MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Люстрація: чергова пастка для народу.

12.07.2015   
Яніна Смелянська
16 жовтня 2014 року набрав чинності Закон "Про очищення влади" (про люстрацію). Під його дії підпадають громадяни, які займали державні посади за часів президентства Віктора Януковича. Насправді ж, як показує недовгий досвід дії цього закону, страждати від благих намірів влади, поки що знову доводиться здебільш простому народу.  

16 жовтня 2014 року набрав чинності Закон "Про очищення влади" (про люстрацію). Під його дії підпадають громадяни, які займали державні посади за часів президентства Віктора Януковича. Люстрованим чиновникам забороняється займати посади в органах державної влади від 5 до 10 років. Насправді ж, як показує недовгий досвід дії цього закону, страждати від благих намірів влади поки що знову доводиться здебільш простому народу.

Уродженець Харківської області, міста Куп’янська Валерій Олександрович Харламов весь свій довгий робочий шлях був відданий своїй професії. З 1995 року Валерій Олександрович трудився на митниці. Свою роботу чоловік завжди виконував сумлінно і чесно. Колеги про нього відгукуються виключно, як про вкрай порядного і щирого працівника.

14 травня поточного року чоловіка було звільнено з посади головного державного інспектора відділу митного оформлення «Сортувальний» митного поста «Куп’янськ» Харківської митниці ДФС України на підставі висновку Куп’янської об’єднаної податкової інспекції ГУ Міндоходів в Харківській області про результати перевірки достовірності відомостей, передбачених пунктом 2 частини п’ятої статті 5 Закону України "Про очищення влади" від 16.09.2014 р. № 1682-VII.

Висновком про результати перевірки № 441/9/75/20-26-17-01-51 встановлено, що чоловіком у декларації про майно, доходи витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік вказано недостовірні відомості щодо наявності майна набутого за час перебування на посадах визначених у пунктах 1-10 частини першої статті 2 Закону України «Про очищення влади», а саме у поданій декларації про майно й доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру за 2013 рік від 10.03.2014 року, не відображено зареєстрований транспортний засіб причіп ММЗ 81021 (1988) – отриманий у спадок 04.04.2003 року.

10.03.2014 року при внесенні відомостей до декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання майнового характеру за 2013 рік, паном Харламовим не було внесено відомості про транспортний засіб причіп ММЗ 81021 (1988) – отриманий у спадок 04.04.2003 року після смерті батька, (підтвердження законного джерела отримання) так як чоловік причіп не використовував, та зовсім забув про його існування. Причіп практично згнив, ніякої цінності давно не має, за таких обставин не дивно, що відомості про зазначений причеп не було внесено до декларації.

Тобто людину звільнили лише за те, що він не вказав у декларації про майно старезний причіп, який вже багато років не виконує функцію транспортного засобу і простоює на задньому дворі помешкання лише як декорація. Тим більше причіп пан Харламов отримав із законних джерел, а саме отримав у спадок ще в 2003 році.

Адже керівництво митниці це мало цікавило.

Обурений діями керівництва митниці Валерій Олександрович звернувся за допомогою у Харківську правозахисну групу. Ознайомившись із матеріалами справи та бажаючи допомогти поновити права людини, юристи почали працювати. Інтереси пана Харламова по цій справі в суді представляв юрист ХПГ – Володимир Глущенко.

Було складено адміністративний позов про визнання протиправними та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середньої заробітної плати за вимушений прогул і надано до суду.

Перше засідання адміністративного суду відбулося 23 червня поточного року. А 6 липня рішенням того ж суду Харламова Валерія Олександровича було поновлено на займану до незаконного звільнення посаду.

Однак керівництво митниці не поспішає виконувати рішення адміністративного суду та висловило бажання оскаржувати рішення суду в апеляції.

Харківська правозахисна група буде надалі стежити та висвітлювати розвиток подій по справі незаконного звільнення пана Харламова.

 Поділитися