MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 11 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 23.02.2015 – 01.03.2015

12.03.2015   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 95 законопроектів та проектів постанов. З них 19 проектів процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням парламентських комісій, проведенням виборів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, зміну митного законодавства, внесення змін до бюджету, державні закупівлі тощо.

Надійшло 95 законопроектів та проектів постанов. З них 19 проектів процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням парламентських комісій, проведенням виборів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, зміну митного законодавства, внесення змін до бюджету, державні закупівлі тощо.

 

Міжнародно-правові відносини

 

Проект Постанови 2260 від 27.02.2015 (Фріз І. В.) про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ про порушення прав і свобод людини у Автономній Республіці Крим.

У тексті звернення констатуються масштабні і системні порушення прав людини та основоположних свобод на Кримському півострові. Верховна Рада України закликає міжнародних партнерів України засудити такі порушення; вимагати безперешкодного допуску на територію Автономної Республіки Крим лідерів кримських татар та місій міжнародних правозахисних організацій; вимагати об‘єктивного розслідування всіх випадків порушення прав людини і основоположних свобод та злочинів, скоєних за етнічною ознакою, невідкладно звільнити незаконно захоплених громадян України тощо.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 2191 від 23.02.2015 (Мамчур Ю. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення оборонних питань.

Сама назва проекту видається доволі невдалою. «Питання» порушуються, вирішуються, розглядаються тощо, але аж ніяк не «вдосконалюються». У проекті пропонується низка термінологічних уточнень, зокрема основоположного терміна «особливий період». Фінансування потреб національної оборони держави пропонується здійснювати за рахунок Державного бюджету України в обсязі, що не менше трьох відсотків від запланованого у річному бюджеті обсягу валового внутрішнього продукту. Уточнюється перелік осіб, які мають право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Призовників і військовозобов’язаних пропонується обмежити в праві виїзду з місця проживання у воєнний час, а з оголошенням мобілізації – щодо виїзду за кордон протягом особливого періоду без дозволу районного (міського) військового комісаріату (військовозобов’язані Служби безпеки України – без дозволу Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України).

Проект 2196 від 23.02.2015 (Гриневич Л. М.) про внесення змін до законів України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо освітніх гарантій для докторантів денної форми навчання.

В положеннях проекту передбачено, що докторанти денної форми навчання не підлягатимуть призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, а докторанти, які вже призвані, матимуть право на звільнення з військової служби.

Проект 2215 від 24.02.2015 (Герега О. В.) про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо першочергового безоплатного забезпечення санаторно-курортним лікуванням інвалідів війни, які брали участь в антитерористичній операції).

Пропонується доповнити перелік інвалідів війни, які мають право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням, особами, які брали участь «в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення». Крім того, уточнюється перелік органів, які забезпечують інвалідів безоплатними путівками.

Проект 2217 від 24.02.2015 (Фельдман О. Б.) про внесення змін до статті 164 Податкового кодексу України (щодо забезпечення конституційного права інвалідів війни з числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, на території Республіки Афганістан у період 1979–1989 років, захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, на достатній рівень життя).

Пропонується внести зміни, згідно з якими до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються пенсії, призначені інвалідам війни з числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, на території Республіки Афганістан у період 1979–1989 років, захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Проект 2230 від 24.02.2015 (Пашинський С. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від сплати земельного податку воєнізованих підрозділів).

Як зазначається в пояснювальній записці, проектом пропонується звільнити від сплати земельного податку військові підрозділи, заклади, установи та організації Збройних Сил, в тому числі Міністерства оборони і Головного управління розвідки, Міністерства внутрішніх справ, Державної спеціальної служби транспорту, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної гвардії, які повністю утримуються за рахунок коштів державного бюджету.

Проект 2231 від 24.02.2015 (Вінник І. Ю.) про соціальний і правовий статус осіб, які брали участь у бойових діях у складі добровольчих формувань у період проведення антитерористичної операції на сході України, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Згідно з преамбулою, проект визначає правовий статус осіб, які брали участь у бойових діях під час проведення антитерористичної операції на сході України у складі добровольчих формувань у взаємодії із Збройними Силами України, іншими утвореними відповідно до законодавства України військовими формуваннями та/або правоохоронними органами з метою захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, гарантії їх соціального і правового захисту та членів їх сімей.

Згаданим вище особам пропонується надавати статус учасників бойових дій, а у разі потреби – й інваліда війни, з поширенням на них і членів їхніх сімей відповідного соціального захисту. Водночас у «Прикінцевих положеннях» містяться численні доручення уряду та іншим державним органам і посадовим особам, що не видається виправданим. Особливо недоречним видається разове доручення (сформульоване з порушенням нормативів української мови) «Керівнику Антитерористичного центру при Службі безпеці України, Міністерству оборони України через Генеральний штаб України організувати взаємодію з добровольчими формуваннями, які приймають (так у тексті, правильно – беруть; вирізнення курсивом і коментар авторів огляду) безпосередню участь у бойових діях».

Проект 2234 від 25.02.2015 (Третьяков О. Ю.) про внесення змін до статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо відпусток військовослужбовцям).

Пропонується наблизити спеціальне військове законодавство щодо відпусток до загальнодержавних стандартів. Зокрема, пропонується надати право військовослужбовцям, які не використали в умовах особливого періоду своє право на щорічну основну відпустку, використати її протягом наступного календарного року, а також надати право на її використання частинами. Крім того, пропонується запровадити однаковий підхід до обчислення тривалості щорічної основної відпустки в році початку військової служби для всіх категорій військовослужбовців, крім строковиків.

Проект 2248 від 26.02.2015 (Семенченко С. І.) про реабілітацію учасників бойових дій та антитерористичної операції.

Йдеться про реабілітацію як комплекс заходів, спрямованих на створення і забезпечення умов для соціальної інтеграції осіб, передбачених у статті 2 проекту, в суспільство, відновлення їх соціального статусу та здатності до самостійної суспільної і родинно-побутової діяльності шляхом орієнтації у соціальному середовищі, соціально-побутової адаптації, проведення медичних, психологічних, педагогічних, фізичних, професійних, трудових, фізкультурно-спортивних, соціально-побутових та інших заходів

Проект 2249 від 26.02.2015 (Семенченко С. І.) про забезпечення права на свободу совісті у військових формуваннях України.

У проекті пропонується визначити особливості реалізації військовослужбовцями права на свободу совісті. Утім, основа увага ініціатора законопроекту приділяються розділу про священнослужителів у війську, з якими органам військового управління (командування) пропонується укладати трудові договори. Ряд положень цього проекту видаються такими,що суперечать принципу відділення церкви від держави.

Проект 2251 від 27.02.2015 (Семенченко С. І.) про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо спеціального збору за відстрочку призову на військову службу під час часткової мобілізації).

Пропонується надавати відстрочку від призову на військову службу під час часткової мобілізації особам, які сплатили спеціальний збір за відстрочку призову на військову службу під час мобілізації

 

Ідеологічні питання

 

Проект Постанови 2206 від 23.02.2015 (Каплін С. М.) про ініціювання проведення перевірок щодо розповсюдження газетою «Вести» інформації сепаратистського та антиукраїнського характеру.

У проекті постанови пропонується «Звернутися до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України з пропозицією провести перевірки розповсюдження газетою «Вести» (свідоцтво про державну реєстрацію друкованого ЗМІ КВ №19727-9527Р від 15.03.2013 року, засновник – Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІСТІ МАС-МЕДІА», код ЄДРПОУ 38619841) інформації сепаратистського та антиукраїнського характеру та в разі виявлення фактів порушень вжити заходів щодо заборони розповсюдження газети та притягнути до відповідальності винних осіб». Як видається, такі питання коректніше та ефективніше порушувати через депутатські запити .

Проект Постанови 2237 від 25.02.2015 (Лінько Д. В.) про присвоєння назви Гідності та Свободи площі біля Головпоштамту в місті Києві.

Пропонується з метою вшанування пам’яті загиблих учасників Революції Гідності та увіковічення історичних подій протистояння Українського народу злочинному корумпованому режиму в період листопад 2013 – жовтень 2014 рр. прийняти постанову про доручення міському голові міста Києва: 1) ухвалити розпорядження про проведення громадських слухань на тему  присвоєння назви Гідності та Свободи площі біля Головпоштамту в місті Києві; 2) ініціювати перед Київрадою пропозицію про присвоєння назви Гідності та Свободи площі біля Головпоштамту в місті Києві.

Щодо нової назви центральної площі столиці, яка вже не раз міняла свою назву, існує чимало різних ідей, кожна з яких загалом має право на існування. Утім, на нашу думку, найдоцільніше було б назвати її просто «Майдан».

Проект Постанови 2204 від 23.02.2015 (Власенко С. В.) про звернення до Президента України щодо ліквідації Печерського районного суду м. Києва  та Проект Постанови 2205 від 23.02.2015 (Власенко С. В.) про звернення до Президента України щодо ліквідації Окружного адміністративного суду м. Києва.

Обидва проекти розглядаються їх ініціатором як захід щодо люстрації у судовій гілці влади

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 2222 від 24.02.2015 (Шпенов Д. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо права на депутатський запит).

Пропонується суттєво змінити порядок подання депутатського запиту, зокрема, виключити норму про те, що Верховна Рада України приймає рішення про направлення депутатського запиту відповідному органу або посадовій особі, до яких його звернуто, однією п’ятою від її конституційного складу. Водночас як виняток пропонується доповнити чинну норму, що «Рішення про направлення запиту до Президента України на вимогу народного депутата, групи народних депутатів чи комітету Верховної Ради України має бути попередньо підтримане не менш як однією третиною від конституційного складу Верховної Ради України» положенням про те, що «Рішення про направлення попередньо підтриманого депутатського запиту до Президента України приймається Верховною Радою України більшістю від її конституційного складу. Тобто пропонується доволі дивний механізм подвійного голосування за запит: спочатку «на підтримку», а далі «про направлення». Чи йдеться про те, що «підтримка» має забезпечуватися зібранням відповідної кількості підписів? За всіх обставин проект не демократично позбавляє парламентську меншість (опозицію) можливості подавати депутатські запити до Президента України.

Проект 2218 від 24.02.2015 (Макар’ян Д. Б.) про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо окремих питань заохочення державних службовців до підвищення кваліфікації шляхом навчання в Національній академії державного управління при Президентові України).

Протекціоністський проект, суть якого в тому, що преференції перед іншими держслужбовцями мають отримувати ті з них, які завершили Національну академію державного управління при Президентові України зі ступенем магістра.

Проект 2224 від 24.02.2015 (Матейченко К. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо вимог до кандидатів на посади сільських, селищних та міських голів.

Пропонується встановити граничний вік для кандидатів на посаду сільського, селищного міського голови, які на день проведення виборів не можуть бути старшими шістдесяти років.

Проект 2241 від 26.02.2015 (Кришин О. Ю.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо самостійності визначення місцевими органами самоврядування напрямів використання бюджетних коштів).

Пропонується виключити з кодексу норму про те, що утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів можливе лише «за умови відсутності заборгованості такого бюджету [тут про місцевий бюджет – автори огляду]  за захищеними статтями видатків протягом року на будь-яку дату».

Проект 2244 від 26.02.2015 (Герега О. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення законодавства про захист економічної конкуренції суб’єктів господарювання).

Пропонується надати органам Антимонопольного комітету України (адміністративним колегіям територіального відділення та державному уповноваженому) право «надавати висновки щодо кваліфікації дій відповідно до законодавства про захист економічної конкуренції».

Проект не розкриває належним чином ні мету надання таких висновків, ні їхні правові наслідки, а загалом, як видається, не стільки сприятиме економічній конкуренції, скільки розширюватиме межі державного впливу на господарюючих суб’єктів.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 2212 від 23.02.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення

Найрезонансніший проект тижня, який, зокрема, передбачав підвищення вимог для одержання пенсії за віком на пільгових умовах та пенсії за вислугою років; обмеження у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам, унеможливлення для ряду категорій пенсіонерів (державних службовців, прокурорів, суддів тощо) одержувати і пенсію, і заробітну плату.

Проект викликав чимало критичних зауважень, які частково були усунуті перед винесенням його на голосування. Проект було прийнято як закон 02.03.2015 і підписано Президентом України 10.03.2015. 

Проект 2199 від 23.02.2015 (Гудзенко В. І.) про внесення змін до статті 5 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» щодо скасування обмежень на індексацію пенсій.

Пропонується норми частини шостої зазначеної у назві проекту статті про те, що проведення індексації грошових доходів населення здійснюється у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на відповідний рік, – не поширювати на індексацію пенсій. І одночасно, доповнити статтю 5 цього Закону новою частиною, згідно з якою, якщо фінансових ресурсів бюджету Пенсійного фонду України недостатньо для проведення індексації пенсій, зазначена індексація здійснюється у межах фінансових ресурсів Державного бюджету України з проведенням в разі потреби відповідного перерозподілу його коштів.

На виконання цього проекту підготовлені наступні проекти, внесені тим самим народним депутатом: 2200 від 23.02.2015 про внесення змін до пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо скасування обмежень на індексацію пенсій та 2201 від 23.02.2015 про внесення змін до пункту 9 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» щодо скасування обмежень на індексацію пенсій.

Проект 2221 від 24.02.2015 (Шурма І. М.) про внесення змін до Кодексу законів про працю України в частині захисту прав працівників щодо безпідставного звільнення.

Як зазначається у пояснювальній записці, проект розроблено з метою приведення окремих норм законодавства про працю, зокрема пункту 5) частини 1 статті 41, частини 4 статті 130 та частини 1 статті 132 Кодексу законів про працю України в редакції змін, внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» від 13.05.2014 №1255-VII, у відповідність до мети Закону №1255-VII, а також недопущенння можливості безпідставного та необгрунтованого звільнення працівників, які є посадовими особами.

Проект 2229 від 24.02.2015 (Євтушок С. М.) про внесення змін до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо особливостей оподаткування платників, що обрали спрощену систему оподаткування).

Проектом пропонується внести зміни до абзацу четвертого п.1 ст.2 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» щодо надання сільськогосподарським товаровиробникам, які обрали спрощену систему оподаткування і є платниками єдиного  податку четвертої групи, тієї ж пільги, якою вони користувалися як платники фіксованого сільськогосподарського податку.

Проект 2069-2 від 25.02.2015 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення прав інвалідів та деяких категорій дітей на пільговий проїзд.

Чергова спроба скасувати ряд обмежень щодо пільговиків, введених Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» № 76-VIIІ від 28 грудня 2014 року, з метою повернення права на пільговий проїзд для інвалідів, дітей-інвалідів, а також дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів із малозабезпечених сімей та осіб, які їх супроводжують.

Проект 2233 від 25.02.2015 (Черненко О. М.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань забезпечення захисту трудових прав людини та добросовісної конкуренції між роботодавцями).

Як зазначено в пояснювальній записці, проект спрямований на вирішення низки проблем, які виникають у людей як в ході пошуку роботи, так і у разі неналежного оформлення трудових відносин. Водночас має посилитися законодавчий захист добросовісної конкуренції між роботодавцями, що нині є дуже важливим та актуальним питанням.

Проект 2235 від 25.02.2015 (Шипко А. Ф.) про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо створення рівних умов для реалізації прав працівників, які виховують дітей або доглядають за хворим членом сім’ї.

Пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України, якими передбачається можливість встановлення скороченої тривалості робочого часу або неповного робочого дня, або неповного робочого тижня не тільки для жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, а й для одного з батьків (опікуна), або для особи, під опікою або піклуванням якої перебуває така дитина, а також надає зазначеним особам можливість скористатись правом на встановлення неповного робочого дня, або неповного робочого тижня у разі необхідності здійснення такою особою догляду за хворим членом сім’ї.

Проект 2238 від 25.02.2015 (Каплін С. М.) про внесення змін до Закону України «Про прожитковий мінімум» (щодо удосконалення порядку формування розміру прожиткового мінімуму).

В пояснювальній записці до проекту з посиланням на дані Міністерства соціальної політики України констатується, що офіційна величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб помітно занижена порівняно з фактичним розміром. Відповідно, пропонується удосконалити методику визначення прожиткового мінімуму шляхом зміни нормативного методу розрахунку на нормативно-структурний, який враховує новий порядок розрахунку непродовольчих товарів та послуг. При цьому пропонується прийняти як орієнтир структуру прожиткового мінімуму, де витрати на продукти харчування становлять не більше 40%. Проте, беручи до уваги складний фінансово-економічний стан в країні, передбачається встановити, що величина прожиткового мінімуму в середньому на одну особу визначається, виходячи з того, що в структурі прожиткового мінімуму витрати на продукти харчування становлять: з 1 липня 2015 року – 50%; з 1 січня 2018 року – 45%; з 1 січня 2021 року – 40 %.

Проект 2238-1 від 27.02.2015 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про прожитковий мінімум» щодо удосконалення процедури формування споживчого кошика і визначення прожиткового мінімуму.

Альтернативний проект спрямовано передусім на перегляд та розширення споживчого кошика, що, на думку його ініціаторів, дасть змогу підвищити державні соціальні стандарти в Україні, стимулювати зростання заробітних плат і соціальних платежів. Пропонується диференційований підхід до різних категорій громадян та виокремлення споживчого кошика для пенсіонерів.

Проект 2245 від 26.02.2015 (Лаврик М. І.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання соціальних послуг).

Як зазначено у пояснювальній записці, пропонується внести зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», спрямовані на забезпечення права застрахованих осіб на відновлення здоров’я за рахунок коштів Фонду соціального страхування України за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Проект 2246 від 26.02.2015 (Кузьменко А. І.) про внесення зміни до деяких законів України щодо скасування стягнення автостанційного збору з учасників бойових дій, які мають право на пільговий проїзд.

Пропонується скасувати стягнення автостанційного збору з учасників бойових дій, які мають право на пільговий проїзд згідно із законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захист», враховуючи, що пільг щодо сплати автостанційного збору чинним законодавством не встановлено, а суперечки з цього приводу у квиткових касах автостанцій виникають постійно.

Проект 2254 від 27.02.2015 (Геращенко І. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми.

Проект передбачає низку редакційних та сутнісних змін до ряду законів України. Зокрема, передбачається застосування такого критерію як «найкращі інтереси дитини», певне зміщення акцентів в сторону посилення підтримки сімей з дітьми. Цікаві, хоча місцями й дискусійні (передусім в аспекті реальності їх здійснення) пропозиції заслуговують щонайменше на глибоке вивчення.

Проект 2255 від 27.02.2015 (Артюшенко І. А.) про внесення змін до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» та Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо процедури отримання дозвільних документів та посилення відповідальності посадових осіб).

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, він має за мету спростити отримання дозвільних документів суб’єктами господарювання, зменшити кількість неправомірних відмов у видачі дозвільних документів та зловживань службовим становищем, забезпечити відкритість процесу отримання дозвільних документів та посилити відповідальність посадових осіб.

У проекті системно пропонується замінити в переліках дозвільних органів «їх (органів виконавчої влади, державних колегіальні органів, органів місцевого самоврядування – автори огляду) посадові особи» на «їх або будь-які інші посадові особи. Така заміна видається не зовсім коректною з огляду на вимоги законодавчої техніки і юридичної стилістики.

Пропонується закріпити «принцип невідворотності відповідальності – принцип, згідно з яким кожна посадова особа, що порушила порядок видачі дозвільних документів, має понести юридичну відповідальність незалежно від волі суб’єкта господарювання, права та/або інтереси якого порушено». Таке формулювання, по суті, передбачає об’єктивну (без врахування вини та інших суб’єктивних чинників) відповідальність, що не відповідає природі дисциплінарної юридичної відповідальності. Є й інші дискусійні моменти.

Такі огріхи законодавчої техніки, як видається, можуть призвести до того, що проект не досягне поставленої мети.

Проект 2257 від 27.02.2015 (Королевська Н. Ю.) про внесення зміни до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій.

Пропонується змінити «точку відліку», з якої має проводитися оподаткування пенсій із трьох мінімальних заробітних плат, до фіксованої суми у 10 тис. гривень.

Проект 2263 від 28.02.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 5 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (щодо соціального захисту дітей).

Пропонується з 1 квітня 2015 року встановити, що розмір державної соціальної допомоги збільшується на кожну дитину віком до 13 років на 250 гривень, на кожну дитину віком від 13 до 18 років – на 500 гривень. При цьому максимальний розмір державної соціальної допомоги з урахуванням збільшення її розміру на кожну дитину, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї , не може бути більшим за прожитковий мінімум для сім’ї.

Прийнятий як закон 02.03.2015 і перебуває на підписі у Президента України.

Проект 2232 від 25.02.2015 (Гудзенко В. І.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добросусідства та вартості плати за оформлення документів на земельні ділянки для населення).

Проектом пропонується суттєво обмежити плату за оформлення документів, які посвідчують право власності на земельну ділянку, а також переформулювати норми щодо добросусідства між власниками (користувачами) землі.

Проект 2262 від 28.02.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України (у сферах теплопостачання та житлово-комунальних послуг).

Головною метою проекту є встановлення економічно обґрунтованих тарифів на житлово-комунальні послуги. Втім, проект не містить збалансованої системи компенсацій. Крім того, наявні значні помилки регулювання правовідносин без урахування монопольного становища ринку. Більш докладно ознайомитися із зауваженнями можна у висновку ГНЕУ (02.03.2015) до проекту.

 

Кримінальне і кримінально-процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 2197 від 23.02.2015 (Крулько І. І.) про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Закону України «Про судовий збір» (щодо вдосконалення розгляду справ, які стосуються стягнення неустойки по несплачених аліментах).

Пропонується прирівняти до позовів про стягнення аліментів позови про стягнення неустойки (пені) по несплачених аліментах у питаннях підсудності та щодо пільг зі сплати судового збору.

Проект 2207 від 23.02.2015 (Сташук В. Ф.) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо уточнення окремих положень та посилення відповідальності за деякі злочинні діяння, які посягають на життя і здоров’я особи.

Йдеться про доповнення ряду статей про злочини, які посягають на життя і здоров’я особи, новими частинами, що містять склади злочинів з виокремленням нових кваліфікуючих ознак об’єктивної сторони (особлива жорстокість, насильство, катування тощо) і з посиленими санкціями.

Пропозиції не завжди чітко сформульовані і можуть порушити загальну логіку побудови Кримінального кодексу загалом, і окремих його статей зокрема.

Проект 2225 від 24.02.2015 (Матейченко К. В.) про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави).

Пропонувалося доповнити КК України статтею такого змісту:

«Стаття 339-1. Умисні дії щодо підриву авторитету держави та її органів влади.

Суспільно небезпечні протиправні діяння, що посягають на авторитет України як суверенної держави, публічне паплюження, наруга, осквернення чи інші дії, спрямовані на підрив авторитету органів державної влади,  місцевого самоврядування та об‘єднань громадян України, та/або цинічне, зневажливе ставлення й неприйняття як окремих структурних елементів системи державного управління (її відповідних органів), так і держави в цілому, що в подальшому може тягнути за собою порушення усталених соціальних норм і правил організації суспільного й державного ладу та життя –

караються виправними роботами на строк до двох років або арештом до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років».

Проект, що містив доволі недемократичні ідеї, було відкликано 02.03.2015.

Проект 2253 від 27.02.2015 (Гаврилюк М. В.) про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо гласності і відкритості судового процесу.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, він розроблений з метою приведення частини 8 статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України у відповідність до чинної редакції частини 3 статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», з метою уникнення правових колізій щодо тлумачення гласності і відкритості адміністративного процесу.

Суть пропозицій зводиться до того, що всі присутні в залі судового засідання можуть проводити фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду і згоди осіб, які беруть участь у справі, передбаченої чинним законодавством. Дозвіл суду залишається необхідним для трансляції судового засідання. Запропонована редакція цієї норми, як видається, суттєво відрізняється своїм ліберальним підходом від тієї, що міститься в Законі України «Про судоустрій і статус суддів». З іншого боку пропозиція про ігнорування думки осіб, які беруть участь у справі, видається щонайменше дискусійною.

Принагідно зауважимо, що у пояснювальну записку вкралася помилка, оскільки йдеться не про частину 3 статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», яка визначає умови проведення розгляду справи у закритому засіданні, а про частину 2 тієї ж статті.

 

Культура, наука та освіта

 

Проект 2208 від 23.02.2015 (Марченко О. О.) про внесення змін до статті 27 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо обмеження кількості учнів з населеного пункту, де розташований заклад).

Пропонується внести зміни в ст. 27 Закону України «Про державний бюджет на 2015 рік», де визначено розподіл освітньої субвенції між місцевими бюджетами та передбачено, що в ліцеї-інтернаті має навчатися 70% учнів інших населених пунктів області і лише 30% з населеного пункту, де розташований заклад, а саме «70%» і «30%» замінити на «50%».

Проект 2226 від 24.02.2015 (Унгурян П. Я.) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій).

Пропонується внести зміни до податкового законодавства, доповнити його новим положення, яким звільнити від оподаткування «об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їх статутної діяльності».

Зазначимо, що проект отримав неоднозначну оцінку ГНЕУ (03.03.2015) та принципові зауваження з боку Комітету з питань податкової та митної політики (04.03.2015).

Проект Постанови 2219 від 24.02.2015 (Скрипник О. О.) про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань майбутнього.

Визначити, що головною метою такої комісії має стати вироблення та сприяння реалізації стратегії інноваційного розвитку України на основі державних та суспільних пріоритетів з урахуванням досягнень науки і техніки, оцінки їх впливу на гармонійний розвиток держави.

Як видається, така комісія мала б працювати передусім в системі органів виконавчої влади.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 2265 від 01.03.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» щодо валютного регулювання та валютного контролю.

Пропонується скоротити граничні строки зарахування виручки резидентів у іноземній валюті на їх валютні рахунки в уповноважених банках та відстрочення поставки при здійсненні імпортних операцій з 180 до 90 днів, передати функції щодо надання дозволу на перевищення строку зарахування виручки у іноземній валюті Національному банку України, а також не зупиняти нарахування пені у разі прийняття до розгляду судом, міжнародним комерційним арбітражним судом чи Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості.

 Поділитися