MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові відкриється експозиція «Знищення польських еліт. Катинь – Акція АБ»

08.09.2015   
Юрій Нужний

Документи та фотоматеріали з польських, британських, німецьких і радянських архівів розповідають про долі польських громадян – жертв двох тоталітарних режимів. Виставка присвячена 75-й річниці цих трагічних подій.

За повідомленням Медіа групи «Об’єктив», експозиція відкриється в Харківському історичному музеї (вул. Університетська, 5) 10 вересня о 12.00.

Виставку відкриють Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Станіслав Лукасик та радник Голови Українського інституту національної пам’яті Олександр Зінченко (історик, журналіст, колишній харків’янин).

Як зазначається в анонсі заходу, сталінська версія комунізму і гітлерівський нацизм у своїх злочинах доводять граничну схожість між собою. І поляки, і українці повною мірою відчули їхню злочинну природу. Обидва тоталітарні режими починали досягнення своїх цілей з винищення найбільш інтелектуально обдарованих, а тому – самодостатніх і не схильних до конформізму представників підкорених народів.

Зокрема, навесні 1940 року співробітники НКВС СРСР за прямим наказом Сталіна, Берії та з схвалення Політбюро ЦК ВКП (б) знищили близько 22 тисяч польських громадян – поляків, українців, євреїв, німців і представників інших національностей, що населяли тоді Польську Республіку. В історію це увійшло як «Катинський злочин». У Харкові розстріляли 4 302 людини – бранців Старобільського табору і в’язнів тюрем Західної України.

Нацисти на окупованих територіях також почали масштабні дії, метою яких було обезголовлення польської нації – так звана, Акція АБ («акція умиротворення» з німецької – Außerordentliche Befriedungsaktion). Розстріли професорів і знищення видатних представників культури відбувалося одночасно з подіями Катинського злочину в СРСР і за таким же «сценарієм».

 Поділитися