MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Вони просто вмирають»

01.06.2015   
Сергій Григор’єв
У закритих соціальних установах на окупованій території Донбасу залишились 8 тисяч уразливих людей.

Як повідомляє Радіо Свобода, в інтернатах, будинках для літніх людей і психіатричних лікарнях на окупованій території залишилось 8 тисяч людей – таку цифру оприлюднив провідний експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов.

Загалом на окупованих територіях, за його словами, залишилась 141 соціальна установа.

При цьому різко зменшилась кількість кваліфікованого персоналу, який може допомагати таким людям. А це – інваліди люди з розумовою відсталістю, люди похилого віку, діти.

«Вони просто вмирають», – заявив А. Черноусов.

Як стверджує експерт, на окупованій території практично відсутнє фінансування на медичні потреби та харчування для таких закладів, тому Україна повинна порушувати питання про постачання туди ліків та гуманітарної допомоги.

На його думку, Україна спізнилась з евакуацією цих людей. І волонтери, які зараз продовжують евакуювати людей, що хочуть виїхати на підконтрольну Україні територію, не завжди можуть це зробити.

«Буквально позавчора повернулась чергова місія, вона була вкрай складна – вони їхали через Російську Федерацію. І тут їх чекала ще одна дурниця – хтось може сказати, що закон суворий, але він закон – але вони мусили сплатити штраф у 1 700 гривень за порушення порядку перетину кордону, бо вони не мали відмітки про перетин кордону з боку України в Російську Федерацію», – зазначив Андрій Черноусов.

Нагадаємо, 28 травня 2015 року спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на Донбасі заявляла про великі черги у пунктах пропуску через лінію розмежування.

Згідно з урядовим переліком, до непідконтрольної українській владі території належать 23 міста обласного значення у Донецькій та Луганській областях.

При цьому всі бюджетні установи, підприємства й організації за дорученням Кабміну мали бути переведені з окупованої на підконтрольну уряду територію ще до 1 грудня 2014 року.

 Поділитися