MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Злочин без терміну давності ...

16.09.2015   
Яніна Смелянська
Сьогодні, 16 вересня, виповнюється 15 років з дня зникнення українського журналіста Георгія Гонгадзе. В Києві в цей день традиційно відбудеться акція в пам’ять всіх загиблих журналістів.

Сьогодні, 16 вересня, виповнюється рівно 15 років з дня зникнення українського журналіста Георгія Гонгадзе. Сьогодні традиційно відбудеться акція в пам’ять всіх загиблих журналістів.

Вбивство журналіста було скоєно восени 2000 року і стало одним з найбільш резонансних на той час.

Вшанував пам’ять вбитого журналіста Георгія Гонгадзе і Президент України Петро Порошенко.

"По дорозі на роботу заїхав на Хрещатик до Меморіальної дошки Пам’яті журналістів, які віддали життя за правду. Вшанували їх пам’ять в день загибелі Георгія Гонгадзе. Це злочин не має терміну давності", - написав глава держави на своїй сторінці в Facebook.

У Києві о 18:00 розпочнеться акція пам’яті Гонгадзе та інших загиблих українських журналістів.

Учасники пройдуть ходою від Національної спілки журналістів на вул. Хрещатик до Майдану Незалежності, де буде виголошена урочиста промова і зачитаний список загиблих журналістів.

Інститут масової інформації (ІМІ) закликав провести акції солідарності і вшанувати пам’ять всіх загиблих журналістів по всій Україні під гаслом "Озбройтеся правдою!".

Журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі недалеко від столиці був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати Гонгадзе.

Незабаром після цього були оприлюднені записи, нібито зроблені екс-майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті тодішнього президента Леоніда Кучми. На записі голос, схожий на голос Кучми, віддає розпорядження "розібратися" з журналістом.

29 січня 2013 Печерський районний суд Києва визнав винним у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе екс-генерала МВС Олексія Пукача і засудив його до довічного позбавлення волі.

Пукач зізнався, що власноруч задушив журналіста. А після винесення вироку він фактично визнав причетність до злочину вищих осіб держави, порадивши запитати про мотиви вбивства у Леоніда Кучми та екс-голови Верховної Ради Володимира Литвина.

Сам Кучма спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У березні 2011 року проти нього було порушено кримінальну справу за звинуваченням у перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства Гонгадзе.

Проте в грудні того ж року Печерський районний суд Києва визнав порушення справи незаконним. Записи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе.

Що стосується останків убитого журналіста, то вони як і раніше знаходяться в столичному морзі. Хоча Мирослава Гонгадзе дуже хоче, нарешті, їх захоронити, однак побоюється провокацій під час похорону. Замовників вбивства шукають слідчі ГПУ в окремому провадженні.

У березні цього МВС України зняло гриф таємності з 80-ти носіїв інформації по вбивству журналіста Георгія Гонгадзе щодо колишнього генерала Олексія Пукача.

"Близько 80 носіїв інформації мали гриф секретності і були створені в МВС у рамках розслідування кримінальної виробництва, фігурантом якої є генерал Пукач", - зазначили в повідомленні прес-служби МВС.

При цьому в МВС підкреслили, що за наказом глави відомства Арсена Авакова була створена спеціальна комісія, яка прийняла рішення зняти гриф секретності з низки документів.

"Частина документів зберегла гриф "Для службового користування", тому, як використовувати інформацію - у відкритому чи закритому режимі, вирішуватиме суд", - уточнюють в прес-службі МВС.

 Поділитися