MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Прийом переселенців: там, де не ступала нога правозахисників

14.09.2015   
Юрій Нужний

Минулого тижня чугуївські правозахисники здійснили виїзні прийоми внутрішньо переміщених осіб у віддалених районах Харківської області – Золочівському та Вовчанському.

Особливо насиченою виявилася поїздка до Вовчанська 8 вересня 2015 року. У складі мобільної групи, що адмініструється громадською організацією «Станція Харків», на північ Харківщини вирушили представники Чугуївської правозахисної групи – психолог Марина Нікішина та юрист Євген Бережний.

У Вовчанську їх зустріла начальник управління соціального захисту населення місцевої райдержадміністрації Вікторія Бондаренко. Вона організувала оповіщення переселенців про приїзд правозахисників. Було видно, що чиновник зацікавлена в наданні реальної допомоги вимушеним переселенцям.

Пані Бондаренко розповіла, що взагалі у Вовчанському районі зареєстровано 1 200 ВПО. Зустріч з тими, хто з’явився на консультацію, була проведена в актовому залі районного будинку культури. Прийшло близько 50 осіб. Відразу стало зрозуміло, що їм не вистачає допомоги. Близько 90% із присутніх цікавилися гуманітарною поміччю.

Багатьох турбувало питання пошуку житла, оскільки були такі, хто приїхали 2-3 дні тому. Серед них – молода вагітна жінка з сином, що тільки-но прибули, і в них просто не було ані житла, ані грошей (Євген пригостив хлопчика грушами та яблуками; за сприяння районної влади переселенців влаштували до інтернату). Деякі просто хотіли знайти кращі умови для проживання, ніж ті, в яких їх поселили.

Дехто скаржився на те, що опинився в ситуації, пов’язаній з відсутністю коштів на дорогі операції та післяопераційне відновлення, а також на брак медикаментів у лікарнях.

Практично у всіх вимушених переселенців є певні проблеми з роботою. При цьому вони заявляли, що роботодавці відмовляються працевлаштовувати їх, як тільки чують, що вони переселенці. Декотрі сезонно працювали в полі на фермерів, але зарплату їм платили дуже маленьку.

Молода мама нарікала, що через відсутність грошових коштів їй вдалося цього року в школу віддати лише одну дитини, а друга піде з 8 років в наступному році. Багато батьків скаржилися на місцевий ліцей, бо від них вимагають, аби купували своїм дітям спеціальні жилетки сірого кольору (по 160 грн.!), здавати кошти на зошити тощо. А заперечення одного з батьків закінчилися тим, що вчителька заявила, що його дитині ще належить вчитися в цій школі, і щоб він не скаржився директорові, інакше дитяті не поздоровиться…

Правозахисники надавали переселенцям юридичні та психологічні консультації, роз’яснювали їм права та відповідні норми законодавства, вручали буклети та пам’ятки. Внутрішньо переміщені особи дякували та зазначали, що раніше не отримували фахової правової допомоги та потребують її в подальшому.

Загалом, склалося враження, що переселенці Вовчанська й району виступають як окрема вразлива група, вони часто знаходяться за гранню бідності, потребують будь-якої гуманітарної помочі, потерпають від дискримінації.


З огляду на це, правозахисники планують здійснити повторні візити мобільної групи до Вовчанського району.

Зазначимо, що робота мобільної групи проводиться в рамках проекту «Розширення та покращення доступу до інформації, правової допомоги та психосоціальної підтримки в Харківській області», що реалізовується за підтримки УВКБ ООН.

 Поділитися