MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Країна бідних

04.03.2015   
Юрій Шершень
До щабля у 5,05 долара на день на сьогодні не дотягує більшість населення. Адже, за даними Держстату України, в нашій країні середня заробітна плата в січні 2015 р. склала 3 455 грн (4,6 долара на день).
Бідність – характеристика економічного становища індивіда або соціальної групи, при якому вони не можуть задовольнити певне коло мінімальних потреб, необхідних для життя, збереження працездатності, продовження роду. Світовий банк як поріг абсолютної бідності задає існування на менш ніж 1,25 американського долара в день. Давайте порахуємо, чи є українці наразі бідними або тільки «прибідняються». Згідно із законодавством, мінімальна заробітна плата в Україні в 1 218 гривень, навіть за офіційним курсом НБУ (який зараз трохи стабілізувався і складає приблизно 25 грн. за 1 долар), дорівнює близько 49 доларів. Як підрахували у виданні «Сегодня», це нижче, ніж у Лесото, Гамбії та Чаді, де «мінімалка» становить 51 долар. Мінімальна пенсія в Україні – 949 гривень. Отже, пенсіонери повинні прожити на 38 доларів на місяць. Це лише на 1 цент на день вище від межі бідності. А кілька днів раніше, коли долар вартував більше, фактично всі пенсіонери, що отримували мінімальну пенсію, перетнули цю межу. У ще складнішій ситуації опинився мільйон внутрішньо переміщених осіб з Донбасу. Вимушені переселенці отримують соціальну допомогу: для непрацездатних осіб (пенсіонери, інваліди, діти) – 884 гривні на одну особу/члена сім’ї (приблизно 35 доларів на місяць або 1,18 на день); для працездатних осіб – 442 гривні на одну особу, тобто вдвічі менше. При цьому експерти (зокрема, менеджер Проекту «Прискорення прогресу для досягнення Цілей розвитку тисячоліття в Україні» Програми розвитку ООН в Україні Наталія Ситникова) зазначають, що методика визначення бідності ООН базується на рівні витрат на добу. У найбідніших країнах бідними вважаються люди, які витрачають менше 1 долара в день, в Східній Європі та Центральній Азії цей поріг дорівнює $ 5,05 на день, а в розвинених країнах – $ 14. Якщо подивитися на мапу, то ми побачимо, що Україна знаходиться у Східній Європі, а якщо на рівень зарплат, пенсій та соціальних допомог – пересвідчимося, що до щабля у 5,05 долара на день на сьогодні не дотягує більшість населення. Адже, за даними Державної служби статистики (Держстату) України, в нашій країні (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя) середня заробітна плата в січні 2015 р. склала 3 455 грн (4,6 долара на день). Що, до речі, на 13,9% (або 557 грн) менше порівняно з 4 012 грн у грудні 2014 р року. Звісно, винними в складній економічній ситуації, в значній мірі, є окупація Криму та військова агресія на Донбасі. Проте українській державі навіть за таких умов необхідно відшуковувати шляхи підйому економіки та подолання бідності населення, а не тільки сподіватися на кредити МВФ (які, до слова, потім прийдеться віддавати з процентами).
 Поділитися