MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Європейський суд взявся за Євромайдан

28.10.2015    джерело: helsinki.org.ua
Олег Шинкаренко
Європейський суд з прав людини оприлюднив 26 жо-втня на своєму сайті повідомлення про Комунікацію украї-нському уряду щодо 33 скарг, які стосуються трагічних подій, що сталися під час Революції Гідності на Євромай-дані.

Комунікація - це одна з фінальних стадій розгляду справи у ЄСПЛ, і український уряд зобов’язаний прокомен-тувати всі скарги, які подавали проти нього постраждалі. Якщо він відмовиться це робити, сам факт відмови стане аргументом проти нього при подальшому розгляді справи в суді. Серед запитань, на які пропонує відповісти ЄСПЛ, є такі:

1. Чи піддавалися заявники катуванню або нелюдсь-кому чи такому, що принижує гідність, поводженню з боку поліції?

2. Чи провело Міністерство внутрішніх справ України ефективне розслідування вищевказаних скарг?

3. Чи мало місце втручання у право заявників на свободу мирних зібрань?

4. Чи мали заявники ефективні засоби юридичного захисту щодо їхніх скарг?

Таким чином, український уряд має погодитися або заперечити конкретні факти злочинів, скоєних проти учас-ників Євромайдану. Всі документи, в свою чергу, будуть передані представникам постраждалих - їхнім адвокатам. Серед постраждалих зазначені Павло Шморгунов, Борис Єгіазарян, Роман Ратушний, Олег Задоянчук, Віктор Сма-лій, Сергій Вербицький, Владислав Загоровка та інші люди, які зазнали жорстокого поводження з боку державних органів під час Революції Гідності. Всі постраждалі мають фізичні ушкодження різного ступеню тяжкості. З наявних 33 справ біля половини були підтримані юристами Української Гельсінської спілки з прав людини.

«Ми підтримували адвокатів, допомагали їм скласти правову позицію, готували скарги до ЄСПЛ, - розповідає директор Центру Стратегічних Справ УГСПЛ Михайло Тарахкало. - Тепер ми сподіваємося, що справедливість нарешті буде відновлена і буде вказано, хто винний у зло-чинах, що сталися під час Євромайдану. Постраждалі зможуть отримати належну їм компенсацію за ту шкоду, що вони зазнали».

В результаті рішення ЄСПЛ постраждалі можуть отримати від України компенсації від 5 до 50 тисяч євро, в залежності від ступеню їхніх ушкоджень. Чи має уряд Яценюка відповідати за злочини уряду Азарова - це спірне питання. Але ЄСПЛ може оголосити, що держава Україна винна у побитті студентів під час Євромайдану. Крім того, державна влада України може бути визнана винною в тому, що вона не хоче належним чином розслідувати злочини проти євромайданівців зараз.

«Пройшло майже два роки після перемоги Революції Гідності, але досі винні у побиттях та катуваннях євромай-данівців не покарані, - каже Михайло Тарахкало. - Це не нормально, коли люди стільки часу чекають на справед-ливість. Держава має відповісти за це».

Комунікація від ЄСПЛ може підштовхнути український уряд до більш швидкого та результативного розслідування кримінальних справ проти представників колишньої влади.

 Поділитися