MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція Харківської правозахисної групи

11.03.2015   
Яніна Смелянська
Брифінг був присвячений питанню жорстокого побиття засуджених, які прибули етапом 27 лютого до Бердянської виправної колонії № 77. (добавлено видео)

Монітори Харківської правозахисної групи 05.03.2015 р. здійснили візит до Бердянської виправної колонії № 77, в ході якого були виявлені грубі порушення прав засуджених, передовсім права не бути підданим катуванню, нелюдському або такому, що принижує гідність поводженню чи покаранню.

Під час прес-конференції правозахисники Харківської правозахисної групи представили докази застосування непропорційної сили, ненадання належної медичної допомоги засудженим, здійснення тиску на засуджених, інших порушень, які монітори спостерігали під час перебування на території БВК-77. Так, під час відвідування ДІЗО, було оглянуто та опитано засудженого М., в якого на тілі були присутні тілесні ушкодження, що були зафіксовані на фото та відео. При особистому спілкуванні останній повідомив, що отримав ці ушкодження 27.02.2015 р. внаслідок застосування до нього спецзасобів представниками адміністрації при прибутті до даної установи.

Монітори провели індивідуальні бесіди з усіма 12 засудженими, які разом прибули етапом 27 лютого 2015 року до БВК-77 і, як вважалось, також були побитті. В окремих засуджених були видимі ознаки застосування спецзасобів як на головах, так і на інших ділянках тіла.

Однак із наданих документів не вдалось пересвідчитись в тому, що факти побиття засудженого М. та інших належним чином зафіксовані та задокументовані – у відповідних внутрішніх документах такі дані відсутні.

Засуджені, які визнають факт їхнього побиття адміністрацією БВК-77, відмовляються заявляти про це офіційно та вимагати належного розслідування.


З огляду на зазначене Харківська правозахисна група привертає увагу до цього факту побиття засуджених та тиску на них, а також на відсутність умов для неупередженого розслідування та звертається із поданням до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, до Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Державної пенітенціарної служби України, пропонуючи

1. Невідкладно провести незалежне розслідування нанесення тілесних ушкоджень та застосування інших засобів фізичного впливу на засуджених в БВК 77.

2. Забезпечити безпеку 12-ти засуджених, які були 27.02.2015 р. етаповані до БВК № 77 після чого були побитті з застосуванням спецзасобів представниками адміністрації.

3. Встановити осіб, які причетні до нанесення тілесних ушкоджень 13-ти засудженим в БВК № 77 27.02.2015 р. та несуть за це відповідальність, призначити службову перевірку за цим фактом; відсторонити відповідальних осіб від виконання службових обов’язків на час перевірки.

4. Перевірити всю медичну документацію в БВК № 77 щодо 13-ти засуджених, які були етеповані та побитті 27.02.2015 р. в БВК № 77, на факт відповідності записів про тілесні ушкодження в медичній документації тілесним ушкодженням, що є наявні в засуджених.

5. Дослідити наявність у засуджених захворювань, якими можна було інфікувати інших при здійсненні порізів одним або декількома лезами. Ці питання вимагають додаткового розслідування: кількість лез, якими були здійснення порізи в 13-ти засуджених; наявність в 13-ти засуджених захворювань, якими могли інфікуватись інші при здійсненні порізів одним і тим же лезом, порядок, в якому наносили собі ушкодження засуджені (хто порізався першим, хто останнім).

6. У разі наявності у будь-кого із засуджених захворювань, якими можна інфікуватись при порізах, необхідно постійно проводити тестування осіб, у яких захворювання відсутні, після інкубаційного періоду для даного захворювання та проводити профілактичні заходи задля недопущення інфікування.

7. Припинити практику наділення окремих засуджених функціями, які повинні виконуватись представниками адміністрації.

 Поділитися