MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники їдуть до переселенців

31.10.2015   
Андрій Пекаренін
Переселенцям у містечках та селах Харківщини проводяться правові консультації. З усіма бажаючими проведені психологічні бесіди. Більшості переселенців такі співбесіди приносять душевний спокій.

Сьогодні мова піде про 2 населених пункти – це с. Велика Бабка Чугуївського району, яке ми відвідали 19 жовтня і смт. Борова (центр Борівського району), в яке ми – члени Чугуївської правозахисної групи – приїжджали 23 жовтня.

У Великій Бабці, коли наша мобільна група приїхала, чомусь нікого з переселенців у сільській раді, де ми домовлялися про прийом, не було. Як виявилося, проживають в цьому населеному пункті всього кілька переселенців і, оскільки співробітники Великобабчанської сільської ради не залишаються байдужими до долі внутрішньо переміщених осіб, щоб останні не чекали приїзду нашої бригади, їм пообіцяли, що зателефонують, як тільки приїдуть правозахисники. І вже через 10 хвилин переселенці були у сільраді.

У цих двох містечках нас, як завжди, зустріли, пояснили ситуації з ВПО, задали запитання, які цікавлять тих переселенців, які, на жаль, не змогли прийти.

Було й питання, на яке наразі важко дати чітку відповідь: нам вже не в перший раз зустрічається проблема з тим, що ж робити, якщо у людини в паспорті немає реєстрації. Тобто, як у такому разі отримати довідку про взяття на облік ВПО? Як довести, що ця людина дійсно проживала на момент початку антитерористичної операції саме на Донбасі, а не де-небудь ще? Як одержати адресну допомогу для ВПО? Як отримати певні пільги переселенцю?

Є, звичайно, варіант звернутися до адресного бюро, яке було вивезено на підконтрольну територію України, проте, якщо людина не була «прописана» у квартирі в принципі, а не тільки тому, що з якої-небудь причини не проставлено штамп про реєстрацію в паспорті, то і відвіт з адресного бюро буде відповідний.

Варіант привести з собою 2 свідків, настільки ж реальний, наскільки реально, що курс долара відкотиться до позначки 8 грн. Знайти очевидців, які жили б у тому ж населеному пункті, були в хороших відносинах з потерпілими та й просто хоча б їх знали, шанс дуже невеликий. А їхати на Донбас, де йде війна, і привозити з собою свідків, – взагалі з ряду фантастики.

Тому на сьогоднішній день таке питання можна вирішити тільки в судовому порядку (а можна й не вирішити, зважаючи на «непрецедентну» судову практику України).

Варто відзначити й звернення до психолога, яких було на цей раз навіть більше, ніж зазвичай. З усіма бажаючими були проведені психологічні бесіди. Більшості переселенців у цей не простий для них період життя такі співбесіди приносять душевний спокій. Звісно, люди ділилися своїм сокровенним настроєм: щоб війна закінчилася, і всі бажаючі повернулися по своїх домівках.

Також правозахисники наприкінці жовтня побували у селі Леб’яже Чугуївського району (26.10.2015) і селищі Аркадіївка Шевченківського району (30.10.2015) Харківської області.

У виїздах мобільної групи беруть участь юрист Марія Шутальова, психолог Катерина Резніченко та волонтери ЧПГ Андрій Пекаренін і Маргарита Лихачова.

Зазначимо, що робота мобільної групи проводиться в рамках проекту «Розширення та покращення доступу до інформації, правової допомоги та психосоціальної підтримки в Харківській області», що реалізовується за підтримки УВКБ ООН.

 Поділитися