MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Франції терористи стріляли в свободу слова

09.01.2015   
Георгій Кобзар

7 січня 2015 року посеред білого дня в Парижі озброєні автоматами Калашникова люди в чорних масках розстріляли 12 чоловік. Серед загиблих – 10 співробітників сатиричного тижневика «Charlie Hebdo», в тому числі й 4 відомі карикатуристи, ще 2 – охоронці будівлі, яких нападники вбили під час втечі з місця злочину. 11 людей зазнали поранень, 4 з них – у критичному стані.

Як повідомляє «Євроньюс», журнал «Charlie Hebdo» набув скандальної слави через публікації карикатур на пророка Мохаммеда і не раз був мішенню погроз через свою антирелігійну позицію. У Франції впевнені, що теракт – справа рук ісламістів. На відео зафіксували, як під час нападу зловмисники вигукували «Аллах акбар».

У містах по всій Європі відбулися масові зібрання на вшанування пам’яті про 12 людей, які загинули внаслідок нападу на редакцію французького сатиричного журналу. Акції солідарності з Францією відбулися у Брюсселі, Лондоні, Берліні, де виступаючі наголошували, що напад став замахом на свободу слова і преси. І кияни провели біля посольства Франції в Україні акцію з ушанування загиблих від рук терористів журналістів і правоохоронців

Лідери провідних держав виступили з заявами про підтримку Франції, Парижа та зусиль знайти нападників і притягти їх до відповідальності.

Так, президент США Барак Обама зазначив: «Про тих, хто чинить безглузді напади на невинних цивільних, – рано чи пізно забудуть. А ми стоятимемо з пліч-о-пліч з народом Франції у цей дуже тяжкий час».

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер: «Я хотів сказати, що ми – європейці – засмучені, обурені, розстроєні… Я хочу, аби французький народ знав, що цього вечора всі європейці – парижани і французи».

Канцлер Німеччини Ангела Меркель: «Це напад на цінності, дорогі нам, цінності свободи преси, свободи як такої та людської гідності».

Прем’єр-міністр Британії Девід Камерон: «Я знаю, що вся Британія зараз готова стати пліч-о-пліч з французьким урядом, з французьким народом у цей тяжкий час. Ми ніколи не дозволимо, аби дорогі нам цінності – демократія, свобода слова, аби вони були ушкоджені цими терористами».

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху: «Напади радикального ісламу не знають кордонів. Це міжнародні напади, і відповідь на них має бути міжнародною. Ці терористи хочуть знищити наші свободи і нашу цивілізацію».

При цьому злочин у Парижі, скоєний 7 січня, став шоком і для всього європейського мусульманського співтовариства.

Про це заявив муфтій мусульман України Саїд Ісмагілов: «Іслам не дозволяє влаштовувати насильство, вбивства і беззаконня. Навіть якщо виявиться, що злочинці вважають себе мусульманами, ми – мусульмани Європи – засуджуємо такі дії», – додав Ісмагілов.

 Поділитися