MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Музику викладала, тому пільгову пенсію не заробила?

21.12.2014   

Так розсудили у Чугуївському районному управлінні Пенсійного фонду. Проте правозахисники в суді довели, що викладач музики теж має право на педагогічну пенсію за вислугу років.

Євгенія Андріївна* закохана в музику. І приязно ставиться до дітей, виховання яких теж вважає справжнім мистецтвом. Обидві свої любові об’єднала в любій роботі, майже все життя пропрацювавши в дитячих музичних школах, викладаючи гру на скрипці.

Маючи стаж педагогічної роботи, що обчислюється десятиріччями, вона в червні 2014 р. звернулася до управління Пенсійного фонду у Чугуївському районі Харківської області з заявою щодо призначення їй пенсії за вислугу років.

Адже, відповідно до ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти при наявності спеціального стажу роботи від 25 років, незалежно від віку.

Утім чиновники Пенсійного фонду їй відмовили, порахувавши спеціальний стаж роботи працівником освіти лише 11 років 4 місяці 7 днів. При цьому не зарахували до педстажу період з серпня 1980 року по серпень 1983 року на посаді викладача класу скрипки у Шевченківській дитячій музичній школі, та час роботи на посаді викладача по класу скрипки у Чугуївській дитячій музичній школі з серпня 1983 року по червень 2014 року.

Адже в трудовій книжці ці навчальні заклади іноді зазначені як «школи мистецтв». Мовляв, посад «викладач з класу скрипки» чи «педагог з класу скрипки» у школи мистецтв немає в «Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 року № 909.

Коли засмучена жіночка прийшла до «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи, фахівці організації уважно переглянули нормативний документ, на який посилалися представники Пенсійного фонду. І пересвідчилися, що дійсно в ньому відсутні вищезазначені посади.

Але ґрунтовне ознайомлення з відповідним законодавством дозволило довести правоту Євгенії Андріївни. Оскільки постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 року № 963 «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» робота викладачів всіх спеціальностей включена до переліку посад педагогічних працівників.

Крім того, «Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» дорученням Кабінету Міністрів України від 06.01.1996 року №397/21 поширено, в тому числі, й на школи мистецтв (звісно, на їх педагогічні кадри).

Враховуючи значущість даної справи, голова ЧПГ Роман Лихачов на принципах Pro bono підготував для Євгенії Андріївни адміністративний позов до управління Пенсійного фонду в Чугуївському районі – про визнання дій чиновників неправомірними, скасування рішення та зобов’язання вчинити певні дії, а саме: призначити поважній жіночці чесно зароблену пенсію за вислугу років.

У вересні 2014 р. Чугуївський міський суд зазначений позов задовольнив. Не погодившись з цим, чиновники Пенсійного фонду подали апеляцію.

Однак днями Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду залишила в силі постанову суду першої інстанції, оскільки той «дійшов вичерпних юридичних висновків щодо встановлення обставин справи і правильно застосував до спірних правовідносин сторін норми матеріального права».

Закон є закон. І допоки держава бере на себе зобов’язання надавати певні пільги педагогічним працівникам при виході на пенсію, не личить місцевим державним чиновникам під надуманими приводами позбавляти певних викладачів законодавчо встановлених гарантій!

* Ім’я змінено з етичних міркувань

 Поділитися