MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Демарш незгодних

20.05.2015   
Юрій Чумак
Держава Україна, в особі безпосередньо НКРЕКП, замість того, щоб займатися розбудовою економіки країни, всі свої прорахунки в економіці перекладає на плечі простих громадян своєї країни, зазіхає на їх і так мізерну заробітну плату та пенсію, навіть у майбутньому.

Харківські правозахисники позиваються до Нацкомісії з питань регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Як повідомляє Агентство телебачення «Новини» (АТН), оскаржити підвищення тарифів на оплату комунальних послуг у Харкові вирішив експерт з питань житлово-комунального господарства Харківської правозахисної групи Михайло Гаєвський. Він подав позови до Дзержинського районного суду з вимогою визнати незаконним рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг про збільшення тарифів на газ, воду і тепло.

М. Гаєвський зазначає, що у вітчизняному законодавстві абсолютно чітко прописані 3 речі: тарифи повинні бути економічно обґрунтовані; їх структура і розрахунок повинні бути прозорими (а цей розрахунок закритий для населення); тарифи можна підвищувати, але за умови зростання доходів населення. Ось ці три позиції порушені. Тому, на переконання М. Гаєвського, Національна комісія затвердила своїм рішенням розрахунки, які були встановлені незаконним шляхом.

За словами Михайла Гаєвського, він, як і більшість харків’ян, просто не зможе оплачувати послуги ЖКГ, адже його щомісячний дохід практично дорівнює тій сумі, яка тепер буде значитися в платіжних квитанціях.

Крім того, стверджує правозахисник, у Харківській області завищені норми споживання, що при нових тарифах також суттєво вплине на цифри в платіжках, тому другим відповідачем у позовах Гаєвського виступає вже комунальне підприємство «Харківські теплові мережі».

Одночасно голова Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов подав до Окружного адміністративного суду м. Києва свій позов до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – про визнання протиправною та скасування постанови №583 «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення».

Відповідно до цієї постанови встановлено роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення:

1) для приготування їжі та/або підігріву води – 7,188 грн. за 1 м3;

2) для індивідуального опалення або комплексного споживання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води):

- у період з 01 травня по 30 вересня (включно) – 7,188 грн. за 1 м3;

- у період з 01 жовтня по 30 квітня (включно):

- за обсяг, спожитий до 200 м3 природного газу на місяць (включно), – 3,600 грн. за 1 м3;

- за обсяг, спожитий понад 200 м3 природного газу на місяць, – 7,188 грн. за 1 м3.

На думку Р. Лихачова, дане підвищення тарифів фактично направлено на збагачення окремих осіб, у приватній власності яких перебувають енергогенеруючі та енергопостачаючі підприємства країни.

«Держава Україна, в особі безпосередньо НКРЕКП, замість того, щоб займатися розбудовою економіки країни, всі свої прорахунки в економіці перекладає на плечі простих громадян своєї країни, зазіхає на їх і так мізерну заробітну плату та пенсію, навіть у майбутньому», – зазначено в позові.

Як зауважує Роман Лихачов, на сьогоднішній день прожитковий мінімум та мінімальна заробітна плата не дає громадянам можливості сплачувати встановленні постановою НКРЕКП №583 від 03 березня 2015 року ціни за користування природним газом.

«Тому можна дійти до висновку, що постанова НКРЕКП від обмежує моє право та право інших громадян нашої держави на достатній життєвий рівень», – наголошує правозахисник.

На підставі викладеного правозахисник просить у судовому порядку:

1. Визнати постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення» №583 від 03 березня 2015 року протиправною.

2. Скасувати дану постанову.

Р Лихачов вважає підвищення тарифів неприпустимим і антинародним рішенням, розцінює його як прямий наступ держави на соціальні гарантії своїх громадян, порушення їх прав, зокрема, закріплених у ст. 22 Конституції України», в якій чітко зазначено, що конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

Чи витримає сумнозвісна НКРЕКП «подвійного удару» харківських правозахисників? Якщо так – то від нових тарифів не витримають гаманці пересічних харків’ян та громадян усієї країни.

 

*Демарш (фр. démarche) – дипломатичні заходи, скеровані на те, щоб застерігти від певних дій представників іншої держави (структури), або спонукати їх зайняти певну позицію, надати підтримку тощо. Демарш може містити прохання, застереження, протест тощо і бути виражений в письмовій або усній формі.

 Поділитися