MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експерт розповів про хід розслідування Иловайской трагедії

05.03.2015   
Яніна Смелянська
Розслідування причин виникнення Іловайського "котла" невиправдано затягнулося, а відсутність покарання винних допустило загибель військових під Дебальцеве. Таку думку висловив військовий експерт, народний депутат Дмитро Тимчук у своєму Facebook. Тимчук переконаний - після розслідування трагедії під Іловайськом її повторення під Дебальцеве не було б.

Після загибелі наших солдатів в оточенні під Іловайськом, у вересні 2014 року, Генпрокуратура призначила комплексну військово-тактичну експертизу щодо тих трагічних подій.

"Без цієї експертизи неможливо з’ясувати наявність та / або ступінь вини українського військового командування за ці події.

"Залученим експертам необхідно ... грубо кажучи, взяти бойовий наказ, на підставі якого проводилася операція наших військ, взяти тактичну карту, і визначити, наскільки адекватним був цей самий наказ. Скільки годин або днів може зайняти така робота - я не готовий сказати. Але щось мені підказує, що півроку для цього має вистачити ", - підкреслив Тимчук.

Також він повідомив, що направив депутатський запит до ГПУ, щоб з’ясувати, "на якому етапі перебуває експертиза (почали призначені експерти читати бойовий наказ, або тільки одягають окуляри і слинявлять пальці, щоб сторінки було зручніше перевертати)".

За словами експерта, "сенс відповіді в тому, що до 1 березня якісь результати експертизи повинні були з’явитися".

"Я навмисно почекав 5 днів після цієї дати в надії, що якусь відповідну заяву прокурори зроблять. Нехай не по результатам (як випливає з відповіді ГПУ, результати експертизи і вся супутня інформація є моторошно секретними), а хоча б просто повідомлять: експертиза закінчена, скоро чекайте передачі справи до суду. Чи не дочекався. Тому публікую відповідь ГПУ ", - додав він.

Тимчук особливо підкреслив, що ставиться до роботи військової прокуратури з великою повагою, "але у випадку з розслідуванням Иловайскої трагедії я в замішанні".

"У мене немає сумнівів, що якби винні за ті події понесли заслужене покарання, якби були зроблені висновки з трагічних помилок, якби, чорт забирай, хоч хтось у військовому керівництві нарешті задумався про особисту відповідальність за свої дії і бездіяльність, то не було б ганьби під Дебальцеве ", - підкреслив депутат.

На завершення Тимчук запевнив, що розгляд подій під Дебальцеве в січні-лютому комітетом Верховної Ради з нацбезпеки і оборони практично закінчено, і "звіт комісії з’явиться дуже скоро".

Нагадаємо, раніше командир добровольчого батальйону "Дніпро-1" Юрій Береза висловив думку, що трагедія під Іловайськ, де загинули і потрапили в полон сотні бійців, була викликана вторгненням російських військ.

 

   

 Поділитися