MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Незаконно мобілізованих не прийняли у військах і повернули до Харкова

13.08.2015   
Сергій Григор’єв

У 169-му навчальному центрі Сухопутних військ Збройних сил України «Десна» 13.08.2015 р відмовилися приймати групу чоловіків, що вчора були викрадені працівниками харківських військкоматів на вулицях міста.

Про це «Главному» повідомив адвокат однієї з жертв «військкоматівського сафарі». За словами адвоката потерпілого, на момент, коли викрадені були примусово доставлені в навчальний центр, там вже, швидше за все, знали зі ЗМІ про ситуацію, яка 12 серпня ввечері розігралася в Харкові. Крім того, група привезених чоловіків одразу повідомила в «Десні» про те, що стосовно них працівниками військкоматів було скоєно кримінальний злочин – викрадення і насильницьке утримання людини. Також жертви військкоматівського свавілля повідомили в «Десні» про те, що в Харкові вони не проходили медкомісію.

У підсумку, як повідомив адвокат, в «Десні» відмовилися приймати зазначену групу харків’ян і відправили їх назад в «першу столицю», мотивуючи своє рішення тим, що без проходження медкомісії людина не може бути мобілізованою і призваною на службу, а співробітники харківських військкоматів грубо порушили чинне законодавство України.

Як написав на своїй сторінці в Facebook журналіст і громадський активіст Дмитро Брук, події розвивалися так: 12 серпня в реакцію «Главного» зателефонував керівник серйозної харківської фірми і повідомив, що деякий час тому на Салтівці (район Харкова) працівниками військкомату був викрадений на вулиці і насильно утримується на обласному збірному пункті (Сортировка) співробітник його фірми. Причому працівники військкомату здійснили незаконне затримання без представників правоохоронних органів.

На Сортировку негайно виїхала група юристів. Міліція була викликана на місце злочину – незаконного позбавлення людини волі. Як повідомляли юристи, на їхніх очах – без міліції – співробітники військкоматів привозили на Сортировку алкоголіків.

Станом на 20:00 адвокатів до осіб, що насильно утримувались на збірному пункті, так і не допустили. Приїхала міліція, зібрала пояснення у тих, хто оголосив, що був викрадений працівниками військкоматів, але ніяких інших заходів не вжила.

О 20:30 затриманих завантажили в автобус і, БЕЗ проходження медкомісії, відправили в «Десну».

Чим цей вояж закінчився, читачі вже знають.

Нагадаємо, помічник обласного військового комісара Харківської області з правової роботи Володимир Новіков недавно заявив в інтерв’ю Медіа групі «Об’єктив»: «Вручати повістки можна в будь-якому місці. Але забирати людей військкомати не можуть. Затримувати, перевіряти документи, доставляти у військкомати або в райвідділи мають право тільки співробітники внутрішніх справ».

А керівник Харківської міліції Анатолій Дмитрієв після цілого ряду гучних скандалів прямо заборонив своїм співробітникам брати участь в облавах на мобілізованих. Тому тепер співробітники військкоматів, побоюючись відповідальності за невиконання плану мобілізації, повністю наплювавши на Закон, вирішили «кувати» план власними руками і в будь-який спосіб. Мабуть, відповідальність за порушення кримінального законодавства їх не хвилює.

Але невже в Харкові, області, в Україні нарешті, немає прокуратури, обладміністрації, інших представників влади, які б змогли дати адекватну оцінку ідіотам, що розв’язали на харківських вулицях справжнє сафарі на людей ?!

 Поділитися