MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відео як доказ. Міліціонери, що били людей, мусять бути покарані

14.05.2015   
Сергій Григор’єв
Працівники міліції у форменому одязі жорстоко б’ють двох чоловіків. Запис було опубліковано 13 травня на відеохостингу «Youtube» та сайті «Дорожній Контроль Харків» з дозволу очевидців події. Саме вони розповіли про цей злочин.

Працівники міліції у форменому одязі жорстоко б’ють двох чоловіків. Запис було опубліковано 13 травня на відеохостингу «Youtube» та сайті «Дорожній Контроль Харків» з дозволу очевидців події. Саме вони розповіли про цей злочин.

За інформацією «Дорожнього контролю», 11 травня 2015 р. працівники міліції Дергачівського району Харківської області в смт. Солоницівка незаконно збирали гроші з пунктів прийому металобрухту. Але це побачили кілька хлопців. Горе-правоохоронці вирішили налякати неповнолітніх і закрили тих в гаражі. Діти подзвонили своїм батькам, ті кинулися їм на допомогу. Стався конфлікт, і міліціонери жорстоко побили чоловіків.

Як повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області, внаслідок інциденту 42-річний батько одного з хлопчаків був госпіталізований з діагнозом «закрита черепно-мозкова травма, забій грудної клітини та спини» (ступінь ушкоджень другого потерпілого – 44-річного чоловіка – на даний час встановлюються, оскільки до лікарні за допомогою він не звертався).

Слідчим відділом прокуратури Харківської області зареєстровано кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень працівниками органів внутрішніх справ (ч. 2. ст. 365 КК України).

На даний час «завершено огляд місця події, проводяться першочергові слідчі дії, направлені на встановлення осіб, що скоїли побиття».

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3-х до 8-и років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.

Начальник ГУМВС України в Харківській області Анатолій Дмитрієв пообіцяв, що в разі, якщо вина міліціонерів буде доведена, то їх негайно звільнять з органів:

«Я відразу дав доручення терміново розібратися у цій ситуації. До мене також звернувся народний депутат України Антон Геращенко та зажадав негайно знайти цих міліціонерів і притягнути до кримінальної відповідальності за перевищення влади. Цього ж дня керівництво Дергачівського райвідділу у максимально стислі строки здійснило службову перевірку дій своїх підлеглих.

Усі матеріали вже передано до органів прокуратури для з’ясування обставин цієї події. Якщо вина працівників буде доведена, їх чекає безальтернативне звільнення з органів внутрішніх справ. Моя позиція в цьому питанні жорстка та незмінна. Тим, хто ганьбить своїми діями професію правоохоронця – не місце в рядах справжніх захисників Закону», – підкреслив Анатолій Дмитрієв.

Хочеться вірити, що ніякі перешкоди не завадять встановити винних осіб та міру їх покарання.

А з іншого боку невільно напрошуються певні паралелі: якщо в цивілізованих країнах правоохоронці встановлюють в людних місцях камери спостереження задля того, щоб завадити правопорушенням та, в разі скоєння останніх, мати змогу затримати порушників, то в Україні набуває все більшого поширення практика, коли громадяни вимушені знімати «документальні фільми» з пригодами бравих міліціянтів, щоб задокументувати службові злочини та притягти винних до відповідальності.

 Поділитися