MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Росії порушили нову справу про геноцид російськомовних в Донбасі

13.01.2015   
Яніна Смелянська
Слідчий комітет Росії порушив ще одну кримінальну справу за фактом "нових епізодів геноциду російськомовних мирних громадян під час обстрілів міст і населених пунктів Донбасу".

Про це повідомляє прес-службиа СК РФ.

"Головним слідчим управлінням СК Росії порушено кримінальну справу за фактами масових обстрілів в період з 01.12.2014 по 12.01.2015 з установок залпового вогню "Град", "Ураган", самохідних артилерійських установок "Акація" та "Гвоздика", іншого важкого озброєння, в тому числі із застосуванням запалювальних боєприпасів, міст Донецьк, Горлівка, Докучаєвськ і Оленівка, а також інших населених пунктів", - сказано в заяві.

В результаті обстрілу вбили більше 40 людей, більше 120 отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, у містах Донбасу частково або повністю зруйновані житлові будинки, а також об'єкти соціальної інфраструктури та комунікації.

"Дії осіб з числа вищого політичного і військового керівництва України, що здійснюють командування т.н. "Антитерористичною операцією ", що проводиться на південному сході України, а також підконтрольних їм командирів українських націоналістичних батальйонів "Айдар", "Азов" і "Дніпро" кваліфікуються не інакше як геноцид (ст. 357 КК РФ), тобто знищення російськомовної групи населення ", - повідомили в прес-службі.

У Следкоме також уточнили, що вказана кримінальна справа буде поєднана в одному провадженні з раніше порушеною кримінальною справою про застосування заборонених засобів і методів ведення війни.

"А що стосується правових підстав залучення українських військових і найманців до кримінальної відповідальності, то російське законодавство відповідно до частини 3 ст. 12 КК РФ дає нам право залучати іноземних громадян, які вчинили злочин поза межами Російської Федерації, до кримінальної відповідальності у випадках, якщо злочин спрямоване проти громадянина Російської Федерації, а також у випадках, передбачених міжнародним договором Російської Федерації, якщо іноземні громадяни не були засуджені в іноземній державі і притягуються до кримінальної відповідальності на території Російської Федерації ", - додали в СК.

Нагадаємо, 29 вересня Следки РФ порушив справу про "геноцид російськомовного населення на південному сході України".

 Поділитися