MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Створено інститут Уповноваженого з прав людей з інвалідністю

01.12.2014   
Яна Смелянская
В Україні створено інститут Уповноваженого з прав людей з інвалідністю. Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті голови держави.

В Україні запроваджується інститут Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю. Відповідний Указ Петро Порошенко підписав сьогодні. Посада запроваджується відповідно до вимоги Конвенції ООН про права інвалідів та відповідно до пункту 28 частини першої статті 106 Конституції України.

Серед пріоритетних завдань роботи Уповноваженого — впровадження міжнародних стандартів інтеграції людей з інвалідністю у життя суспільства, виховання поваги до особливостей цих людей.

Згідно з документом, на Уповноваженного покладається здійснення конституційних повноважень щодо забезпечення додержання прав і законних інтересів людей з інвалідністю. Зокрема, він опікуватиметься питаннями забезпечення належних умов для реалізації громадянських, соціальних, економічних та культурних прав і законних інтересів людей з інвалідністю, в тому числі тих, які отримали інвалідність у зоні проведення антитерористичної операції, інвалідів війни, недопущення їх дискримінації.

У Положенні про Уповноваженого, затвердженому цим же Указом, також зазначається, що він має здійснювати моніторинг додержання в країні прав і законних інтересів людей з інвалідністю, виконання Україною міжнародних зобов’язань у цій сфері, вносити Президентові України пропозиції щодо припинення, усунення, запобігання обмеженню та порушенню прав і законних інтересів людей з інвалідністю.

Особа, яка опікуватиметься правами людей з обмеженими можливостями, також має відвідувати органи державної влади, місцевого самоврядування, заклади реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів, геріатричні пансіонати, будинки-інтернати для громадян похилого віку та інвалідів, навчальні заклади, заклади охорони здоров’я, військові госпіталі, психіатричні та інші заклади, в яких перебувають люди з інвалідністю.

 Поділитися