MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 13 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 10.03.2015 – 14.03.2015

18.03.2015   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 57 законопроектів та проектів постанов. З них 32 проекти процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням парламентських комісій, наданням згоди на затримання суддів, перейменуванням населених пунктів, зміною адміністративних меж, призначенням виборів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 57 законопроектів та проектів постанов. З них 32 проекти процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням парламентських комісій, наданням згоди на затримання суддів, перейменуванням населених пунктів, зміною адміністративних меж, призначенням виборів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Міжнародно-правові відносини

 

Проект 2346 від 10.03.2015 (Президент України) про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2015 році для участі у багатонаціональних навчаннях.

Проект розроблено з метою врегулювання питання щодо допуску підрозділів збройних сил інших держав на територію України в 2015 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях, визначення їх загальної чисельності, типів і кількості озброєнь, військової техніки, строків перебування та місць дислокації на період проведення навчань.

Проект прийнято як закон 17.03.2015.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 2358 від 11.03.2015 (Лаврик О. В.) про внесення зміни до статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо не нарахування штрафних санкцій, пені за невиконання зобов’язань членами сімей військовослужбовців, резервістів та військовозобов’язаних в особливий період).

Як зазначено в пояснювальні записці, основною метою проекту є вирішення питання надання пільг щодо не нарахування штрафних санкцій, пені за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, військовослужбовцям, їх дружинам (чоловікам) з початку і до закінчення особливого періоду, резервістам та військовозобов’язаним, їх дружинам (чоловікам) з моменту призову та під час мобілізації і до закінчення особливого періоду.

Проект 2367 від 12.03.2015 (Мельничук С. П.) про внесення змін до статті 3 Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо надання депутатам права перебувати на військовій службі під час дії особливого періоду).

Пропонується зазначену в назві проекту статтю доповнити частиною 4 такого змісту: «Під час дії особливого періоду народний депутат, який є військовослужбовцем, прикомандированим на час виконання депутатських повноважень до Верховної Ради України, за особистою заявою має право проходити військову службу зі збереженням депутатських повноважень».

Майже дослівно відтворюється Проект 1780 від 16.01.2015 (Білецький А. Є.), який дістав доволі критичний висновок ГНЕУ і був відкликаний 09.02.2015.

Проект 2370 від 13.03.2015 (Помазанов А. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергового призову на військову службу під час мобілізації громадян, які ухиляються від сплати аліментів.

Проектом передбачається: 1) встановити обов’язок державного виконавця у випадку ухилення особи від сплати аліментів негайно подавати відомості про громадянина, який має заборгованість із сплати аліментів, до відповідних районних (міських) військових комісаріатів, які здійснюють організацію та ведення військового обліку призовників та військовозобов’язаних; 2) виключити можливість відстрочки від призову на строкову військову службу призовникам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 164, 165 Кримінального кодексу України, або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом, – до прийняття відповідного рішення; 3) закріпити положення про першочерговий призов на військову службу під час мобілізації громадян, які ухиляються від сплати аліментів, відповідно до відомостей, поданих територіальними органами державної виконавчої служби.

Проект видається концептуально неприйнятним, оскільки призов на військову служба не може бути формою юридичної відповідальності за неправомірну поведінку.

Проект 2371 від 13.03.2015 (Писаренко В. В.) про внесення змін до статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо збереження пільг членам сімей загиблих.

Пропонується відновити скасовані Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76 пільги, право на отримання яких мали члени сімей загиблих (тих, які пропали безвісти) військовослужбовців, партизанів та інших осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Зауважимо, що від початку січня 2015 р. відновлення пільг, скасованих чи обмежених законом № 76 від 28.12.2014, є однією з найпоширеніших тем законопроектів, поданих народними депутатами України.

Проект Постанови 2374 від 14.03.2015 (Президент України) про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливій порядок місцевого самоврядування.

Пропонується визначити, що до окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких відповідно до Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» тимчасово запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, належать райони або їх частини, міста, селища і села, що знаходяться на територіях, які розташовані між державним кордоном України з Російською Федерацією, урізом води Азовського моря та лінією, яка визначена додатком до цієї Постанови, що відповідає Мінському меморандуму від 19 вересня 2014 року.

Постанову було прийнято 17.03.2015.

 

Ідеологічні питання

 

Проект 2344-1 від 13.03.2015 (Балога В. І.) про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо упорядкування відзначення святкових днів).

Черговий раз пропонується відновити норму, згідно з якою в разі, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день не переноситься. Водночас пропонується відзначати Великдень два дні (неділя і понеділок). Крім того, з числа святкових і вихідних дні пропонується виключити 2 травня. Всі ці ідеї видаються доволі суб’єктивними.

Проект 2368 від 13.03.2015 (Королевська Н. Ю.) про встановлення граничних торговельних надбавок на окремі групи товарів.

і Проект Постанови 2369 від 13.03.2015 (Королевська Н. Ю.) про заходи із забезпечення погашення заборгованості по заробітній платі.

Два чергових псевдосоціальних проекти, які декларують чудову мету, яка має позитивно сприйматися населенням, але всі клопоти щодо її досягнення перекладають на Кабінет Міністрів України. Через відсутність юридичних механізмів і економічного обґрунтування та відвертий популізм проекти відносимо до числа «ідеологічних».

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 2359 від 11.03.2015 (Голубов Д. І.) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо уточнення норм, відповідно до яких закони, постанови та інші акти Верховної Ради України визнаються такими, що втратили чинність).

Пропонується внести зміни до статей 90 та 97 Регламенту Верховної Ради України, відповідно до яких: 1) суб’єкти законодавчої ініціативи будуть зобов’язані подавати до законопроекту перелік законів, які втрачають чинність в разі прийняття законопроекту; 2) справа законопроекту доповнюється постановою Верховної Ради про скасування рішення Верховної Ради про прийняття закону, постанови чи іншого акта Верховної Ради в цілому; 3) до справи законопроекту будуть включені акти про втрату чинності закону.

Проект 2364 від 12.03.2015 (Сабашук П. П.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо освіти помічників-консультантів народного депутата).

Пропонується вимогу про необхідність наявності у помічника-консультанта народного депутата середньої спеціальної чи вищої освіти поширювати не на всіх помічників-консультантів, а лише на тих, які працюють за строковим трудовим договором на постійній основі чи за сумісництвом.

Проект 2372 від 13.03.2015 (Каплін С. М.) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо процедури розгляду питання про відповідальність Кабінету Міністрів України).

Пропонується скасувати обмеження щодо того, що питання про відповідальність Кабінету Міністрів України не може розглядатися Верховною Радою більше одного разу протягом однієї чергової сесії Верховної Ради, а також протягом року після схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Крім того, спрощується процедура внесення на розгляд Верховної Ради питання про відповідальність Кабінету Міністрів України шляхом зняття вимоги про попередню підтримку питання 1/3 від конституційного складу Верховної Ради України.

Як видається, ініціатор проекту не навів у пояснювальній записці жодних реальних аргументів на користь таких змін. Очевидно, що не можна постійно ставити питання про відповідальність (недовіру) уряду, дестабілізуючи його діяльність.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 2354 від 10.03.2015 (Веселова Н. В.) про управління майном дитини.

та Проект 2355 від 10.03.2015 (Веселова Н. В.) про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України щодо посилення правового захисту прав дитини з управління її майном

Два взаємопов’язаних проекти. Принциповою новелою видається можливість визначення на конкурсній основі управителя щодо майна дитини, переданого в управління на умовах договору.

Проект 2356 від 11.03.2015 (Логвинський Г. В.) про внесення змін до статті 559 Цивільного кодексу України щодо припинення поруки.

Пропонується доповнити статтю нормою такого змісту: «У разі невиконання поручителем вимоги, пред’явленої кредитором, протягом встановлених шести місяців, кредитор має право звернутися до поручителя з позовом в межах строків позовної давності, встановлених законом.». Як зазначається в пояснювальній записці, основною метою законопроекту є удосконалення положень ЦК України, що регламентують припинення поруки задля забезпечення єдності судової практики та врахування положень аналізу, проведеного у Верховному Суді України.

Проект 2363 від 12.03.2015 (Денисенко А. П.) про внесення змін до Закону України «Про соціальний захист дітей війни» (щодо надання громадським організаціям додаткових державних соціальних гарантій).

Пропонується закріпити обов’язок місцевих органів влади фінансувати громадські організації дітей війни, надавати таким організація безоплатно приміщення, а також визначається, що такі організації звільняються від сплати комунальних послуг.

Проект 2373 від 13.03.2015 (Пацкан В. В.) про внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (щодо забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб).

Пропонується віднести до числа суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», – на всі види правових послуг, передбачені частиною другою ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

 

Кримінальне і кримінально-процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 2360 від 11.03.2015 (Помазанов А. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за ухилення від сплати аліментів.

Проект розроблено з метою посилення відповідальності за ухилення від сплати аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї. Посилюється адміністративна та кримінальна відповідальність за такі дії. Розширюються повноваження виконавчої служби щодо притягнення особи до відповідальності за ухилення від сплати аліментів.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 2362 від 11.03.2015 (Каплін С. М.) про внесення змін до деяких законів України щодо заборони виїзду з України керівникам та власникам банків, які мають заборгованість за договором банківського вкладу (депозиту).

Пропонується застосовувати до голови ради банку чи голови правління банку або особи, яка є власником чи кінцевим бенефіціаром банку, відносно якого набуло чинності рішення суду щодо заборгованості за договором банківського вкладу (депозиту) на користь вкладника – до повного виконання зобов’язань банку згідно з рішенням суду, заборону на виїзд за межі України. Таке рішення не має підлягати оскарженню. Крім того, пропонується за рішенням суду тимчасово обмежити до виконання зобов’язань банку перед фізичними та юридичними особами в Україні, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, виїзд з України іноземця або особи без громадянства, який займає посаду голови ради банку чи голови правління банку або є власником чи кінцевим бенефіціаром банку, відносно якого набуло чинності рішення суду щодо заборгованості за договором банківського вкладу (депозиту) на користь вкладника.

Проект видається доволі сумнівним у контексті додержання прав людини і відверто популістським, оскільки очевидно розрахований не стільки на досягнення належного економічного ефекту, скільки на відповідне емоційне сприйняття населенням.

Проект 2365 від 12.03.2015 (Онищенко О. Р.) про заходи, спрямовані на націоналізацію публічного акціонерного товариства комерційного банку «ПриватБанк».

Як зазначається в преамбулі проекту, цей Закон спрямований на захист економічної безпеки держави, посилення фінансової спроможності банківської системи України та зміцнення рівня довіри до неї. Окрім власне націоналізації ПАТ КБ «ПриватБанк», пропонується доповнити ЦК України ст. 349-1 «Націоналізація», а також передбачити, що Національний банк України «при здійсненні банківського нагляду за наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, у разі виникнення обставин, що загрожують стабільності банківської системи та інтересам вкладників та інших кредиторів банків має право звернутися до Кабінету Міністрів України із пропозицією щодо націоналізації банку».

Оскільки, як видається, ПриватБанк ще не збанкрутів, і економічних підстав для такого радикального рішення немає, то проект має переважно політичний характер.

Проект 2352 від 10.03.2015 (Рибалка С. В.) про внесення змін до Закону України «Про охорону прав на промислові зразки» (щодо зміни процедури отримання патентів на промислові зразки).

Як зазначено в пояснювальній записці, ціллю проекту є створення ефективного механізму попередження надання виключних прав на промислові зразки, які не відповідають умовам надання правової охорони, або попередження надання зазначених прав недобросовісним заявникам шляхом запровадження в Україні процедури подання заперечень проти видачі патенту на промисловий зразок та проти дії міжнародної реєстрації на промисловий зразок в Україні.

Враховуючи характер та обсяги змін, логічнішим було б подати нову редакцію закону. Це спростило б сприйняття інновацій  та убезпечило законодавство від можливих протиріч, які часто виникають у разі внесення численних змін.

 Поділитися