MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 21 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 05.05.2015 – 08.05.2015

18.05.2015   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 49 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради України. З них 8 проектів процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, зміни меж районів та підпорядкування окремих населених пунктів. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо. Проекти змін у пенсійному законодавстві, як правило, подаємо суто в інформаційному плані, не коментуючи їх доцільність.

Надійшло 49 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради України. З них 8 проектів процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, зміни меж районів та підпорядкування окремих населених пунктів. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо. Проекти змін у пенсійному законодавстві, як правило, подаємо суто в інформаційному плані, не коментуючи їх доцільність.

 

Міжнародно-правові відносини

 

Проект 0016 від 05.05.2015 (Ляшко О. В.) про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про взаємну охорону секретної інформації.

Проект 0017 від 05.05.2015 (Ляшко О. В.) про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про організацію військових міждержавних перевезень та розрахунки за них.

Проект 0018 від 05.05.2015 (Ляшко О. В.) про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією про співробітництво в галузі воєнної розвідки.

Проект 0019 від 05.05.2015 (Ляшко О. В.) про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про співробітництво у військовій галузі.

Усі чотири проекти пов’язані загальною ідеєю неможливості подальшої співпраці з Російською Федерацією у галузі оборони і національної безпеки.

Проект 2787 від 06.05.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно об’єднань єврорегіонального співробітництва.

Згідно з пояснювальною запискою, проект передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з необхідністю запровадження нової форми транскордонного співробітництва, визначеної у Протоколі № 3 до Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями стосовно об’єднань єврорегіонального співробітництва.

Проект Постанови 2798 від 08.05.2015 (Тимошенко Ю. В.) про Звернення Верховної Ради України до народного депутата України, члена делегації України у Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Савченко.

Звернення з нагоди дня народження народного депутата України Надії Вікторівни Савченко.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 2771 від 05.05.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін у додаток 2 до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України.

Проект присвячений долі старих бойових прапорів військових частин у разі надання їм нового бойового прапору, або розформування частини.

Проект 2790 від 07.05.2015 (Голуб В. В.) про внесення змін до Закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України» щодо вдосконалення повноважень в сфері національної безпеки.

Пропонуються наділити РНБО правом приймати рішення щодо «проекту Закону України який вноситься Президентом України, в порядку законодавчої ініціативи, та який регулює спеціальний режим арешту та відчуження нерухомого та рухомого майна країни, яка здійснила або здійснює акт агресії, як визначено законодавством України, по відношенню до України, а також щодо арешту та відчуження нерухомого та рухомого майна фізичних та юридичних осіб, які прямо чи опосередковано сприяли такому акту та/або надавали фінансову або будь-яку іншу підтримку терористичним організаціям, статус яких визначено законодавством України». Внесення на розгляд РНБО пропозицій щодо таких законопроектів пропонується включити до повноважень Секретаря РНБО.

 

Ідеологічні питання

 

Проект 2695-1 від 05.05.2015 (Дерев’янко Ю. Б.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму очищення влади.

Проект 2695-2 від 07.05.2015 (Лінько Д. В.) про внесення змін до Закону України «Про очищення влади».

Проект 2695-3 від 07.05.2015 (Левченко Ю. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань очищення влади.

Три альтернативних проекти до проекту 2695 від 21.04.2015 (Соболєв Є. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань очищення влади (див. Бюлетень № 19). З них проект 2695-2 є дуже коротким за змістом, який зводиться до необхідності здійснювати люстраційні перевірки кандидатів на виборні посади в органах державної влади і органів місцевого самоврядування. Інші два альтернативні проекти містять майже 30 сторінок пропозицій щодо змін чинного закону кожний. При цьому проект 2695-1 пропонує зміни, які стосуються сфери застосування Закону України «Про очищення влади», посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади, критеріїв очищення влади, механізму проведення перевірок, діяльності центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань очищення влади (люстрації) тощо, але загалом покликаний усунути крайнощі чинного закону, на які звертала увага Венеціанська комісія. Натомість проект 2695-3 збільшує строки люстраційних обмежень до 15–20 років і суттєво розширює коло осіб, які підлягають люстрації, включаючи до нього, зокрема колишніх (до 1 січня 1992 р.) секретарів первинних компартійних і комсомольських осередків підприємств, установ і організацій; викладачів, аспірантів і студентів Академії суспільних наук при ЦК КПРС, Інституту марксизму-ленінізму при ЦК КПРС, Інституту історії партії при ЦК КПУ. Такий підхід, на нашу думку, межує з абсурдом, адже під люстрацію може формально потрапити людина, яка тридцять чи сорок  років тому була обрана секретарем комітету комсомолу школи.

Утім, звісно, кожна думка, відображена в тексті альтернативних проектів має бути врахована законодавцем і належним чином оцінена.

Проект Постанови 2794 від 07.05.2015 (Логвинський Г. В.) про внесення доповнень до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2015 році» (щодо вшанування дня пам’яті депортації кримськотатарського народу).

Пропонується додати до кола відзначуваних на державному рівні дат «вшанування у 2015 році на загальнодержавному рівні 71-ї річниці депортації кримськотатарського народу».

При всій повазі до трагічної події, відзначення не круглих дат має бути належним чином аргументоване, чого в даному випадку не було зроблено.

Проект Постанови 2796 від 08.05.2015 (Тетерук А. А.) про присвоєння імені Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту «Сімферополь».

Суть постанови викладена в назві – пропонується присвоїти міжнародному аеропорту «Сімферополь» ім’я Амет-Хана Султана і надалі іменувати його – «Міжнародний аеропорт «Сімферополь» імені Амет-Хана Султана».

В пояснювальній записці зазначається, що прийняття рішення про присвоєння почесного імені Амет-Хана Султана Сімферопольському аеропорту засноване на широко поширеній у світі та в Україні практиці надання аеропортам імен національних героїв. Зокрема, в Україні у листопаді 2011 року Львівському і Донецькому міжнародним аеропортам було присвоєно імена відповідно князя Д. Галицкого і композитора С. Прокоф’єва.

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 2681-1 від 05.05.2015 (Журжій А. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації податкової міліції

Альтернативний проекту 2681 від 21.04.2015 (Насалик І. С.) про внесення змін до деяких законів України щодо скасування податкової міліції (див. Бюлетень № 19).

Проект, як видається, не стільки створює альтернативу, скільки доповнює основний проект, приділяючи головну увагу змінам в Податковому кодексі України, які не знайшли належного висвітлення в проекті 2681. Звертає на себе увагу великий обсяг «перехідних положень», що в кілька разів перевищує основну частину проекту.

Проект 2800 від 08.05.2015 (Сугоняко О. Л.) про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо порядку та підстав розпуску виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради).

Пропонується розширити список підстав для розпуску та уточнити порядок розпуску виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради. Зокрема пропонується ст. 51 зазначеного закону доповнити частиною 10 такого змісту: «Виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті ради може бути розпущений з таких підстав і у такому порядку: 1) На пленарному засіданні сільської, селищної, міської, районної у місті ради за її рішенням. 2) За рішенням суду, яке набрало законної сили. У такому випадку, виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті ради вважається розпущеним (таким, що припинив свою діяльність) з моменту набрання рішенням суду законної сили. Суд ухвалює рішення про розпуск виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради, якщо дійде висновку, що відповідний виконавчий комітет своїми діями та/або бездіяльністю та/або рішенням порушує права та/або інтереси особи (фізичної особи, юридичної особи, фізичної особи-підприємця), або кола осіб (фізичних осіб, юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців)». Утім, у проекті ніяк не визначається власне процедура розпуску виконавчого комітету у судовому порядку.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 2777 від 05.05.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення інвалідів автомобілями.

Принципова ідея проекту полягає в наданні інвалідам права після 10 років експлуатації автомобіля на правах користувача замість здачі цього автомобіля в металобрухт і отримання нової машини в користування одержати старий автомобіль у власність. Таке рішення інваліди мають приймати добровільно і, можливо, воно якоюсь мірою буде вигідним для них. Але загалом пропозиція, судячи з пояснювальної записки, спрямована на те, щоб за рахунок інвалідів позбавити державні органи клопоту з утилізації застарілої техніки.

Проект 2778 від 05.05.2015 (Помазанов А. В.) про внесення змін до статей 40, 242 Цивільного процесуального кодексу України щодо забезпечення права неповнолітньої особи бути представником у суді.

Дуже неординарний проект. По-перше, пропонується зняти обмеження щодо віку особи, яка може бути представником в суді. По-друге, пропонується понизити планку з 16 до 14 років для права звернення до суду неповнолітніми особами з метою отримання повної цивільної дієздатності. У пояснювальній записці зазначається, що пропозиції спрямовані на захист прав неповнолітніх батьків віком від 14 до 16 років, які мусять мати можливість представляти інтереси своїх дітей в суді. Проте це застереження щодо батьківства неповнолітніх осіб аж ніяк не відображено в тексті самого проекту.

На думку авторів огляду, пропоновані зміни є якщо не революційними, то вкрай суттєвими для законодавства і потребують набагато ґрунтовнішої аргументації, ніж та, яка є в пояснювальній записці до проекту. Зокрема, чи були вже реальні ситуації, коли неповнолітні батьки хотіли бути представниками в суді, чи це все лише гіпотетичні конструкції?

Проект 2780 від 05.05.2015 (Кучер М. І.) про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення соціальної справедливості в пенсійному забезпеченні незахищених верств населення.

Пропонується усі обмеження щодо виплати пенсії працюючим пенсіонерам (незалежно від місця роботи та посади) не поширювати на: «осіб, стаж роботи яких складає: для чоловіків – 45 і більше років та для жінок – 40 і більше років; інвалідів І, ІІ чи ІІІ групи; осіб, на яких поширюються положення статей 6, 7, 9, а також пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; осіб, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім’ї, на яких поширюються положення статті 37 Закону України «Про пенсійне забезпечення»». Також пропонується скасувати норму, згідно з якою пенсіонерам, які мають прибуток від заняття підприємницькою діяльністю, надбавки до пенсії, передбачені непрацездатним членам сім’ї відповідно до пункту «а» частини першої ст. 16 та пункту «а» частини першої ст. 24 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», не нараховуються.

Проект 2781 від 05.05.2015 (Третьяков О. Ю.) про внесення змін до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб.

Пропонується доповнити положення про стягнення податків з пенсій нормою про те, що таке стягнення не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Проект 2782 від 05.05.2015 (Купрієнко О. В.) про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» (щодо розміру пенсійного забезпечення пенсіонерів з числа військовослужбовців).

Пропонується доповнити ст. 2 зазначеного закону нормою про те, що пенсіонери, які отримують пенсію згідно з названим законом, «у разі призову їх на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації, на особливий період або прийняття на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту» мають право на перерахунок розміру пенсійного забезпечення, виходячи з суми встановленого їм грошового забезпечення з дня призначення цього забезпечення.

Проект 2788 від 06.05.2015 (Матвієнков С. А.) про внесення змін до статті 1 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» щодо оздоровлення дітей вимушених переселенців та дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Пропонується додати до визначення терміну «діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки» положення такого змісту: «діти вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій та зони проведення антитерористичної операції; діти із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та перебувають на обліку у службах у справах дітей чи центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді».

Проект 2789 від 07.05.2015 (Купрієнко О. В.) про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України (щодо визнання осіб обмежено дієздатними та недієздатними у судовому порядку).

Пропонується ч. 1 ст. 240 ЦПК України у такій редакції: «Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю самої особи, щодо якої розглядається справа, заявника та представника органу опіки та піклування. Виклик особи, щодо якої розглядається справа про обмеження її цивільної дієздатності, є обов’язковим.  Питання про розгляд справи без виклику та присутності особи в судовому засіданні можливо виключно на підставі висновку призначеної судової експертизи про наявність  тяжкої форми захворювання».

Проект 2791 від 07.05.2015 (Тимошенко Ю. В.) про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо захисту прав землевласників.

Пропонується продовжити до 1 січня 2020 р. термін дії мораторію на купівлю-продаж або відчуження іншим способом земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Водночас передбачається надати власникам землі право у період дії мораторію звертатися з пропозицією при викуп їхніх земельних ділянок державою. Від імені держави викуп зазначених ділянок здійснюватиме уповноважений Кабінетом Міністрів України орган за ціною, яка відповідатиме ринковій вартості зазначених ділянок.

Пропоновані зміни видаються вельми суттєвими, а тому такими, що потребують ретельного вивчення і громадського обговорення.

Проект 2767-1 від 08.05.2015 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної системи державного пенсійного страхування та єдиних підходів до нарахування пенсій.

Альтернативний урядовому проекту 2767 від 30.04.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій (див. Бюлетень № 20). Загальний обсяг цього проекту – 92 сторінки, а в основному проекті було 105 сторінок, що робить неможливим їхню порівняльну характеристику в рамках цього огляду.

Проект 2801 від 08.05.2015 (Помазанов А. В.) про внесення змін до статей 813, 825 Цивільного кодексу України щодо договору найму житла.

Пропонуються дуже суттєві зміни до законодавства щодо найму житла. По-перше, юридичні особи позбавляються можливості винаймати житло для своїх співробітників чи інших осіб, оскільки зміни вимагають, щоб в орендованому юридичними особами житлі проживали виключно фізичні особи, з якими укладено договір піднайму. По-друге, скасовується вимога про необхідність встановлення факту «систематичного порушення прав та інтересів сусідів» для винесення попередження наймачу. І саме попередження перестає бути альтернативним – за пропонованими змінами власник зобов’язаний письмово попередити наймача про можливість виселення у першому ж випадку порушення прав та інтересів сусідів, або через використання житла не за призначенням.

 

Кримінальне, кримінально-процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 2652-1 від 05.05.2015 (Сидорович Р.М.) про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо виконання рішення Конституційного Суду України № 3-рп/2015 від 8 квітня 2015 року.

Альтернативний проекту 2652 від 16.04.2015 (Ківалов С. В.) про внесення змін до статті 171-2 Кодексу адміністративного судочинства України щодо виконання рішення Конституційного Суду України № 3-рп/2015 від 8 квітня 2015 року (див. Бюлетень № 18). На відміну від основного проекту, де передбачена можливість оскаржити всі рішення місцевого загального суду як адміністративного суду у справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності, в альтернативному проекті такі рішення можуть бути оскаржені в єдиному виключному випадку. Йдеться про рішення (у проекті – постанови) суду з приводу рішення суб’єкта владних повноважень про притягнення особи до адміністративної відповідальності з накладенням на неї штрафу в розмірі понад 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Різняться строки оскарження та деякі інші процесуальні моменти.

Проект 2779 від 05.05.2015 (Помазанов А. В.) про внесення змін до статті 33 Цивільного процесуального кодексу України щодо залучення іншого відповідача.

Пропонується на додаток до інститутів «заміни відповідача» і «залучення співвідповідача» внести інститут «іншого відповідача». В проекті не розкривається суть «іншого відповідача», проте в пояснювальній записці зазначається, що суд не може замінити неналежного відповідача без згоди з боку позивача, а лише додати належного відповідача  як співвідповідача, що є теоретично неправильним. Відповідно пропонується таким способом надати право суду без згоди позивача залучати у справі належного відповідача.

Пропоновані зміни видаються недоцільними, оскільки реальної практичної потреби в них, схоже, немає. Внесення ж змін суто «з теоретичних міркувань», на нашу думку, потребує глибшого аргументування.

Проект 2783 від 06.05.2015 (Мірошниченко Ю. Р.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прав прокурора підтримувати позов і вимагати вирішення спору по суті).

Запропоновані зміни до КАС, ЦПК та УПК України, які полярно змінюють права прокурорів у адміністративному, цивільному та господарському процесі відповідно у разі відмови уповноваженого органу або юридичної особи від позову, поданого прокурором в інтересах держави. За чинним законодавством така відмова не позбавляє прокурора права підтримувати позов і вимагати вирішення спору по суті, за пропонованими змінами прокурор такого права позбавляється.

Проект 2797 від 08.05.2015 (Купрієнко О. В.) про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо незаконного полювання та зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом).

Пропонується значно розширити перелік діянь, які підпадають під кримінальне переслідування. Зокрема, ч. 1 ст. 248 «Незаконне полювання» пропонується доповнити словами «або полювання без наявності спеціальних дозволів». Крім того, пропонується викласти ч. 1 ст. 249 у такій редакції: «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду, а також незаконне здійснення добувного промислу в заповідниках або на інших територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом щодо видів представлених у Червоній книзі України, або незаконне здобуття продукції полювання, що добувається за спеціальними дозволами/ліцензіями, в кількості однієї і більше особини».

У цьому зв’язку недоцільним видається фактичне прирівнювання різних за своєю суспільною небезпекою екологічних правопорушень. Так, зміни, пропоновані до ч. 1 ст. 249, зрівнюють її за змістом більшості положень з ч. 1 ст. 248. Водночас відповідальність в обох випадках однакова. Крім ускладнення кваліфікації протиправного діяння, такі зміни нічого не дають.

 

Культура та освіта

 

Проект Постанови 2799 від 08.05.2015 (Лінько Д. В.) про відзначення 400-ї річниці з дня заснування Національного університету «Києво-Могилянська академія» (у жовтні 2015 року).

Пропонується доручити уряду утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів, а останньому розробити відповідну програму. Крім того, за традицією пропонується рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені історії створення «Києво-Могилянської академії», а також Українському державному підприємству поштового зв’язку «Укрпошта» виготовити поштові конверти та поштові марки на честь зазначеної річниці.

 

Охорона здоров’я

 

Проект 2739-1 від 05.05.2015 (Кривошея Г. Г.) про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» щодо оптової торгівлі алкогольними напоями, виготовленими з власного виноматеріалу (не придбаного).

Альтернативний проекту 2739 від 24.04.2015 (Вадатурський А. О.) про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» щодо оптової торгівлі алкогольними напоями, виготовленими з власного виноматеріалу (не придбаного) (див. Бюлетень № 19).

Єдина відмінність між двома проектами – це наявність в альтернативному проекті пропозиції в зазначеному у назві законі в частині другій статті 2 після слів «виробництво спирту коньячного і плодового» додати «а також виробництво вин виноградних, вин плодово-ягідних або напоїв медових із виноматеріалів виключно власного виробництва».

Проект 2786 від 06.05.2015 (Купрієнко О. В.) про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо уточнення деяких положень).

Пропонується уточнити та дещо послабити відповідальність за  порушення окремих положень зазначеного закону. Зокрема, підкреслюється необхідність для притягнення до відповідальності наявності ознак умисного вчинення окремих правопорушень. У разі незначних порушень пропонується застосовувати попередження замість штрафу. Встановлюється, що «у разі невиконання суб’єктом господарювання рішення органів, зазначених у частині третій цієї статті, сума штрафу стягується на підставі рішення суду. При цьому суд переглядає підстави притягнення до відповідальності, наявність факту порушення та вини суб’єкта господарювання».

 

Проекти з інших питань

 

Проект 2772 від 05.05.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» (щодо удосконалення деяких положень).

Пропоновані зміни, доволі значні, торкаються переважно проблеми централізованого водовідведення та стічних вод.

Проект 2773 від 05.05.2015 (Лінько Д. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо встановлення збору з іноземних транспортних засобів за користування автодорогами, що тимчасово ввозяться на територію України).

Запропоновані доволі специфічні нововведення, суть яких розкрита в назві. Головна пропозиція має такий вигляд: «Збір сплачується власниками іноземних транспортних засобів, які тимчасово в’їжджають на територію України шляхом придбання талону плати за користування автомобільними дорогами під час проходження прикордонного контролю. Після сплати збору власник отримує талон плати за користування  автомобільними дорогами, який розміщує в правому верхньому кутку лобового скла транспортного засобу на весь період перебування в Україні».

З попереднім безпосередньо пов’язаний проект 2774 від 05.05.2015 (Лінько Д. В.) про внесення змін до Митного кодексу України (щодо встановлення збору з іноземних транспортних засобів за користування автодорогами, що тимчасово ввозяться на територію України), в якому регулюється порядок придбання відповідних талонів плати за користування автомобільними дорогами.

Проект 2793 від 07.05.2015 (Кишкар П. М.) про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо приведення у відповідність із Кодексом України про надра).

Заявленим завданням є приведення у відповідність між собою Земельного кодексу України та Кодексу про надра щодо видобутку торфу. Проте запропоновані зміни є набагато суттєвішими, можливо, і такими, що завдаватимуть шкоди природному середовищу. Зокрема, пропонується, що ділянки, на яких відбувалися торф’яні виробітки, поверталися «у стані, придатному для використання», водночас як чинна норма передбачає стан, придатний для «попереднього використання».

 Поділитися