MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Люди з інвалідністю вимагають забезпечити доступність судів

16.12.2014   
Георгій Кобзар
Представники харківських НГО, що опікуються правами людей з інвалідністю, вирішили звернутися до Державної судової адміністрації України з вимогою забезпечити їм доступність судів.
Представники харківських громадських організацій, що опікуються правами людей з інвалідністю, вирішили звернутися до Державної судової адміністрації України з вимогою забезпечити їм архітектурну, інформаційну та організаційну доступність судів. Про це було заявлено в ході засідання круглого столу на тему «Захист права на доступність в суді», який 16 грудня 2014 р. пройшов у харківському інформаційному агентстві «STATUS QUO». Організатором заходу виступили Харківська міська громадська організація інвалідів «Креавіта» та Харківська громадська організація незрячих юристів. Під час круглого столу були розглянуті наступні питання: - Конвенція з прав людей з інвалідністю як правозастосовний документ щодо захисту права на доступність в Україні. - Стратегічні судові справи з протидії дискримінації за ознакою інвалідності. - Практика судових справ щодо захисту прав людей з інвалідністю на доступність середовища життєдіяльності. - Особливості представлення інтересів людей з інвалідністю в суді. - Практика застосування європейського законодавства з прав людини на сучасному етапі розвитку судової системи в Україні. - Шляхи підвищення активності людей з інвалідністю щодо захисту своїх інтересів у суді. За результатами обговорення учасники прийняли звернення, в якому йдеться про необхідність: - забезпечити матеріально-технічну доступність судів для людей з інвалідністю (повинні бути пандуси, ліфти, звукове сповіщення, поручні, спеціальні туалети); - усунути фізичні бар’єри в будівлях судів, які перешкоджають участі людей з інвалідністю в судовому процесі (двері-вертушки, високі пороги); - впровадити жорсткий механізм контролю за тим, щоб засідання суду призначалися виключно у пристосованих для людей з інвалідністю приміщеннях; - широко застосовувати технологію проведення судових засідань у режимі відеоконференцій; - внести зміни до правил роботи судів, організувавши прийом громадян з інвалідністю в неприйомні години; особливо це важливо, якщо громадян супроводжують асистенти, перекладачі з жестової мови або соціальні працівники; - проводити регулярне навчання співробітників судів принципам етично правильного спілкування з інвалідами. Як зазначила віце-президент громадської організації «Креавіта» Олена Шингарьова, вимоги до судової адміністрації планується розглянути більш уважно. Можливо, різні громадські організації ще внесуть до них додаткові зміни. Остаточний варіант звернення буде відправлений до Державної судової адміністрації вже цього тижня.
 Поділитися