MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Вінниці близько 5 тисяч людей зібралися на площі Шевченка

08.12.2014   
Яна Смелянская
У Вінниці близько 5 тисяч людей зібралися на площі Шевченка і вимагають розпуску обласної ради та припинення провокацій у місті.

Участь у мітингу беруть громадяни міста, активісти, керівники громадських організацій, які тримають прапори міста Вінниці та прапори України. Площа не може помістити таку кількість людей, тому учасники мітингу стоять на частково перекритій проїжджій частині. Присутні тримають гасла: «Єднаємось заради миру!», «Стоп бійкам та розбрату!», «Вуличні бої у Вінниці - провокації зрадників!».

Під час виступу керівник громадської організації «Гармонія» Раїса Панасюк, яка представляє людей з обмеженими фізичними можливостями, називає не припустимим для міста і України події, що відбулися у Вінниці 6-7 грудня з погромами приміщень облдержадміністрації та облради.

Під час виступу журналісти закликали городян бути міцним тилом для бійців, які зараз на сході України гинуть за незалежність держави.

Учасники мітингу прийняли резолюцію, в якій звертаються до президента України Петру Порошенко, прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, голові Верховної Ради Володимиру Гройсману, генпрокурору Віталію Яремі та голові СБУ Валентину Наливайченку з вимогою негайного розслідування подій 6-7 грудня в місті Вінниця та притягнення до відповідальності всіх причетних, хто глумився над українськими державними символами і влаштував погроми в місті з завезенням невідомих з інших регіонів.

«Через досконалу нездатність обласної ради працювати і виконувати свої обов'язки перед виборцями, вимагаємо розпуску Вінницької обласної ради», - йдеться в резолюції.

В даний час колона рухається центром міста до площі Небесної Сотні. Рух транспорту частково перекрито - транспорт рухається по одній стороні вулиці.

Нагадаємо, 6 грудня вранці у Вінниці близько 400 активістів взяли штурмом будівлю облради, де планувалася позачергова сесія, на якій місцеві депутати мали намір проголосувати за відставку чинного голови облради Сергія Світко. Під час штурму приміщення постраждали сім працівників міліції. Слідчий відділ Управління МВС України в Вінницькій області відкрив кримінальне провадження за фактом порушення громадського порядку та побиття міліціонерів біля Вінницької облдержадміністрації.

Активісти зайняли зал і президію облради та прийняли звернення до президента Петру Порошенку з вимогою негайно звільнити голову ОДА Анатолія Олійника.

Потім учасники акції перемістилися до будівлі обласного управління міліції на вулиці Театральна і вимагали відставки начальника Управління МВС в області Ігоря Моренця.

7 грудня на площі в центрі Вінниці відбулося «Народне віче» за участю 150-200 осіб, яке проголосували за відставку губернатора Анатолія Олійника та за нового, "народного губернатора" - голову вінницької організації ВО "Свобода" Олексія Фурмана.

 Поділитися