MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт за результатами моніторингового візиту до Диканівської виправної колонії №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії №17 Звіт за результатами моніторингового візиту до Харківського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської виправної колонії №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської спеціалізованої туберкульозної лікарні №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської багатопрофільної лікарні №4 Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської установи виконання покарань №4 Звіт за результатами моніторингового візиту до Софіївської виправної колонії №45Звіт за результатами моніторингового візиту до Чернігівського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Менської виправної колонії №91Звіт за результатами моніторингового візиту до Новгород-Сіверської установи виконання покарань №31Звіт за результатами моніторингового візиту до Сумської виправної колонії №116 Звіт за результатами моніторингового візиту до Конотопського виправного центра №130Звіт за результатами моніторингового візиту до Сумського слідчого ізолятора Звіт за результатами моніторингового візиту до Роменської виправної колонії №56Лікарня ‘Морг’ — звіт за результатами моніторингового візиту до Софіївської багатопрофільної лікарні №45Звіт за результатами моніторингового візиту до Коломийської виправної колонії №41Звіт за результатами моніторингового візиту до Івано-Франківської установи виконання покарань №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Рівненського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Городищенської виправної колонії № 96

Юрист Харківської правозахисної групи Олена Ащенко відвідала Сполучені Штати Америки з навчальним візітом

18.08.2015   
Олена Ащенко
З 13 по 31 липня 2015 року правовий експерт Харківської правозахисної групи Олена Ащенко брала участь у Міжнародній програмі обміну «Адвокація на захист особистих та громадянських прав представників різноманітних меншин» (Advocating for Human and Civil Rights for Minority Communities), проведеної за підтримки Державного Департаменту Сполучених Штатів Америки. У візиті також були задіяні юристи, активісти з прав людини, представники державних органів з чотирнадцяти країн Європи.

З 13 по 31 липня 2015 року правовий експерт Харківської правозахисної групи Олена Ащенко брала участь у Міжнародній програмі обміну «Адвокація на захист особистих та громадянських прав представників різноманітних меншин» (Advocating for Human and Civil Rights for Minority Communities), проведеної за підтримки Державного Департаменту Сполучених Штатів Америки. У візиті також були задіяні юристи, активісти з прав людини, представники державних органів з чотирнадцяти країн Європи.

Учасникам візиту було запропоновану широку програму, присвячену правозахисній діяльності у США, проблемам, які існують на сьогоднішній день у представників національних, етнічних, релігійних, сексуальних та інших меншин, а також позитивним практикам та досвіду подолання окремих проблем у різні періоди часу.

Під час відвідування Вашингтону, О. К., учасникам провели короткий екскурс в історію боротьби за рівні права серед американського населення, який включав історію афроамериканського руху проти рабства та сегрегації, боротьбу жінок за рівні виборчі права з чоловіками, боротьбу людей з інвалідністю за доступ до усіх сфер суспільного життя, а також довгий шлях представників сексуальних меншин на шляху відстоювання своїх прав на повагу до особистого життя та рівних шлюбних можливостей.

Також учасники відвідали велику кількість зустрічей з представниками державних органів США та міжнародних організацій, діяльність яких безпосередньо пов’язана із захистом прав людини у різних сферах. Зокрема, були проведені зустрічі із представниками Офісу з питань Європи та Євразії Державного департаменту США, Департаменту Юстиції, а також представниками ОБСЄ та Хельсінської Комісії.

На зустрічах всі учасники мали змогу розповісти про існуючі проблеми з правами людини у своїх країнах, а також дізнатися про проблеми, актуальні на сьогоднішній день в Сполучених Штатах. Зокрема, сьогодні залишається проблема притягнення до відповідальності офіцерів поліції за надмірне застосування насильства та вогнепальної зброї під час затримання підозрюваних у вчиненні злочинів.

Під час візиту до міста Сан Дієго, Каліфорнія, учасники групи мали змогу безпосередньо спостерігати за найбільшим ЛГБТ прайдом Сполучених Штатів, який щороку проводиться на півдні Каліфорнії. На відміну від ЛГБТ прайдів, які останні декілька років проходять у нашій країні, американське свято рівності проходить в атмосфері цілковитого позитиву та дружелюбності, та у ньому були задіяні не лише представники ЛГБТ спільноти, але і гетеросексуальні сім’ї, які підтримують ідею рівних прав та недискримінації. Протягом усього часу проведення фестивалю не було жодної провокації або спроб атакувати його учасників зі сторони представників релігійних громад або інших осіб, які негативно ставляться до ЛГБТ людей, що періодично можна спостерігати в Україні. При цьому, необхідно підкреслити той факт, що Сан Дієго знаходиться майже біля кордону з Мексикою, країною, населення якої славиться своєю релігійністю та традиційністю.

Крім того, сьогодні у Сан Дієго працює громадська організація, яка об’єднує членів родин та друзів геїв та лесбійок (Gay and Lesbian Families and Friends). Представники цієї організації допомагають людям, які мають близьких серед представників ЛГБТ спільноти, подолати існуючі у них стереотипи та знайти спільну мову. Вони також намагаються донести до широкого кола осіб ідею про те, що лише особисті якості людини, а не сексуальна орієнтація, мають бути вирішальними при виборі друзів та приятелів.

Ідея створення такої громадської організації є досить прогресивною та має право на втілення у нашій державі, де періодично люди змушені переривати свої родинні зв’язки через непорозуміння, викликані їхньою сексуальною орієнтацією.

Програма у Сан Дієго також включала поїздку до мексиканського кордону та зустріч із католицьким священиком, який надає допомогу мігрантам, які були розлучені зі своїми родинами через депортацію до їхніх країн.

Тут слід зазначити, що останнім часом у США спостерігається тенденція до мілітаризації кордону з Мексикою та посилення митних правил. Однак, такі жорсткі міри, які мають бути направлені на подолання проблеми нелегальної міграції, навпаки, мали негативний ефект та створили нові проблеми, оскільки тепер більшість нелегальних мігрантів не мають змогу виїхати із США, не підлягаючи ризику бути заарештованими та притягненими до кримінальної відповідальності. А тому, такі люди залишаються в країні без можливості отримати документи законним шляхом, що призводить до поширення експлуатації та примусової праці.

Наступною зупинкою групи був південний штат Алабама, а саме, його столиця місто Монтгомері. Це місто декілька разів мало видатну роль в історії становлення сучасних Сполучених Штатів та визнання громадянських прав у їхньому теперішньому розумінні. Будучи центральним містом Конфедеральних Штатів під час Громадянської війни 1861-65 років, через століття після закінчення Громадянської війни Монтгомері став центром боротьби за громадянські права афро-американського населення.

Починаючи із «автобусного бойкоту», розпочатого після відмови афроамериканської жінки Рози Парк уступити місце білому чоловіку в автобусі 1 грудня 1955 року, та її наступного арешту, у місті розпочалася масова боротьба за громадянські права, яка тривала майже десять років.

Учасники візиту мали змогу відвідати місто Сельму та пройти по знаменитому мосту «Едмунд Петтус Брідж», де у березні 1965 року почався 18-денний Марш за виборчі права на чолі із Доктором Мартіном Лютером Кінгом, результатом якого стало прийняття Акту Виборчих Прав (Voting Rights Act), 50-річчя якого відзначається у цьому році.

В програму також входила зустріч із першим афроамериканським мером Сельми, який розповів про те, що на сьогоднішній день у місті запезпечується рівний доступ до державної та муніципальної служби, незалежно від національної на расової приналежності.

Після сонячної Алабами група вирушила на північ, а саме, до столиці штату Огайо – Цинцинатті, де учасники мали змогу взяти участь у прайді людей з інвалідністю, який відбувся в рамках програми святкування 25-ї річниці прийняття Акту прав людей з інвалідністю (Americans with disabilities act).


Такий захід є не новим в історії Сполучених Штатів, оскільки перші протести людей з інвалідністю за рівні права та доступ до усіх сфер суспільного життя відбувалися ще у 60-х роках минулого століття. Із прийняттям згаданого вище Акту ситуація із правами людей з інвалідністю покращилася, однак на сьогоднішній день досі існує проблема доступу дітей з інвалідністю до звичайних шкіл, яка перешкоджає їхніх повноцінній інтеграції у суспільство. Програма учасників візиту включала також зустріч із Комісією з прав людини Штату Огайо, яка виконує функції розгляду скарг громадян та вжиття відповідних заходів по ним, які схожі на функції Омбудсмана в Україні. Учасники групи також відвідали Організацію із розгляду скарг громадян (Citizen Complaint Authority), яка займається проблемою незаконного застосування насильства на вогнепальної зброї з боку поліції. Дана організація має широкі повноваження щодо розгляду скарг на дії офіцерів поліції та притягнення їх у разі необхідності до дисциплінарної відповідальності.

Також учасники мали змогу зустрітися із студентами та викладачами Університету Цинцинатті, де на сьогоднішній день існує окремий факультет прав людини, що є досить незвичайним для юристів з України, де студенти юридичних навчальних закладів позбавлені можливості вибрати своєю спеціалізацією саме права людини.

Завершальним етапом візиту була зупинка у місті Нью Йорк, де учасники програми відвідали Police Athletic League у Гарлемі, організацією, що займається позашкільним вихованням дітей та підлітків, які мають змогу відвідувати спортивні секції, наукові та творчі гуртки. Основним завданням цієї організації є створення умов для дітей з небагатих сімей, у яких вони можуть вільно розвивати свої таланти, та відповідно, не будуть залучені у майбутньому до кримінальної діяльності, яка розповсюджена у бідних афроамериканських районах Нью Йорку.

Учасники групи також зустрілися із представницями ООН Жінки, які розповіли про напрямки своєї діяльності, які включають в себе захист жінок від дискримінації, домашнього насильства та сексуальної експлуатації. Також програма включала зустріч із організацією Світовий Потенціал (Global Potential), яка працює із молодими мігрантами з усього світу та сприяє міжкультурному обміну.

Останнім у програмі був візит до центрального офісу Human Rights Watch, де учасники мали змогу поспілкуватися із спеціальними доповідачами по Росії та Балканських Країнах, розповісти про існуючі проблеми із правами людини в своїх країнах, а також висловити свої очікування від майбутньої діяльності цієї організації.

 Поділитися