MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Люди не можуть покинути зону бойових дій через систему перепусток

13.05.2015   
Яніна Смелянська
В ОБСЄ вважають, що існуюча електронна система пропусків значно обмежує можливість людей покинути Донбас.

Представники місії ОБСЄ вважають, що введена українською владою на лінії розмежування в Донбасі пропускна система позбавляє людей можливості безперешкодно покинути зону конфлікту. Таку заяву зробив заступник голови СММ ОБСЄ Александер Хуг 13 травня на презентації тематичного звіту "Захист мирного населення і свобода його переміщення в Донецькій і Луганській областях".

"Також цивільні особи стикаються з труднощами при отриманні життєво необхідної допомоги, включаючи гуманітарну допомогу", - зазначив Хуг. Він також розповів про труднощі з отриманням необхідних документів на територіях, де відсутні місцеві адміністративні служби та адміністрації. "Це обмежує можливість людей покинути Донбас. Людям доводиться проводити багато годин очікування для того, щоб подати заявку на отримання перепустки", - додав представник місії.

За його словами, через безперервні бойові дії на Донбасі уряд України прийняв рішення вжити комплекс заходів з контролю за пересуванням осіб, транспортних засобів та вантажів через лінію зіткнення. У зв’язку з цим, спостерігачі ОБСЄ проводять моніторинг цього процесу в рамках своєї місії.

Раніше повідомлялося, що в зоні АТО почала працювати електронна система пропуску, яка передбачає, що громадяни, які бажають в’їхати або виїхати через лінію розмежування, можуть подавати заяву в електронному вигляді, поштою або безпосередньо на будь-якому з 5 контрольно-пропускних пунктів. На розгляд заяв відводиться 10 днів, після чого на електронну пошту або по телефону звернувся буде повідомлено про прийняття рішення. Потім використовуючи документ, що засвідчує особу (паспорт, закордонний паспорт, водійське посвідчення), людина повинна прибути на контрольний пункт в’їзду-виїзду, в електронну систему якого вже будуть внесені необхідні дані.

 Поділитися