MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На запити слід відповідати, інакше може наступити відповідальність

27.11.2014   
Юрій Шершень
Чугуївські комунальники, що опікуються вивозом сміття, не захотіли відкривати «таємниці» щодо своєї діяльності та формування тарифів. І директора КП було притягнуто до адміністративної відповідальності за ненадання інформації.

У зв’язку з численними зверненнями громадян з проблемою підвищення тарифів за послуги з вивезення твердих побутових відходів, громадською організацією «Чугуївська правозахисна група» до КП «Чугуївський комунальний комплекс» було подано запит на отримання інформації.

Клопотання «Чугуївської правозахисної групи» містило наступні прохання:
1. Надати інформацію про штатний розпис комунального підприємства «Чугуївський комунальний комплекс» з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками для робітників та посадовими окладами для службовців, а також інформацію про кількість зайнятих посад і вакансій.
2. Надати фінансовий звіт комунального підприємства «Чугуївський комунальний комплекс» за 2013 рік та перше півріччя 2014 року.
3. Надати інформацію про суму заборгованості за надані послуги та суму стягнутої заборгованості за 2013 рік та І півріччя 2014 року.
4. Надати інформацію про кількість укладених договорів з власниками приватних домоволодінь.
5. Надати графік та маршрут вивезення твердих побутових відходів.
6. Надати порядок розрахунку кількості твердих побутових відходів на одного споживача.
7. Пояснити, що включається в прямі витрати з оплати праці.

Але у відповідь КП «Чугуївський комунальний комплекс» надав лише документ, який був запитаний у 6 пункті запиту (розрахунок кількості твердих побутових відходів на одного споживача), а інші документи та розрахунки, заявлені правозахисниками – не надав, посилаючись на те, що вони нібито містять конфіденційну інформацію. Однак КП «Чугуївський комунальний комплекс» при цьому не вказав, яка саме інформація, що міститься в запитуваних документах, є конфіденційною.

Адже, відповідно до ч. 7 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається вся інша інформація, доступ до якої необмежений.

А згідно з ч. 5 ст. 6 вищезазначеного Закону, не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Проте, незважаючи на норми законодавства, КП «Чугуївський комунальний комплекс» не надав відповідних документів, які були перераховані у клопотанні «Чугуївської правозахисної групи», а також іншої запитуваної інформації.

Тому правозахисники звернулися зі скаргою до прокуратури, працівники якої зафіксували адміністративне правопорушення та передали протокол до Чугуївського міського суду.

Згідно з адміністративним протоколом від 23 жовтня 2014 року, директор КП «Чугуївський комунальний комплекс» вчинив дії, що містять ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-3 КУпАП, а саме: отримавши 02.09.2014 р. запит від Чугуївської міськрайонної громадської організації «Чугуївська правозахисна група», він надав відповідь від 03.09.2014 р. № 521, в якій не в повному обсязі надав інформацію, що стосувалась запиту, а також безпідставно послався на те, що деякі питання, викладені в клопотанні «Чугуївської правозахисної групи», відносяться до конфіденційної інформації, та надаються тільки уповноваженим контролюючим органам і не підлягають оприлюдненню, що насправді не відповідає дійсності.

При цьому, в судовому засіданні директор КП свою вину у правопорушенні признав, «щиро розкаявся у вчиненому, надавши пояснення щодо обставин скоєння правопорушення» (цитується за постановою суду).

Визнавши останній фактор як пом’якшуючий, суд 11 листопада 2014 р. визнав директора КП «Чугуївський комунальний комплекс» винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-3 КУпАП, і наклав на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 25 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 425 грн. 00 коп.

Можливо, гіркий досвід директора Чугуївського КП стане добрим уроком іншим керівникам комунальних установ нашої держави, які, отримуючи бюджетне фінансування, воліють приховувати від громадськості будь-яку інформацію про матеріальну складову своєї діяльності.

 Поділитися