MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Коли виникає загроза життю засудженої людини

03.07.2015   
Наталія Охотнікова, ХПГ
Адвокат Харківської правозахисної групи Анна Литвин направила заяву до ЄСПЛ на підставі Правила 39 Регламенту. Європейський Суд відреагував миттєво, вказавши українській стороні на необхідність застосування невідкладних заходів стосовно обстеження та лікування засудженої жінки.

Незважаючи на те, що конституційне право особи на охорону здоров’я стоїть вище за всі спеціалізовані норми та правила, на практиці ми часто бачимо прямо протилежне. Особливо якщо це стосується охорони здоров’я в’язнів.

До Харківської правозахисної групи звернулася ув’язнена жінка К., життю якої за висновком лікарів існувала реальна загроза. Вона була засуджена у 2013 році та перебувала на момент звернення у Київському СІЗО, хворіючи при цьому на наступні хвороби:

ВІЛ-інфекція ІV клінічна стадія, важка імуносупресія. Орофарингіальний кандидоз. .Хронічний гепатит в стадії неясної активності. C-r colli uteri T3 N0 Mx II кл. група (злоякісна пухлина шийки матки). Кісти обох яєчників. Фіброма голосових зв’язок.

Адвокат Харківської правозахисної групи Анна Литвин, яка вступила у справу, направила до Шевченківського районного суду м. Києва клопотання про звільнення пані К. від відбування покарання за хворобою, однак у задоволенні такого клопотання їй було відмовлено, при цьому судовий розгляд, незважаючи на наявність реальної загрози життю хворої жінки, був проведений лише через місяць. Стан здоров’я заявниці продовжував погіршуватися. До апеляції, яку готувала адвокат, хвора може просто не дожити, тому адвокат без затримки підготувала заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

30 червня 2015 року було направлено заяву до ЄСПЛ на підставі Правила 39 Регламенту ЄСПЛ з проханням звернутися до Уряду України з вимогою негайно забезпечити пані К. необхідними обстеженнями та лікуванням в спеціалізованому медичному закладі Міністерства охорони здоров’я України, які не можуть бути забезпечені в умовах його утримання під вартою.

ЄСПЛ відреагував миттєво – вже наступного дня на адресу ХПГ надійшла копія листа про те, що Уряд України зобов’язаний негайно забезпечити пані К. огляд у спеціалізованого лікаря, належне лікування, відповідно до стану її здоров’я, та повідомити ЄСПЛ до 1 серпня про заходи, що були вчинені державою стосовно забезпечення права на здоров’я пані К.

Змушені відзначити, що ЄСПЛ, який знаходиться за дві тисячі кілометрів від України, коли держава відмовляється зберегти життя та здоров’я людині, реагує на порушення прав людини швидше, ніж вітчизняна судова система. Сподіваємося, що стан здоров’я пані К. покращиться, а шлях реформ, на який стала Україна, буде менш довгий, ніж середньостатистична тривалість судового процесу в нашій державі.

 Поділитися