MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Злочини проти людяності під час Євромайдану

22.02.2015   
Наталія Новик
Результатом злочинів проти людяності, вчинених під час Євромайдану у листопаді 2013 р. – лютому 2014 р., стало вбивство щонайменше 114 людей. Про це йдеться у звіті правозахисних організацій «Ціна свободи».

Результатом злочинів проти людяності, вчинених під час Євромайдану у листопаді 2013 р. – лютому 2014 р., стало вбивство щонайменше 114 людей, з яких 94 були активістами Євромайдану, ув’язнення на різний термін щонайменше кількох сотень осіб, нанесення тілесних ушкоджень більше тисячі активістам, досі не відома доля щонайменше 27 зниклих.

Про це йдеться у звіті правозахисних організацій «Ціна свободи», який презентувала Коаліція громадських організацій та ініціатив по боротьбі з безкарністю злочинів проти людяності.

Правозахисні організації та ініціативи протягом року працювали над документуванням та систематизацією інформації про злочини проти людяності, вчинені під час Євромайдану. Зроблене спільними зусиллями подання у січні 2015 року було передано на розгляд прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

В якості доказів у поданні доданий великий масив відео- та фотоматеріалів із фіксацією злочинів правоохоронців та паралімітарних груп, так званих «тітушок».

«Ми маємо справу із масштабним та системним наступом влади на цивільне населення, який переслідував чітку мету – залякати людей та придушити мирний протест. Тому жертвою нападу могла стати кожна людина, яка, на думку представників влади, була учасником Євромайдану. Усі ці злочини є злочинами проти людяності: вони систематичні, добре організовані та вчинені протягом короткого періоду часу на значній частині території України», заявила Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод, координаторка громадської ініціативи «Євромайдан-SOS».

Коментуючи результати національного розслідування, Павло Дикань, представник групи адвокатів родин Небесної Сотні, зазначив, що вони невтішні: тільки 5 справ доведено до суду, а завершена в суді лише одна з них. «Головні проблеми розслідування – це довготривала неналежна організація слідства, відсутність реформи правоохоронної системи, системний опір розслідуванню з боку діючих співробітників МВС, знищення доказів в системі МВС, неналежне матеріальне забезпечення слідства технічними засобами та проблеми, пов’язані з проведенням експертиз (неналежне фінансування, відсутність кваліфікованих експертів)», сказав адвокат.

Тепер правозахисники сподіваються на Міжнародний кримінальний суд. У своїй роботі цей суд керується принципом доповнюваності, який передбачає, що МКС втручається тільки тоді, коли національні правоохоронні органи не хочуть або не можуть розслідувати названих злочинів і притягувати винних до відповідальності в судовому порядку.

«Ми сподіваємося, що Міжнародний кримінальний суд відкриє основне провадження по «справі Євромайдану» після вивчення поданих матеріалів. І розслідування злочинів Віктора Януковича та вищих посадових осіб колишнього авторитарного режиму буде в руках міжнародного правосуддя», зауважила голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

А задля того, аби подібний злочин більше ніколи не повторився, експерти закликають Верховну Раду ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, який Україна підписала ще в 2000 році. «Це – запобіжник проти безкарності. Повне членство в МКС є єдиним надійним способом забезпечити справедливість для жертв тяжких злочинів, включаючи і військові злочини на Донбасі», – додала Тетяна Печончик.

До Коаліції громадських організацій та ініціатив по боротьбі з безкарністю злочинів проти людяності входять громадська ініціатива «Євромайдан-SOS», Центр інформації про права людини, Міжнародний фонд «Відродження», Проект «Без кордонів», ГО Центр «Соціальна дія», Громадська організація «Ініціатива Е+», Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Фундація правової допомоги, Центр політико-правових реформ, Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, Громадська організація «Громадська комісія з питань розслідування та попередження порушень прав людини в Україні», група адвокатів родин Небесної Сотні.

Звіт підготовлено та представлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 Поділитися