MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Адвокат звільнила людину

16.12.2014   
Геннадій Токарев
Сторона обвинувачення була безсила протистояти адвокату щодо продовження тримання людини під вартою, а адміністрація СІЗО звільнила особу з-під варти за відсутності відповідного судового рішення, просто в зв’язку із спливом раніше визначеного судом строку попереднього ув’язнення.

15 грудня 2011 року в Бердичівському міськрайонному суді Житомирської області відбулося судове засідання у кримінальному провадженні відносно чоловіка, нещодавно звільненого із Бердичівської ВК № 70. Бердичівська міжрайонна прокуратура направила до суду обвинувальний акт за ст. 391 КК України.

Передісторія цієї справи така, що незадовго до сплину строку покарання цього засудженого адміністрація виправної колонії ініціювала його кримінальне переслідування за злісну непокору законним вимогам адміністрації установи відбування покарань. Щодо чоловіка був застосований запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, і коли закінчився строк його покарання, його перевезли із колонії до СІЗО. Легко зрозуміти, що відчувала людина, якій залишались лічені дні до звільнення, замість якого вона мала продовжувати перебувати під вартою з перспективою аж до трьох років.

В судовому засіданні захисник обвинуваченого адвокат Анна Литвин заперечувала проти думки прокурора про можливість призначити справу до судового розгляду з мотивуванням цього тим, що обвинувальний акт навіть формально не відповідає вимогам закону, зокрема, не містить дати та часу вчинення злочину, а формулювання обвинувачення викладене в загальному вигляді. Також захисник звернула увагу суду, що це обвинувачення щодо особи, яка мала звільнитися з колонії, відбувається в контексті триваючого незадоволення засудженими цієї колонії діями її адміністрації, і обвинувачений був причетний до відповідних акцій проти адміністрації (скарги на адміністрацію тощо).

Прокурор намагався досягти продовження строку тримання обвинуваченого під вартою, при цьому навіть не доклавши зусиль на складання письмового клопотання про це. В цей день спливав строк тримання чоловіка під вартою.

Суддя довго перебувала в нарадчій кімнаті, по виходу із якої проголосила ухвалу, в якій погодилась із доводами адвоката та постановила повернути обвинувальний акт прокурору. Не менш великим успіхом адвоката у цій справі є те, що, оскільки в цей день спливав призначений слідчим суддею строк тримання обвинуваченого під вартою, були відсутні підстави для його подальшого утримання в слідчому ізоляторі.

Опівночі заявника звільнили із слідчого ізолятора. Це один із тих унікальних випадків, коли сторона обвинувачення була безсила протистояти адвокату щодо продовження тримання людини під вартою, а адміністрація СІЗО звільнила особу з-під варти за відсутності відповідного судового рішення, просто в зв’язку із спливом раніше визначеного судом строку попереднього ув’язнення.

В існуючій правовій системі таке звільнення – великий успіх адвоката, досягнутий завдяки не лише кропіткій її роботі у справі (Анна Литвин декілька разів приїздила в колонію з іншої області), а й величезним вольовим зусиллям у протистоянні адміністрації колонії і органам прокуратури.

 Поділитися