MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Виїзний прийом ХПГ для вимушених переселенців в Ізюмі

17.07.2015   
Миколай Соболь
Виїзний прийом Харківської правозахисної групи для вимушених переселенців в Ізюмі 16 липня 2015 року в рамках акції «Захист прав внутрішньо переміщених осіб в Україні», що фінансується Європейською Комісією

В місті Ізюмі Харківської області в приміщенні волонтерської організації «Станція Харків», яка опікується вимушеними переселенцями з зони збройного конфлікту, 16 липня 2015 року в рамках акції «Захист прав внутрішньо переміщених осіб в Україні», що фінансується Європейською Комісією, відбувся виїзний прийом Харківської правозахисної групи (ХПГ) в складі керівника Громадської приймальні Людмили Клочко та юристів Володимира Глущенка і Миколая Соболя.

В цей день за правовою допомогою звернулось близько двадцяти вимушених переселенців. Їхні правові проблеми в основному стосувались отримання відшкодувань за знищену внаслідок бойових дій нерухомість, що їм належала на праві приватної власності, отримання відшкодувань за завдану здоров’ю шкоду, виплати адресної допомоги, встановлення факту народження дітей на окупованій території, обліку та реєстрації місця проживання, влаштування дітей до дитячого садку, школи тощо. Також вимушені переселенці стикаються з звичайними життєвими ситуаціями, як то, наприклад, мають намір розлучитись, однак через брак власних коштів не можуть звернутись до адвоката за оформленням позовної заяви.

Були на прийомі деякі переселенці, які щойно прибули на нове місце проживання, оскільки на непідконтрольній українській владі території вже не мали ні сил, ні засобів для проживання. Такі люди перебувають в розгубленості та не можуть визначитись з чого їм почати влаштування свого життя поза колишнім місцем проживання.

Також в рамках акції Харківська правозахисна група для вимушених переселенців передала волонтерській організації «Станція Харків» продуктові набори.

Харківська правозахисна група звертається до вимушених переселенців, які потребують правової допомоги, не залишатись на самоті зі своїми проблемами та звертатись до організацій, які займаються допомогою, у тому числі правового характеру, для ВПО з зони збройного конфлікту. Такі організації діють в Харкові і області, інших областях України, в місцях компактного проживання переселенців.

ХПГ продовжує брати участь в акції та буде проводити аналогічні виїзні прийоми з метою захисту прав переселенців. Окрім того, переселенці, які мають правові проблеми та переслідують ціль їх розв’язати, можуть звертатись до офісу організації, як особисто, так і письмово, у тому числі через електронну пошту та телефон, за наступними контактами:

 

Харківська правозахисна група
а/с 10397
61002 Харків

вул. Іванова 27 кв. 6-8

тел.: +38057-7006281

е-пошта: [email protected]

 

 Поділитися