MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

10 тез про бюджетні витрати на переселенців на Харківщині у 2014 році

23.02.2015   
Георгій Кобзар
Харківська обласна державна адміністрація, за інформацією Департаменту соціального захисту населення, повідомила Чугуївську правозахисну групу – у відповідь на інформаційний запит.

За інформацією сайту «Моніторинг бюджетних витрат на внутрішньо переміщених осіб» (http://pereselenci-budget.kh.ua/), у 2014 році ситуація з потребами вимушених переселенців у Харківській області була такою:

1. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції» від 01.10.2014 р. № 509, така особа повинна звернутися особисто або через законного представника із заявою про взяття на облік до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення… Станом на 31.12.2014 р. районними управліннями соціального захисту населення було взято на облік 105 925 таких громадян.

2. Департамент не володіє інформацією щодо кількості внутрішньо переміщених осіб, які фактично проживають у Харківській області, але не звернулися до уповноважених органів із заявою про взяття на облік.

3. На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 р. №505 «Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» (зі змінами», Департаментом соціального захисту населення ХОДА від Міністерства соціальної політики України у 2014 р. отримано 37 021590,025 грн. Зазначені кошти перераховані до місцевих органів соціального захисту населення.

Ці дані підтверджуються відповіддю Мінсоцполітики на запит ЧПГ:


4. За інформацією місцевих органів соціального захисту населення протягом 2014 року за призначенням зазначеної адресної допомоги звернулося 25 499 сімей.

5. У 2014 році 234 сім’ям було відмовлено у призначенні щомісячної адресної допомоги (через підстави, визначені у вищевказаній постанові КМУ).

6. Чинним законодавством не передбачено відвідування працівниками Департаменту внутрішньо переміщених осіб за місцем їх проживання.

7. Так само законодавчо не затверджено порядок здійснення перевірок цільового використання грошових коштів, виділених на потреби внутрішньо переміщених осіб.

8. Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» надання таким особам додаткових пільг не передбачено.

9. На сьогоднішній день Кабінетом Міністрів України не врегульований порядок забезпечення безкоштовного переміщення транспортом загального користування ВПО для повернення до свого покинутого постійного місця проживання.

10. На надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг на І квартал 2015 р. Міністерством соціальної політики України Харківській області виділено 19 113593 грн.

 Поділитися