MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна опустилася на 129-е місце в рейтингу свободи преси

12.02.2015   
Яніна Смелянська

У рейтингу свободи преси, складеному міжнародною правозахисною організацією «Репортери без кордонів», Україна в 2014 році опустилася на два пункти, посівши 129-е місце.

Про це свідчать дані звіту організації, опубліковані на сайті.

Відзначається, що Україна опинилася в групі невільних в плані свободи ЗМІ країн. Всього в рейтингу 180 держав. За цим показником Україна програє Анголі, Афганістану, Таджикистану та Уганді. Правда, випереджає Росію, яка опинилася на 152-му місці.

Репортери без кордонів зазначають, що Україна зараз переживає найгірший період в історії незалежності, оскільки 2014 рік в країні відзначився сплеском насильства проти журналістів. Протягом року в Україні вбили шість журналістів. У той же час фахівці організації позитивно оцінюють початок створення незалежного громадського мовника, акцентуючи увагу на тому, що більшість демократичних реформ досі відкладені.

У звіті організації сказано, що в 2014 році ситуація зі свободою слова погіршувалася практично в усьому світі. Незмінні лідери рейтингу - Фінляндія, Норвегія, Данія, Нідерланди, Швеція. Аутсайдери - Китай, Сирія, Туркменістан, КНДР та Еритрея.

Краща ситуація зі свободою слова в Україні була в 2008 році. Тоді вона займала 87-е місце з 168 країн, найгірша - в 2004 році, тоді країна була на 138-му місці з 158.

 Поділитися