MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Понад 2,5 тисяч українських військових пішли у «самохід»

18.04.2015   
Георгій Кобзар
Більше 2 500 військовослужбовців в Україні самовільно залишили місця несення служби. За цими фактами відкрито 1 964 кримінальних провадження.

Більше 2 500 військовослужбовців в Україні самовільно залишили місця несення служби.

Про це повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

За його словами, за цими фактами відкрито 1 964 кримінальних провадження.

Крім того, зазначив Матіос, прокуратура розслідує 948 проваджень про дезертирство 8 652 військових. За фактами ухилення від військової служби «іншим способом» порушено 107 проваджень.

Нагадаємо, нещодавно виконуючий обов’язки військового комісара Харківської області полковник Юрій Калгушкін сповіщав, що в регіоні від мобілізації ховається близько 4 500 осіб, відносно 250 військовозобов’язаних з Харкова та області вже порушено кримінальні провадження за ухилення від мобілізації.

Одночасно начальник Генерального штабу Збройних сил України генерал-полковник Віктор Муженко заявив, що черговий етап мобілізації завершується «із запланованими показниками».

Він зазначив, що в ході четвертої черги мобілізації були змінені підходи до комплектування військових частин: «Раніше ми були змушені гнатися за кількістю, за короткий строк готувати максимальне число фахівців. Тепер ми зробили упор на професійну підготовку тих, хто потрапляє в військо. Під час четвертої черги мобілізації термін підготовки військових фахівців становив півтора місяці і більше. Це дозволило нам готувати бійців більш якісно – як у професійному плані, так і в психологічному».

Можливо, аби раніше не «гналися за кількістю», сьогодні було б менше кримінальних проваджень стосовно тих військових, яких набрали мимоволі, нашвидкуруч підготували та відправили на службу, звідкіля вони й «зробили ноги».

 Поділитися