MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Неруських ріжемо!» – у Харкові тривають напади на етнічному ґрунті

20.06.2015   
Юрій Чумак

18 червня на юного таджика, що є громадянином України, було здійснено груповий напад.

М., який став жертвою нічим не викликаної агресії, розповів таке:

«Близько 10 вечора я йшов до м. «Наукова», щоб поїхати до мечеті на намаз. Коли проходив біля школи №109, у вузькому проході перед багатоповерхівкою мене раптово обступив натовп чисельністю у 10-15 чоловік – усі молоді хлопці віком до 20 років у типових для «скінів» штанях з «підкатами». Один з «підкачаних» різко схопив мене за руку та вигукнув: «нерусских режем!». Після цього на мене посипалися удари. Коли я почув характерний звук – клацання, яке буває, коли відкривається ніж-«викідуха», – то почав голосно кричати й звати на поміч. Вочевидь, це сполошило нападників й ті поспіхом розбіглися. Щоправда, останній на додачу бризнув мені в обличчя сльозогінним газом із балончику. Все це тривало буквально хвилину-дві».

Ледь отямившись, М. все ж таки доїхав до мечеті, де йому надали першу допомогу. Парубок промив очі молоком та побачив, що «на згадку» про себе нападники лишили йому на певний час шишку на голові, розбиту брову та гематому під оком.

До міліції М. звертатися не став, вважаючи, що це є марною справою (і переконати його в зворотному, на жаль, мені не вдалося).

Цьогорічний випускник школи 11 років живе разом із батьками в Україні, і до цього жертвою нападів за етнічною ознакою не ставав. Втім, образи на цьому ґрунті доводилося чути нерідко.

Нападників М. відносить не до «скінів», а до так званого «движения», тобто до молодих людей, які, навіть не розуміючи основ «ідеології» скінхедів, керуючись тупуватою «модою», намагаються наслідувати своєю поведінкою старших спільників.

До речі, як повідомив кореспонденту «ПЛ» директор харківського Ісламського культурного центру «АльМанар» Отман Шаді, днів десять тому, пізно ввечері на вул. Блюхера (неподалік від ст. метро «Студентська») 2 молодиків накинулися з ножами на 16-річного курда, що приїхав в Україну з Сирії, завдавши йому поранень.

Отже, навіть в умовах оголошеного харківською міліцією посилення заходів безпеки в районах проживання іноземців, напади на «неруських», на жаль, не припиняються.

 Поділитися