MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

За скаргою адвоката суд зобов’язав прокурора відкрити кримінальне провадження

09.02.2015   
Геннадій Токарев
Відкриття кримінального провадження проти прокуратури в зв’язку з вчиненням її співробітниками кримінального правопорушення в ході досудового розслідування, яке само по собі є значним досягненням, надає гарні перспективи для здійснення захисту людини, яка зазнала психічної травми під час виконання військових обов’язків, від кримінального обвинувачення.

Впродовж декількох місяців адвокат, яка активно співпрацює з ХПГ, – Анна Литвин із Києва, в ході захисту у кримінальному провадженні свого клієнта – військовослужбовця, який брав участь в АТО, внаслідок чого отримав психічний розлад, безрезультатно оскаржувала незаконні рішення, дії та бездіяльність військової прокуратури Тернопільського гарнізону. Прокуратура вдавалась навіть до таких форм нехтування виконанням своїх службових обов’язків, як неприйняття кореспонденції від адвоката.

Вичерпавши інші засоби реагування на протиправні дії прокуратури, А. Литвин підготувала до військової прокуратури Західного регіону заяву про кримінальне правопорушення, зокрема, про службове підроблення, вчинене слідчим та прокурором військової прокуратури Тернопільського гарнізону, яка була подана її клієнтом. На цю заяву прокуратура Західного регіону відповіла стандартною відпискою про те, що в заяві відсутні достатні та об’єктивні дані про вчинення службовими особами прокуратури кримінальних правопорушень, і відмовила у відкритті кримінального провадження.

Оскільки факт вчинення службових підроблень посадовими особами прокуратури підтверджувався документально і відмова у відкритті кримінального провадження була абсолютно безпідставною, адвокат А. Литвин оскаржила цю відмову до суду, щоправда для участі в розгляді скарги їй доводилось їхати із Києва до Львова.

Але й у суді адвоката не чекали з розпростертими обіймами. Коли вона приїхала для участі в судовому засіданні, суд не визнав її повноважень представляти клієнта, якого вона захищає у кримінальному провадженні, з яким безпосередньо пов’язана його скарга на невнесення його заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відтак, адвокат марно витратила день на мандрівку з Києва до Львова та в зворотному напрямку.

Цю естафету підхопила інший адвокат, який вже декілька років співпрацює з ХПГ, – Марія Камінська із Львова, яка вступила у справу, щоб не загубити справу своєї колеги.

Проте представники прокуратури знов не з’явились в судове засідання за викликом суду, оскільки не забирали поштову кореспонденцію у відділенні зв’язку (!!!), аж доти суддя не забезпечив вручення цієї повістки про виклик нарочним.

Кінець кінцем, 04.02.2015 р., більше ніж місяць після надходження справи до суду, слідчий суддя Шевченківського районного суду виніс ухвалу, якою зобов’язав військового прокурора Західного регіону України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінальних правопорушень за заявою скаржника.

Відкриття кримінального провадження проти прокуратури в зв’язку з вчиненням її співробітниками кримінального правопорушення в ході досудового розслідування, яке само по собі є значним досягненням, надає гарні перспективи для здійснення захисту людини, яка зазнала психічної травми під час виконання військових обов’язків, від кримінального обвинувачення. Ця справа – чудовий приклад ефективної співпраці адвокатів, які використовують весь арсенал засобів захисту прав людини.

 Поділитися