MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Переселенка позбавила колишнього чоловіка з «ДНР» батьківських прав

10.08.2015   
Юрій Нужний
Вимушена переселенка, яка приїхала разом із хворим сином із захопленого «ДНР» Вуглегірська, прагнула зробити необхідну медичну операцію дитині за кордоном. Батько, який роками не сплачував аліменти та не допомагав у вихованні, не давав і можливості для виїзду на лікування.

Вимушена переселенка, яка приїхали разом із хворим сином із захопленого «ДНР» Вуглегірська, прагнула зробити необхідну медичну операцію дитині за кордоном. Батько, який роками не сплачував аліменти та не допомагав у вихованні, не давав і можливості для виїзду на лікування.

Маленький Ваня* із самого народження мало бачив приємного та гарного. Вроджений порок серця, розлучення батьків, коли йому було лише 2 роки, а потім – війна на Сході України. Взимку 2015 року будинок його діда та бабусі, в якому 7-річний Іван мешкав, згорів під час бойових дій, і хлопчику довелося разом із мамою тікати від бойовиків «ДНР», що захопили Вуглегірськ.

Приїхавши до Чугуївського району Харківської області, вимушені переселенці звернулися до лікарів. Останні підтвердили: Вані необхідна складна операція, яку можуть зробити в Латвії. Проте горе-батько, що залишився на території, контрольованій «ДНР», не тільки не хотів допомагати синові (адже роками не сплачував аліменти та не надавав будь-якої іншої помочі), але й навідріз відмовився давати дозвіл матері на вивіз Вані на лікування за кордон. Бо для цього чоловікові необхідно було приїхати на територію, підконтрольну Україні, чого він робити не збирався.

Тому мати змушена була звернутися до «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи. Голова ЧПГ адвокат Роман Лихачов підготував відповідний позов та взявся за представництво інтересів вимушеної переселенки та її сина в суді.

Правозахисник у судовому процесі наголосив, що, відповідно до ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. А стаття 141 Сімейного кодексу України, встановлює рівність прав та обов’язків батьків щодо дитини та стверджує, що розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов’язків щодо дитини.

Однак Іванів «татусь» не піклується про духовний і фізичний розвиток сина, нічого не знає й знати не хоче про його стан здоров’я, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, не створює умов для отримання ним освіти, не купує одягу та взуття, та взагалі не спілкуються з дитиною.

До речі, батько Вані був запрошений на суд і телефонними дзвінками, і СМС-повідомленнями, але приїхати не захотів.

За таких умов Чугуївський міський суд Харківської області виніс рішення позбавити горе-батька батьківських прав. Крім того, збільшено й розмір аліментів на утримання неповнолітнього сина – з 1/3 частини до 1/2 частини з усіх видів доходу колишнього чоловіка – починаючи з моменту звернення до суду з даним позовом, і до досягнення дитиною повноліття.

«Вірю, що територія, наразі захоплена так званою «ДНР», рано чи пізно повернеться під контроль Українського уряду, і тоді всім, хто нехтував українським законодавством, прийдеться відповідати, – переконаний Роман Лихачов. – У тому числі, доведеться заплатити аліменти батькові неповнолітнього Івана».

Тим часом переселенка оформлює документи для виїзду на лікування сина до Латвії. Побажаємо ж маленькому Іванові одужання!

Нагадаємо, що з липня 2015 року на базі «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи розпочав свою роботу «Центр підтримки і консультацій для вимушених переселенців «Станція Чугуїв». Центр надає внутрішньо переміщеним особам інформаційну, правову та психологічну допомогу.

* Ім’я змінено з етичних міркувань

 Поділитися