшкодування наслідків незаконного утримання людей, бо за той жах, що був пережитий затриманими та членами їх родин, повинно бути сплачено так, як це вимагає Закон «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду», згідно з яким, громадянинові відшкодовується, крім іншого, моральна шкода – страждання, заподіяні громадянинові внаслідок фізичного чи психічного впливу, що призвело до погіршення або позбавлення можливостей реалізації ним своїх звичок і бажань, погіршення відносин з оточуючими людьми, інших негативних наслідків морального характеру.

На підставі вищевказаного Закону, до Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська подано позови про відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями органів дізнання та досудового слідства. По кожному із затриманих було визначено розмір моральної шкоди в розмірі 100 000 грн.

Визначаючи розмір шкоди, ми, перш за все, виходили з практики Європейського Суду з прав людини та суспільної небезпеки бездумного виконання слідчими та прокурорами замовлень свого керівництва, при якому повністю нехтуються вимоги КПК України.

18 вересня 2014 року ЄСПЛ ухвалене рішення у справі Рахімбердиєв проти Росії, згідно з яким за 24 години затримання, не відображеного в протоколі, з держави-відповідача стягнуто 5 000 євро.

Під час розгляду позову в суді Бабушкінського району представники прокуратури та Дніпропетровського міського управління МВС (відповідачі) повністю заперечували проти задоволення позовних заяв, обґрунтовуючи це тим, що слідчі та прокурори лише виконували свою роботу в рамках діючого КПК. Також вони не бачили ніяких порушень з боку сторони обвинувачення щодо затримання та поміщення осіб під варту!!!

Складалося враження, що затримані 26.01.2014 року скоювали протиправні дії, за що й були заарештовані, а на травень 2014 року ці дії вже не були протиправними – прокуратура дійшла цього висновку та звільнила всіх від відповідальності. Як завжди – білі та пухнасті.

Щодо факту, що невинуваті особи з їх «доброго почину» знаходилися під вартою, всіх їх призначили злочинцями, протягом всієї ночі з 26 на 27 січня 2014 року їм обирали запобіжний захід без будь яких законних підстав – це що, дефекти виробництва?

З приводу суддів, що виносили незаконні рішення, питання зрушено трохи раніше, ми про це вже писали; на сьогодні відносно суддів Бібіка М. М. та Решетніка М. О. тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів загальної юрисдикції вже винесено рішення про порушення ними присяги судді. Чекаємо на рішення ВРЮ, тому що таким суддям немає місця в судовій системі України, яка йде Європейським шляхом.

А ось питання про відшкодування моральних збитків трьом затриманим майданівцям, дякуючи наполегливій роботі адвоката Погосян В. Е., закрили вчора – по 50 000 грн. відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду – рішення ухвалено.

Крім того, відносно 14 осіб, яких незаконно затримано 26.01.2014 року, направлені заяви до Європейського Суду, які вже прийняті та їм надано номер.

Отже, якщо все ж таки національні суди не визнають моральну шкоду відносно майданівців, будемо доказувати свою правоту в Європейському Суді.

Боремося та поборемо!

 Поділитися