MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Воїнам АТО будуть платити тисячу гривень за бойовий день...

23.07.2015   
Яніна Смелянська
З 1 лютого військовослужбовцям, які приймають участь в АТО на сході України, платитимуть тисячу гривень за бойовий день, заявив президент Петро Порошенко у січні поточного року.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З 1 лютого військовослужбовцям, які приймають участь в АТО на сході України, платитимуть тисячу гривень за бойовий день, заявив президент Петро Порошенко.

«Вже з 1 лютого український солдат, який безпосередньо згідно бойового наказу бере участь у бойових діях, отримуватиме додатково до щомісячного утримання тисячу гривень в день», - сказав президент.

Він зазначив, що українські бійці також отримуватимуть окрему винагороду за кожен підбитий ворожий танк, БМП, артилерійську систему, літак і т.д.

«Так, наші воїни воюють не за гроші, але це не знімає з влади і суспільства права та обов’язки дякувати захисників», - підкреслив Порошенко, додавши, що ситуація в зоні АТО залишається вкрай напруженою, українським бійцям доводиться стримувати атаки по всій лінії фронту.

Свою думку з приводу Указу Президента висловив головред інтернет видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

"Спроба за допомогою надбавок для тих, хто на передовій, і премій за підбитий танк підвищити привабливість військової служби - абсурдна" - пише на своїй сторінці в Facebook Бутусов.

"Витівка платити військовослужбовцям за участь у бойових діях по 1000 гривень на день, разом з преміями за підбиту техніку - це дуже нерозумне рішення, яке не відповідає інтересам держави та інтересам розвитку армії!

Збройні сили вимагають радикальної реформи, нарощування бойових частин і з’єднань за рахунок скорочення допоміжних і тилових.

Нам треба створювати повноцінні бойові з’єднання, укомплектовані тільки мотивованим особовим складом. Нам необхідно скорочення числа штабів, і набір штабних офіцерів, знайомих із сучасними стандартними оперативними процедурами НАТО. Нам треба прибирати некомпетентних спеціалістів, які гублять людей і не вміють командувати військами. Нам треба просувати тих, хто довів вміння командувати.

І всі дієздатні реформовані структури, всі штаби, тилові частини і бойові з’єднання нового типу повинні отримувати високу зарплату. Армія повинна бути найпрестижнішим місцем роботи в держсекторі".

В додаток слід сказати, що як показує вивчення післявоєнних документів, в роки війни нарахування премій призвело до масових приписок, коли на кожну одиницю знищеної техніки супротивника записували по багато разів одне і теж. Як слідсвто - були довгі розборки між підрозділами. Реальні втрати супротивника з бойових донесень радянських військ перебільшувались в 5-7 разів. Крім того, обходили нагородами тих, хто зробив внесок у поразку ворога. І потім, як рахувати знищену піхоту і екіпажі? По відрізаним частинам тіла? Адже знищення живої сили важливіше знищеної техніки.

Як насправді діє Указ Президента про додаткові виплати, та як реально складається ситуація розповів мобілізований блогер.

"У АТО ми заїхали в кінці квітня. У ППД неодноразово чули від начфіна розповідь про доплати за участь у АТО, дізналися про ту саму тисячу на день за бойові завдання, а також про премії за підбиті танки та іншу техніку. Пояснення і схеми здавалися простими і зрозумілими, але, як завжди, реальність і робота служб виявилася не такою, як задумка "керманичів".

У травні я тупо грошей не отримав взагалі. У бригаді мені зробили і видали картку. І навіть щось нарахували, але чомусь зарахували налом на касу. Спасибі жалісливий дівчині з каси, яка на початку червня віднесла готівку в банк і сама їх зарахувала, ніби як поповнення картки фізособи. Сума була більше стандартного окладу, але, як виявилося, різниця була доплатою за відпустку. Чому раптом і де власне за АТО, так само, як і де шматок за квітень - задати такі питання виявилося нікому. Взводний наш має власний бізнес, на наші зарплати йому наплювати з високої гірки, комбат був у відрядженні і не в курсі - загалом, питання залишилися і будуть задані разом з іншими.

Наприкінці травня ми переїхали в інший сектор. За класикою жанру поставити нас на постачання в новому вчасно не встигли. Тому шматок червня нам так і не потрапив до нарахування. Куратор зі штабу бригади, до якого ми ходили з цим питанням, клявся-божився, що шум піднімати не потрібно, що все доплатять. І бойові обіцяв. Ага, щаззз. Ну хоч у червні отримав вчасно. Чому саме таку суму - 5500 грн, один Тор відає.

І ось у липні дійшла - з запізненням - сума доплати за невраховані дні і за пропущений травень. 2100 грн. Е-е-е ... Як би не те, що я очікував, і не те, що очікували люди. Відчуття зради посилилося...

Нарешті, по бойових. У зв’язку з конфліктом, викликаним деякими моїми постами і огидним вчинком взводного, мене, за деякими відомостями, викреслили зі списку членів екіпажу, за якими подано рапорт на зарахування бойових за 20 днів. Я вже не кажу про те, що виїздів було більше 45 і частина з них тупо не фіксувалася офіцерами. Але в цілому кинути мене з цим - це велика, велика помилка. Ну знають вже, що мовчати не буду все одно... ".

У жодній сучасній армії виконання своїх безпосередніх обов’язків - участь у бойових діях - не преміюється. Є висока зарплата, соціальний пакет, наступне звання, орден. Цього цілком достатньо. Неможливо провести кордон - що таке участь у бойових діях або неучасть. Інструктор навчального центру, який на совість готує солдатів на полігоні, гідний високої зарплати не менше, ніж ті, хто цього солдата ведуть в бій.

Отже підсумок із всього цього випливає сам собою: щоб створити армію, треба працювати з особовим складом, займатися кадровою роботою, треба створити доктрину розвитку Збройних сил. Треба створювати армію як систему, інститут. А не приваблювати солдат додатковими заробітками, які частіше за все по факту виявляються лише піар ходом керівництва держави...

 Поділитися