MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Помічники нардепів не є секретними агентами

09.01.2015   
Юрій Чумак

Це нарешті визнали в апараті Верховної Ради України. І надали дані про помічників-консультантів народних депутатів України VII скликання від Харківської області.

У зв’язку з тим, що до Чугуївської правозахисної групи неодноразово надходили звернення громадян щодо того, що траплялися випадки, коли певні особи представлялися помічниками народних депутатів України, а відповідного статусу не мали, ЧПГ направила до апарату Верховної Ради запит на отримання інформації.

Правозахисники просили надати суспільно-важливу інформацію щодо того, хто саме є помічниками-консультантами народних депутатів від Харківської області Добкіна Д.М., Мисика В.Ю., Остапчука В.М., Фельдмана О.Б. та Шенцева Д.О.

На зазначений запит було отримано відмову з посиланням на те, що такі дані є персональними, тому «за режимом доступу віднесені до інформації з обмеженим доступом».

Хоча, відповідно до ч. 2 ст. 5 Закону України «Про захист персональних даних», «не є конфіденційною інформацією персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень».

А згідно з «Положенням про помічника-консультанта народного депутата України», на чотирьох помічників-консультантів кожного нардепа поширюється дія Закону України «Про державну службу», їм присвоюється ранг державного службовця четвертої категорії, вони прикріплюються для кадрового та фінансового обслуговування до Апарату Верховної Ради України або до виконавчих апаратів органів місцевого самоврядування».

Тобто фактично мала місце безпідставна й неправомірна відмова у наданні інформації.

Не отримавши запитуваних відомостей, голова ЧПГ Роман Лихачов звернутися до прокуратури, проте, не дочекавшись від останньої належного реагування, подав позов до Харківського окружного адміністративного суду.

І лише опинившись перед перспективою правової поразки в суді, представник апарату Верховної Ради нарешті надав запитувану інформацію.

Отже, не дивлячись на те, яким саме буде судове рішення, правозахисники домоглися того, заради чого позивалися до апаратників парламенту – вони довели, що відомості про осіб, які мають чималі державницькі посади та отримують заробітну платню за рахунок платників податків, є суспільно значущою та не може бути прихованою від народу.

PS: До речі, виникає цілком слушне запитання: а чому це в пана Д. Добкіна у бутність депутатом VII скликання було цілих 8 (!) помічників-консультантів на платній основі, позаяк закон обмежує кількість «платників» чотирма?

 Поділитися