MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові після теракту розпочалась антитерористична операція

22.02.2015   
Сергій Григор’єв
22.02.2015 р. у Харкові, в ході акції на підтримку єдності України, стався вибух. Загинуло щонайменше двоє людей.

22.02.2015 р. у Харкові, в ході акції на підтримку єдності України, стався вибух.

Цього дня біля Палацу спорту була сформована колона з кілька сотень людей з прапорами України для руху до площі Свободи. Близько 13.20 в на Московському проспекті біля станції метро «Маршала Жукова» в голові колони спрацював невідомий вибуховий пристрій.

В результаті вибуху постраждало кілька людей. Протягом 10 хвилин приїхала перша машина швидкої допомоги, незабаром на місці було 6-7 «швидких».

За попередніми даними, в результаті вибуху загинули як мінімум дві людини. За неофіційною інформацією, серед загиблих – активіст Євромайдану Ігор Толмачов і співробітник правоохоронних органів. Постраждалих – близько 10, в тому числі міліціонери. У міськраді зазначили, що більшість постраждалих доставили в міську лікарню №17.

На місці події працює слідчо-оперативна група, вибухотехніки та експерти-криміналісти, а також співробітники Держслужби з надзвичайних ситуацій. Постраждалим надається медична допомога, їх доставляють в лікувальні установи.

Вибух, що стався, кваліфікований як теракт. Про це повідомили в прес-службі прокуратури Харківської області. За фактом події розпочато кримінальне провадження за статтею 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт).

Як розповів начальник управління СБУ в Харківській області Олександр Пивовар, вибухівка була захована в поліетиленовий пакет, а сам пакет прикопаний в снігу біля проїжджої частини вулиці Маршала Жукова.

За даними правоохоронних органів, все говорить про те, що на вул. Маршала Жукова використовували такий самий вибуховий пристрій, як і біля Московського райсуду Харкова 19 січня. Тоді постраждало більше десяти осіб, які поверталися із засідання у справі активіста «Правого сектору».

При цьому радник голови СБУ Маркіян Лубківський повідомив, що СБУ вже затримала осіб, які можуть бути причетні до підготовки та скоєння злочинів терористичної спрямованості в Харкові, в т.ч. вибуху, в результаті якого загинули 2 громадян.

А секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що в Харкові у зв’язку з вибухом розпочато проведення антитерористичної операції.

«Через теракт, що стався у Харкові, під час якого, за попередніми даними, загинув один міліціонер та один цивільний, а також постраждали п’ять міліціонерів та четверо цивільних громадян, у місті запроваджено найвищий рівень терористичної загрози та розпочато проведення антитерористичної операції».

За словами секретаря РНБОУ, СБУ разом із МВС розпочали антитерористичну операцію, «завдяки якій вже затримано 4 учасники підриву та вилучено зброю, зокрема, гранатомет».

Він додав, що за інформацією, що має СБУ, група, яка здійснила теракт, проходила навчання у Бєлгороді РФ.

«Це зайвий раз свідчить про те, що терористична кампанія, що здійснюється в Україні, має одних і тих самих замовників та організаторів, що і агресія на Сході України», – наголосив Турчинов.

 Поділитися