MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звільнено харківського волонтера, якого засудили за «ухилення» від мобілізаціїНацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка ‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Обмовив себе під загрозою тортур: російський суд залишив чинним вирок Максиму БуткевичуЗасудили 15 військових РФ, які утримували 368 жителів села Ягідного у шкільному підвалі ‘Я ні про що не жалкую і ні в чому не каюсь’ — в РФ правозахисника засудили до двох з половиною років колоніїУ Коломиї суд звільнив довічника через важке захворюванняКомитет ООН по правам ребенка осудил нарушения прав украинских детей со стороны РФКомітет ООН з прав дитини засудив порушення прав українських дітей з боку РФСудилища тривають: у ‘ДНР’ 33 українських воїнів відправили за ґрати на строки до 29 роківЗагибель волонтерів, великий обмін полоненими, Кривий Ріг без світла — підсумки тижняМіжнародний суд ООН: Росія винна у фінансуванні тероризму і расовій дискримінації. ЧастковоУбивство та грабежі: трьох російських військових судитимуть у ХарковіСвідка Єгови, якого звинувачували в ухиленні від військової служби, виправдали у суді День бабака замість години суду. Дайджест російських протестівМобілізація засуджених: плюси і мінусиСудитимуть 6 російських військових, які розстріляли родину на Житомирській трасіЗа ґрати за вподобайку: окрема думка судді Аркадія Бущенка Дзеркало українського правосуддяСвятвечір у Херсоні, суди над українськими полоненими, хімічна зброя — підсумки тижня

Дмитро Явдошенко на волі!

21.08.2015   
Миколай Соболь
Харківський волонтер, який виготовляв безпілотні апарати для сил АТО, був визнаний винним у скоєнні злочину – ухилення від мобілізації. А чи ухилявся Дмитро від мобілізації взагалі?

Харківський волонтер, який виготовляв безпілотні апарати для сил АТО, вчора, 20.08.2015, був звільнений з-під варти безпосередньо в залі Апеляційного суду Харківської області. Пан Явдошенко перебував під вартою з 10.06.2015 на підставі вироку Дзержинського районного суду міста Харкова, яким волонтер був визнаний винним у скоєнні злочину – ухилення від мобілізації. А чи ухилявся Дмитро від мобілізації взагалі?

Як відомо, в 2015 році проводились (скоріш за все й далі будуть проводитись) хвилі часткової мобілізації. В який спосіб і які допускались порушення під час його проведення Харківська правозахисна група неодноразово повідомляла громадськість. Чимало з громадян України й самі ставали свідками чи жертвами такої мобілізації. Більше того, до Харківської правозахисної групи багаторазово звертались родичі мобілізованих і призовників, яких ставили в стрій військ просто блискавично – часто все відбувалось за одну добу. Всі лікарські комісії, гора аналізів, оглядів, перевірок – й це все за години!

Припускаємо, що не стала виключенням ситуація з Дмитром Явдошенком. В квітні волонтер отримав повістку про виклик до військкомату, відповідно до якої й з’явився у встановлені час та день. З’являвся Дмитро й далі на вимогу представників комісаріату, до яких мав лише одне прохання: дати час на завершення розпочатих замовлень на виготовлення літальних безпілотних апаратів для сил антитерористичної операції. Однак, ні – пану Явдошенку «органи» поспішили пред’явити повідомлення про підозру. А вже 10.06.2015 суд оголосив вирок – 2 роки позбавлення волі з поміщенням до ізолятору до набрання чинності вироку. Однак тут у представників Феміди вийшла «неувязочка». Згідно зі ст. 197 КПК України строк дії ухвали про тримання під вартою не може перевищувати 60 днів. Рахуємо: Явдошенко був поміщений під стражу 10 червня, тобто 08 серпня 60 днів вийшли. Дмитро через свого адвоката подавав клопотання про звільнення з ізолятору на підставі спливу 60 днів перебування під вартою, однак Жовтневий районний суд міста Харкова (за місцем розташування ізолятору) відмовив у задоволенні вимоги про звільнення з-під варти. Лише 20.08.2015, коли апеляційний суд скасував вирок Дзержинського районного суду міста Харкова на підставі допущених численних процесуальних порушень та направив кримінальне провадження на новий розгляд, волонтер Явдошенко вийшов з-під варти. Явдошенку обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Таким чином, 12 днів волонтер перебував під вартою не зрозуміло на підставі чого й це питання може стати окремим предметом розгляду як в національних судах, так й в Європейському Суді з прав людини.

Наразі Дмитро разом зі своїм адвокатом готуються до нового судового розгляду його справи. Сподіваємося, що суд буде об’єктивним та не знайде в надуманому обвинуваченні підстав для визнання винним волонтера в злочині, який той не скоював.

 Поділитися