MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

До уваги журналістів: Виправлення судових помилок. Законопроект 2033а

05.10.2015   
Вашій увазі буде представлена театралізована постановка «Виправлення судових помилок». Час та місце: 6 жовтня 2015 р., 10:00 год., під стінами Верховної ради України. Візьмуть участь: родичі, близькі та друзі засуджених без належної доказової бази, адвокати, правозахисники.

Час та місце: 6 жовтня 2015 р., 10:00 год., Верховна рада України.
Учасники: родичі, близькі та друзі засуджених без належної доказової бази, адвокати, правозахисники

Шановні представники ЗМІ!

6 жовтня 2015 р. під стінами Верховної ради України зберуться родичі, близькі, друзі, товариші засуджених без належної доказової бази, адвокати та правозахисники з вимогою до народних депутатів підтримати та проголосувати законопроект 2033а (щодо забезпечення засудженим особам права на справедливий суд).

Останнім часом увага громадськості сконцентрована навколо реформування судової та правоохоронної гілок влади, держава змінює своє ставлення до питання дотримання мінімальних міжнародних стандартів прав людини. Поруч з тим, одним із головних завдань держави також є створення та запровадження механізму ефективного виправлення судових помилок, саме тому ми закликатимемо найвищий орган державної влади вирішити дане питання та запровадити механізм за яким можна буде переглянути вироки свавільно/помилково/незаконно засуджених.

Харківська правозахисна група (ХПГ) протягом багатьох років проводить роботу в напрямку дослідження питань катування, насильства та жорстокого поводження з боку правоохоронних органів з метою отримання зізнань і, відповідно, фабрикації матеріалів кримінальних справ, а як наслідок такого ганебного явища – винесення вироків без належної доказової бази.

Порушення права особи на правосудний вирок були різними – це вплив судової помилки, переслідування осіб з політичних, економічних чи інших мотивів, гонитва за показниками з боку представників правоохоронних органів.

Проект Закону України 2033а спрямований на запровадження спеціального юридичного механізму як надзвичайного порядку перегляду вироків у кримінальних справах, в яких особи засуджені без належної доказової бази і досі відбувають покарання, що матиме тимчасовий характер.

Побудувати правову та демократичну державу без виправлення судових помилок, особливо відносно засуджених до довічного позбавлення волі БЕЗ ВИНИ – неможливо!

Справедливе правосуддя повинне не лише залишатися красивими словами, а й стати найвищою правовою цінністю та гарантією від свавілля для кожного з нас!

Контактна особа: Андрій Діденко – координатор програм ХПГ, т. 0939852574.

 Поділитися