MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Колишній член ЦК КПРС не підлягає люстрації?

30.09.2015   
Юрій Шершень

Прес-служба Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого поширила коментар щодо того, що нинішній ректор вишу, хоча й був членом ЦК КПРС, не підлягає люстрації.

За даними прес-служби, обмеження за законом «Про очищення влади» застосовуються до осіб, які були вибрані і працювали на керівних посадах Комуністичної партії Радянського Союзу, Комуністичної партії України, Комуністичної партії іншої союзної республіки колишнього СРСР, починаючи з посади секретаря районного комітету і вище.

Але, як зазначає прес-служба, ця норма, мовляв, не може бути застосована до осіб, які… були членами ЦК КПРС.

Зокрема, тому, що:
- ЦК КПРС не був постійно діючим партійним органом, а проводив свою роботу періодично,
- члени ЦК КПРС не входили до штатної номенклатурі кадрів і не оформляли службові правовідносини з партійним органом,
діяльність члена ЦК КПРС здійснювалася на громадських засадах і на безоплатній основі, без отримання зарплати за рахунок бюджету партійного органу.

У прес-службі Юридичного університету також підкреслили, що Тацій «ніколи не працював ні на яких посадах в партійних органах».

Нагадаємо, Василь Тацій, що з 1987 року є ректором вишу, у 1990-1991 роках був членом Центрального комітету КПРС.

До речі, за його ректорства «експерти» тодішньої Юридичної академії вже прославилися (точніше, ославилися) тим, що підготували висновок для Конституційного Суду щодо того, що Кучма мав право балотуватися на третій термін президентства. На цьому тлі заяви щодо того, що колишній член ЦК КПРС не підлягає люстрації виглядають цілком органічно.

У червні поточного року Міністерство освіти і науки України оголосило конкурс на посаду ректора Юридичного університету. Заяви на участь у конкурсі можна було подавати протягом двох місяців. Кандидатами на посаду ректора Університету офіційно зареєстровані професори Анатолій Гетьман і Василь Тацій, а також доцент Володимир Богуцький. Протокол про результати таємного голосування по цих кандидатурах потрібно надати до Міносвіти до 23 жовтня.

 Поділитися